YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürebilmesi için gündüz saatlerinden gece saatlerine geçen öğünlerin tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle sahur mutlaka yapılmalıdır. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesi vücut için zararlı bir durumdur. Çünkü bu beslenme şekli yaklaşık 13-14 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi gibi durumların oraya çıkmasına ve günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.” dedi.
 

SAHURU ÇEŞİTLENDİRİN
Ramazan-1

Trabzon'da sağlık çalışanları, yürüyüşün kalp sağlığına önemine dikkati çekmek için yürüyüş yaptı Trabzon'da sağlık çalışanları, yürüyüşün kalp sağlığına önemine dikkati çekmek için yürüyüş yaptı

Dr. Uysal şöyle devam etti: “Beslenme hayatımızın temel ihtiyaçlarından biri olup, için de bulunduğumuz kış döneminde bağışıklığımızı desteklemek içinde büyük öneme sahiptir. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenerek sağlığınızın korunmasına yardımcı olacak önerilere dikkat edilmelidir. Ramazan Ayında Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir? Sahur öğünü mutlaka tüketilmelidir. Sahurda protein tüketimi oldukça önemlidir. Sahur öğünü tüketirken kişisel alışkanlıklar da göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır. Proteinden zengin süt, yoğurt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği ve mevsim yeşilliklerinden oluşan bir kahvaltı gibi tercih edilebilir. Çorba, salata, hafif bir ana yemek(zeytinyağlı), tam buğday ekmeği ile ana bir öğün şeklinde de tercih edilebilir. Sahur menüsü belirlenirken önemli olan sizi tok tutacak ve sağlıklı olan besinleri tercih etmenizdir. Bunun için mutlaka süt veya yoğurt sahura dahil edilmelidir. Sahurda sadece su içip yatmak doğru bir tercih değildir. Sahuru çeşitlendirmek için menemen (yağ çok az kullanılmış) ve tost tercih edilebilir. İftarda sindirim problemleri yaşamamak için iftar 2 bölüme ayrılmalıdır.  Ramazan pidesi tüketimine dikkat edilmelidir. Kalorisinin ekmeğe göre daha yüksek olduğu

unutulmamalıdır. İftardan sonra çorbadan sonra 1 küçük mola önerisine mümkün olduğunca uyulmalıdır. Kızartmalardan, hamur işlerinden, tatlılardan uzak durulmalıdır. ay ve kahve vücuttan su atılımına sebep olmakta ve suyun yerine geçmemektedir. İftardan sahura kadar olan süre zarfında su tüketimine dikkat edelim. İftardan sonra meyve ve yanında süt/yoğurt ile ara öğün tüketelim.” İfadelerini kullandı. Dr. Uysal, son olarak, herkese sağlıklı Hayırlı Ramazanlar dilerim diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU