NASA'nın uzay ajansı, bir asteroitin Dünya'ya doğru ilerlemesi durumunda ne yapılacağına dair planlarını ortaya koydu. Gezegen savunma uzmanı Dr. Kelly Fast'e göre, NASA'nın kıyamet planı, asteroitin tamamen durdurulmaya çalışılmasıyla başlıyor.

Citroën C3 Aircross: Yenilikçi Tasarım ve Özelliklerle Tanıtıldı! Citroën C3 Aircross: Yenilikçi Tasarım ve Özelliklerle Tanıtıldı!

Dr. Fast, NASA'nın Gezegensel Savunma Koordinasyon Ofisi'nin gökyüzünü izlediğini ve asteroitleri tespit etmenin, onların bizi bulmasından önce yapılması gerektiğini belirtti. Asteroit çarpmasının önlenebilecek tek doğal felaket olduğunu vurgulayan Dr. Fast, NASA'nın gelecekteki yörüngeleri hesaplayarak bir çarpışmayı önlemeye çalışacağını ifade etti.

NASA'nın Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART), bu tür bir çarpışmayı önleme amacına hizmet edebilir ve asteroit tehditlerini tespit edip önlemek için daha iyi hazırlanmamıza yardımcı olabilir.

NASA, bir asteroitin Dünya'ya çarpması durumunda halkı nasıl uyaracağına dair bir plana sahip. Uluslararası Asteroit Uyarı Ağı (IAWN) adı verilen küresel bir gökbilimciler koalisyonunun bulgularını doğrulayarak ve tehlikeyi değerlendirerek başlayacak olan uyarı süreci, NASA'nın çarpışma öncesinde halkı bilgilendirmesini sağlayacak.

Gezegensel Savunma Koordinasyon Ofisi Baş Program Yöneticisi Lindley Johnson, uyarının resmi prosedürler çerçevesinde yapılacağını belirtti. Eğer tehdit uluslararası boyutta ise, IAWN Birleşmiş Milletler Dış Uzay İşleri Ofisi'ne bilgi verecek.

NASA, çarpışmadan sadece birkaç ay önce bir etkileşim tespit ederse, Dünya'yı kurtarmak için çok geç olabileceğini düşünüyor. Ancak uzay ajansı, uzayda hızla ilerleyen nesneleri önceden tespit ettiği sürece, kamuoyuna açık uyarı ihtiyacının minimize edilebileceğini vurguluyor.

Kaynak: NTV