Şap hastalığıyla mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihleri arasında uygulanacak olan önlemlerle hayvan sahiplerine 73 bin TL idari para cezası kesilecek.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü, bu yıl ilk kez 3 doz olarak uygulanacak olan şap hastalığı aşısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sağlam, bu yıl ilk kez 3 doz olarak uygulanacak şap hastalığı aşısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sağlam, Bakanlık tarafından tespit edilen SAT-2 virüsüne karşı tedbirler alındığını belirterek, şap enstitüsü tarafından üretilen aşıların il genelindeki büyükbaş hayvanlara uygulanmasını sağladıklarını ifade etti.

İlk dozun "Baskın Aşılama Programı" kapsamında 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacağını belirten Sağlam, bakanlık tarafından üretilecek olan aşıların kullanılacağını ve üreticilerden aşı bedeli dışında herhangi bir ücret alınmayacağını ifade etti.

Besledikleri hayvanlara şap aşısı yaptırmayan besicilere uygulanacak cezalardan da bahseden Sağlam, yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmalarının zorunlu olduğunu belirtti. Aksi hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten 2024 yılı için 73 bin 143 TL idari para cezası verileceğini açıkladı.

Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda görülen, akut seyirli, son derece bulaşıcı ve insanlara da bulaşabilen bir viral enfeksiyon olarak öne çıkıyor. 

Bu hastalık, özellikle hassas hayvan topluluklarında bulaşma oranının yüksek olmasıyla dikkat çekiyor ve hastalığa maruz kalan hayvanların yüzde 100'ünde hastalık belirtileri görülebiliyor.

Şap hastalığı sığır, manda, koyun, keçi ve domuzlarla birlikte yabani çift tırnaklı hayvanlarda da görülebiliyor ve bu hayvanlarda da ciddi zararlara yol açabiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi