Ordu’da fındık hasadının başlamasına sayılı günler kala Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen mevsimlik tarım işçileri şehre ulaşmaya başladı. Ordu Valiliği tarafından belirlenen konaklama alanlarından biri olan Turnasuyu mevkisindeki METİP alanında işçiler çadırlarını kurdu. Aileleriyle birlikte gelen işçiler, konaklama düzenlerini tamamladıktan sonra ateş yakarak sacda ekmek pişirmeye başladı. Ancak bu yıl zirai don nedeniyle fındık rekoltesinin düşük olması, işçi sayısında da düşüşe yol açtı.
“Fındığın Az Olması Bizi de Etkiledi”
Yaklaşık 150 kişilik ekiple Şanlıurfa’dan Ordu’ya gelen Recep Erez, bu yıl fındık sezonunun önceki yıllara göre zayıf geçtiğini söyledi. Erez, “12 yıldır bu işi yapıyoruz. Bu sene yüksek kesimlerde fındık olmaması bizi de etkiledi. Çalışma süremiz 15-20 günü geçmez. Şu an konaklama hazırlıklarımız bitmek üzere. Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’dan da gelecek arkadaşlarımız var” dedi.
“Ekmek Paramız İçin Geldik”
Şanlıurfa’dan gelen Ayşe Kırmızıgül ise ekmek parası için yola çıktıklarını belirterek, “Ailemle birlikte fındık toplamak için geldik. Şu an ekmeklerimizi hazırlıyoruz. Hazırlıklar tamamlanınca çalışmaya başlayacağız. Fındık az ama hayırlısı olsun” diye konuştu.
Fındık Hasadı İçin Hazırlıklar Sürüyor
Fındık hasadının başlamasıyla birlikte işçiler, bahçelerde yoğun bir tempoyla çalışmaya başlayacak. Ancak bu yıl beklenen verimin altında kalan üretim, hem üreticilerin hem de işçilerin gelirlerinde düşüşe neden olabilir. Ordu’da fındık toplama mesaisi kısa sürecek olsa da işçiler, sezonu en verimli şekilde tamamlamak için hazırlıklarını tamamladı.