Türkiye'de konut kiralarındaki yüzde 25'lik zam sınırı, Temmuz ayında sona eriyor. Ev sahipleri, yeni kira sözleşmelerinde TÜFE oranına göre artış yapabilecek. Mayıs ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 75.45 olarak açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira zam sınırının geçici bir uygulama olduğunu ve kaldırılacağını açıkladı. Bu değişiklik, ev kiralarında yüksek oranlı zamların geri döneceği anlamına geliyor. Uzmanlar, Temmuz ayında açıklanacak enflasyon verilerinin kira artış oranlarını belirlemede önemli rol oynayacağını belirtiyor.

Türkiye'de kira sözleşmelerindeki zam oranı çoğu zaman TÜFE oranına göre belirlenirken Bu doğrultuda yapılmış tüm sözleşmeler, 2022 yılının Temmuz ayı itibarıyla askıya alınmıştı.

Bu kapsamda konutlarda yıllık kira zammı miktarı maksimum yüzde 25 olarak kısıtlanmıştı fakat ev sahipleri bu duruma tepki göstermişti.


Konuya dair açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçici süreliğine uygulanan Kira zam sınırı uygulamasının sona ereceğine aktarmıştı.

Bu uygulamanın kaldırılmasıyla beraber enflasyonun artış göstermesi, ev kiralarında yüksek oranlı zamların geri döneceği anlamına geliyor.


3 KATINA ÇIKACAK

Temmuz ayı ile birlikte çok sayıda ev sahibi sözleşmede belirtilen tutar kadar zam yapabilecek fakat TÜFE ile belirlenmeyen sözleşmelerde zam sınırı bulunmazken, çok sayıda sözleşmede belirleyici olacak.

TÜFE verileri dün açıklanırken yapılan açıklama ile yüzde 75.45 seviyesine yükselirken 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verisi sonrasında kesinlik kazanacak.

Uzmanlara göre gelecek ay açıklanacak olan verilerin bu durumun üzerinde etkili olabileceğini aktarırken aynı rakamların paylaşılması durumunda kira zam sınırının aniden 3 kat artacağı anlamına geldiğini aktardı.

 ORANLARI BELLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı enflasyon verilerini kamuoyu ile paylaştı. Buna göre, Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 75,45 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 3,37 arttı.

Ortahisar’da İlk Halk Ekmek Projesi Hizmete Başladı Ortahisar’da İlk Halk Ekmek Projesi Hizmete Başladı

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 artış yaşandı. En az artış gösteren ana grup giyim ve ayakkabı olurken, en yüksek artış eğitim alanında kaydedildi. Ayrıca, haberleşme grubunda en az artış, giyim ve ayakkabı grubunda ise en yüksek artış görüldü.

Kaynak: HABER MERKEZİ