İş yaşamını Ankara’da sürdüren Trabzonspor Yönetim Kurulu Üyesi, NKY Architects&Engineers Ceo’su Endüstri Mühendisi Birhan Emre Yazıcı Trabzon’da bulunan Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi’nde öğrencilerle bir araya geldi. 

‘Spordan Markaya, Başarı Ruhunda Var’ isimli panelde öğrencilerle buluşan Birhan Emre Yazıcı başarı hikayesini ve öğrencilere başarıya giden yolda tavsiyelerini anlattı. 

Kendisini öğrencilere kısaca tanıttıktan sonra öğrencilerin sorularını cevaplandıran Birhan Emre Yazıcı önemli tavsiyelerde bulundu. 

Sporun kendileri için bir hayat felsefesi olduğunu ifade eden Yazıcı Küçük yaşlarda sporla iç içe olduğunu ve hep bir spor dalı ile ilgilendiğini belirtti. Çocuklara ve gençlere de spor yapmalarını öneren Yazıcı “Hangi spor dalıyla uğraştıklarının bir önemi yok. Bu yüzme olabilir, basket olabilir, futbol olabilir. Ama mutlaka gençlerimizin ve çocuklarımızın spor yapması gerekiyor. Sporla ilgilendiğin zaman hem kendini geliştirebiliyorsun hem çevrendeki insanlara daha faydalı olabiliyorsun hem de kendini bu anlamda daha motive edebiliyor ve zinde oluyorsun” dedi. 13 yıl Trabzonspor’da yüzücü olduğunu söyleyen Yazıcı aynı zamanda 3 yıldızlı dalgıçlık eğitimi sertifikası sahibi olduğunu dile getirdi.  

“NE İSTEMEDİĞİMİ BİLİYORDUM”

Endüstri Mühendisliğini neden tercih ettiği yönündeki soruya da Yazıcı, “Ben ne olmak istemediğimi biliyordum ilk başta. Ben masa başı iş olarak tarif edilen bir meslek grubunu tercih etmedim. Ben ne istediğimi ve ne istemediğimi analize ederek yürümeye çalıştım. Benim endüstri mühendisi olmamdaki en büyük etken, biraz daha sistemler kurmayı, işleri üretmeyi seven bir karakterim. Haliyle endüstri mühendisliği tam benim aradığım işti. Ama ben hiçbir zaman makine mühendisi ya da fizik mühendisi olmak istemedim. Benim aradığım meslek tam olarak buydu” diye konuştu. Zamanı yönetmenin önemine değinen Yazıcı “Zamanı yönetmeyi çok iyi bilmeniz lazım. Kendinize hedefler koymanız gerekiyor. Koymuş olduğunuz bu hedefleri de mümkünse küçük parçalara bölüp ondan sonra o küçük parçalardan büyük parçaya gitmeniz gerekiyor” şeklinde konuştu. 

KARİYER PLANLAMASI YAPIN VE MUTLAKA DİL ÖĞRENİN”

Bir öğrencinin “Genç yaşınıza rağmen özellikle biz gençler için çok başarılı ve örnek bir profilsiniz. Bize ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz” şeklindeki sorusu üzerine Yazıcı şunları söyledi:


“Sizler bizim ülkemizin geleceğisiniz. Benim sizlere bir abiniz olarak tavsiyem şu olur, eğitim-öğretim mutlaka çok önemli. İkisini bir arada götürebilmemiz gerekiyor. Çok güzel okullarda okuyorsunuz. Hepsinin önünün çok açık olduğunun farkındayım. Eğitimin yanına sporu mutlaka eklemeyi unutmayın. Sonrasında mutlaka dil öğrenin. Hedefleriniz olsun, uzun vadede yapmak istediğiniz şeyleri mutlaka planlayın. Hedeflerinize ulaşmak için akademik kariyer planlaması yapmak gerekiyor. O yüzden de azimli olmak, hedef koymak ve çok çalışmak gerekiyor.”

SPOR VE AKADEMİK KARİYERİ BİRLİKTE YÜRÜTMEK GEREKİYOR

Haftanın Hakemleri Belli Oldu; O Kritik Maçta Trabzonlu Hakem Görev Alacak! Haftanın Hakemleri Belli Oldu; O Kritik Maçta Trabzonlu Hakem Görev Alacak!

Sporla akademik kariyerin birlikte sürdürülmesinin mümkün olduğuna da vurgu yapan başarılı iş insanı Birhan Emre Yazıcı, “Spor yaparken özellikle de profesyonel spor yapacaksanız bunun akademik tarafını götürmek maalesef kolay değil. Trabzonspor olarak bizim bir Trabzonspor Koleji Projemiz var. Biz de bunun farkındayız ve bunun farkında olduğumuz için böyle bir proje geliştirdik. Profesyonel sporcu olduğunuz noktada akademik kariyerinizi maalesef zaman zaman arka plana atmanız gerekebiliyor. Ama aslında bu doğru bir şey değil. Dünyadaki uygulamalara baktığımız zaman çok başarılı sporcular çok iyi üniversitelerde okuyup çok iyi kariyer de yapabiliyorlar. Bu kolay değil ama aynı zamanda da sporun bir disiplin gerektirdiğini anlamamız lazım. Haliyle sporcu insan zorluklara katlanabilen insandır, çalışmasını bilen insandır, zaman planlamasını doğru yapmayı bilen insandır. Bu şekilde kolay değil, zor ama bunu da beraber yürütmeyi öğrenmek gerekiyor. Yani sadece ‘spor yapıyorum’ diye kariyer planlamasından da akademik kariyerden de vazgeçmemek gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

“FARKLI BAKARAK BİR ŞEYLER YAPMALISINIZ”

Girişimci olabilmek için herkesin yapmak istediği bir işi daha da farklılaştırarak yapmak ve herkesin gördüğünden farklı bakabilmek gerektiğini söyleyen Yazıcı şöyle konuştu:
“Mutlaka hayalleriniz ve hedefleriniz olsun. Bir işle alakalı kafanızda bir şey kurarken aynı zamanda onun farklı alanlarda nasıl çeşitlenebileceğine de göz atmanız lazım. Örneğin Türkiye’de herkes bir şeyleri yapmanın peşinde koşuyor. Ancak biz o herkesin yapmayı istediği işi daha da farklılaştırabilirsek o zaman bu farklılaştırdığınız işle beraber girişimci olmaya başlıyorsunuz. Örneğin kimin aklına gelirdi ki birileri çıkıp sokaklarda elektrikli scooterla gezecek veya bunun bir ticari iş olacağını kim düşünebilirdi. Ancak birisi çıktı ve bunun olabileceğini söyledi. Haliyle farklı şeyleri görmek, herkesin gördüğünü görmemek girişimci olmak için bana göre en önemli niteliklerden bir tanesi.”

“TRABZONSPOR’DA GÖREV YAPMAK GURUR VERİCİ”

Birhan Emre Yazıcı, Trabzonspor’da görev almanın gurur verici olduğunu söyledi. Yazıcı, “Benim açımdan çok onur duyduğum bir görev. Herkese nasip olmayacak görevler, vazifeler bunlar. Ancak kendi hayatımızdan da çok fazla ödün vermemizi gerektirebiliyor. Tabi bizler de zaten bu sorumluluğu bilerek buralara geldik, bunun farkındayız. O yüzden ben bu görevi zevkle yapıyorum” dedi. 

“KENDİNİZE YENİ ÖZELLİKLER EKLEMELİSİNİZ”

Öğrencilere gelecekte seçecekleri mesleğe yönelik tavsiyelerde de bulunan Birhan Emre Yazıcı sahip oldukları özelliklerin yanına mutlaka yeni özellikler de eklemeleri gerektiğini söyledi. Yazıcı şöyle konuştu: “Bu çocuklarımızın arasında fizikçi, ressam olmak isteyenler vardır. Belki yarın müzisyen olacak olan çocuklarımız olacak. Bir kere ne yaparsa yapsınlar bununla alakalı mutlaka en iyisi olmak üzere bir planları olması gerekiyor. Çünkü dünya nüfusu hızlı bir şekilde artıyor bu artışın içinde maalesef niteliksiz insanların artık yeri yok. Çünkü başarılı olamıyorlar. Örnek vermek gerekiyorsa sadece mühendis olmak, sadece bir enstrümanı çalmak ya da sadece resim yapabilmek yetmez. Bu saatten sonra yetişmek gerekiyor. Özelliklerinizin yanına başka özellikler eklemeniz gerekiyor. Hele ilerleyen yıllarda yapay zekanın etkisi daha da artacak. Yapay zekanın olduğu bir dünyada siz ne kadar iyi olursanız olun sizden bir adım önde gidebilen bir yazılım, bir sistem var. Haliyle biz çok daha farklılaşmak zorundayız. Ne iş yaparsak yapalım bu işimizi inovatif değerlendirmemiz gerekiyor bundan sonra. Yani öğretmen de olsak, bilim adamı da olsak, mühendis de olsak bunu mutlaka inovatif bir şekilde geliştirmemiz gerekecek. Yoksa sıradanlaşırız.”

Okul Müdürü Selçuk İslamoğlu program sonunda İş İnsanı Birhan Emre Yazıcı’ya günün anısına bir plaket ve öğrencilerin yaptığı resim çalışmasından oluşan bir tablo hediye etti. Yazıcı okulda eğitim gören Roket Takımı öğrencileriyle de buluşarak onlarla bir süre sohbet etti. Öğrencilere Trabzonspor forması hediye eden Birhan Emre Yazıcı program sonunda birlikte hatıra fotoğrafı çektirirken ortaya çok güzel görüntüler de çıktı.

TAKA/NURGÜL GÜNAYDIN

Editör: Birol Sancak