Ordu'nun Fatsa ilçesinde bulunan Şehit Ümit Karamustafa Ortaokulu'nda 7. sınıf öğrencisi Yiğit Efe Ö. (12), teneffüs sırasında ani bir durumla karşılaştı. Yiyeceklerden bir parça nefes borusuna kaçtı ve bu durum öğrenciyi zor durumda bıraktı. Hemen çevresindeki arkadaşlarına yardım çağrısında bulunan öğrenci, durumu öğretmenlerine bildirdi.

Öğrencilerin yardım çağrısı üzerine hızla olay yerine gelen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ali Rıza Bölükbaş, öğrencinin sıkıştığı durumu anlayarak hemen harekete geçti. Bölükbaş, öğrencinin boğazındaki yiyeceği çıkarmak için "Heimlich manevrası" adı verilen acil müdahale yöntemini uyguladı. Hızlı ve etkili müdahalesi sonucunda öğrencinin nefes borusuna kaçan cisim çıkarıldı ve öğrenci yeniden rahat bir şekilde nefes almaya başladı.

Öğretmenin ilkyardım eğitimi sayesinde gerçekleştirdiği bu hızlı müdahale, öğrencinin hayatını kurtardı. Özellikle ilkyardım eğitiminin önemini vurgulayan Ali Rıza Bölükbaş, olayın ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Öğlen saatlerinde Cuma namazı için abdest almıştım, o esnada bekliyordum. Bu esnada öğrenciler koşarak yanıma geldiler ve bir öğrenci boğazını tutarak geliyordu, tamamen morarmıştı. Daha önce ilkyardım eğitimi aldığımız için çocuğa orada hemen müdahale ettim. Heimlich manevrası ile nefes borusuna kaçan cisim hemen çıktı. Sonrasında çocuk rahat bir nefes aldı. Durum normale dönünce sağlık ekiplerine de gerek kalmadı. O esnada benim orada bulunmam tesadüf ama tüm öğretmenlerimiz aynı şeyi yapardı."

Öğrenci, öğretmenin hızlı müdahalesi sonucunda hayatta kaldı ve durumu normale döndü. Olayın güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri, öğrenciye ve öğretmene yapılan hızlı ve etkili müdahalenin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
TAKA/BİROL SANCAK
 

Editör: Doğukan ÖZKURT