Trabzon Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Recep Güzelyazıcı’ya konuk olduk. POMEM çalışmalarını anlatan Güzelyazıcı, polislik mesleğini tercih etmesinde vatan aşkının ön plana çıktığını söyledi.

Aslen Trabzon’un Köprübaşı ilçesinden olan Güzelyazıcı, ailesinin uzun yıllar önce Samsun’a yerleştiğini, memleketi Trabzon’da görev yapmanın mutluluk verici olduğunu ifade etti. Güzelyazıcı “vatan aşkı var millet aşkı var üstüne bir de üniforma aşkı ekledik bu üniforma aşkı bize çocukluğumuzdaki 80 darbesinin hediyesi oldu belki de idealimde hep asker veya polis olmak vardı” dedi.

DEDELERİMİZİN MEMLEKETİNDE GÖREVİMİZE BAŞLADIK

TAKA: Öncelikli olarak sizi tanıyabilir miyiz?

Recep GÜZELYAZICI: Trabzon Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü olarak 1,5 sene önce göreve başladım. Ben 1972 yılında Samsun’da doğdum. Anne ve babam Trabzon kökenli. Anne Araklı, baba Köprübaşı’ndan zamanında Samsun’a göçmüşler. Ben de Samsun’da 7 çocuklu bir ailenin 6. çocuğu olarak dünyaya geldim. Doğum tarihimi tam bilmiyorum çünkü o zaman nüfus işleri hemen git kaydet şeklinde olmuyordu. İlkokula yazılırken hiç unutmuyorum nüfus müdürlüğüne babamla gitmiştim. Nüfus memuru sordu ne zaman doğdu diye. “Kalandar ayıydı kar yağıyordu” demişti rahmetli. O zaman 1 Ocak 1972 olarak kayıtlara geçtik. İlkokul ve ortaokulu Samsun’da okudum daha sonra 1986 senesinde Polis Kolejini kazandım. 8 sene Polis Koleji ve Polis Akademisi eğitim hayatımdan sonra 1994 senesinde göreve başladım. İlk görev yerim Aydın’dı. Sonrasında Diyarbakır sonra tekrar Aydın, Elazığ, Kırıkkale, Mersin, Ankara derken en son mesleğin 27. senesinde İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun ataması sonucu Trabzon’da, anne ve babamın memleketinde görev nasip oldu. Geldik ve dedelerimizin memleketinde görevimize başladık. Bizim içinde hayırlısı oldu. Trabzon’u yani dedelerimin memleketini daha iyi tanıma fırsatım oldu.

İDEALİMDE DE ASKER VEYA POLİS OLMAK VARDI

TAKA: Polislik mesleğini tercih etmenizin nedeni ne idi?

Recep GÜZELYAZICI: Biz 1980’li yıllarda darbeyi gördük. O zaman Samsun’da evimiz Trabzon yolunun çıkışında. Evimize de yakın bir noktada kontrol noktası vardı çocukluk yıllarımdı unutmuyorum. Orda sürekli askerleri ve polisleri uygulama noktalarını görüyoruz. O dönemler tabi vatan aşkı var millet aşkı var üstüne bir de üniforma aşkı ekledik, idealimde de asker veya polis olmak vardı. 1986 senesinde hem Kuleli Askeri Lisesini hem de Ankara Polis Kolejini kazandım ama tercihimi Polis Kolejinden yana kullandım. İyi ki de öyle yapmışız diye düşünüyorum.

 VAZGEÇİLMEZ BİR ŞEHİR

TAKA: Trabzon Köprübaşı kökenlisiniz. Kendi şehrinizde olmak size neler hissettiriyor?

Recep GÜZELYAZICI: Trabzon daha öncesinden çok bildiğim bir şehir değil. Samsun’da doğdum büyüdüm. Trabzon’a bu zamana kadar 2-3 defa gelmişliğim var. Annem Araklı Hoyran’dan babam da Köprübaşı Fidanlı’dan. Zamanında onlar da çocukken ayrılmışlar buradan. Kökenlerimiz buralı bir Karadenizli olarak Karadeniz’de ilk defa görev yapıyorum. Mesleğimin son dönemlerinde geldim buraya. Coğrafyası zor, iklimi zor, insanları mert ve hayat burda hep yanyana ve dik. Alışınca da burası vazgeçilmez bir şehir. Hakikaten öyle.

UĞRAŞ VERİYORUZ

TAKA: Türkiye’de demokrasinin beşiği olan polisleri alıyor, eğitiyor ve mezun ediyorsunuz. Trabzon POMEM’i bize anlatır mısınız?

Recep GÜZELYAZICI: Son dönemlerde polisliğe ciddi bir talep var. Çünkü ülkenin güvenilir kurumlarından bir tanesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz daha da iyi olacağız. Teşkilatımızda son dönemde eğitim kalitesi çok ciddi manada yükseldi. Trabzon POMEM’e üniversite mezunu öğrencilerimizi alıyoruz. 8 aylık mesleki eğitim sonrası öğrencilerimizi görev yerlerine gönderiyoruz. Üniversitelerin birçok bölümünden mezunlarımız var. Bunlar teşkilatımıza renk katıyor. Biz burada mesleki açıdan donanımlı hale getirerek vatana millete hizmet verecek, güvenlik hizmeti verecek personelimizi yetiştiriyoruz. Kadrolarına buradan yolluyoruz. Bizim için güzel bir uğraşı. İnsanların en temel ihtiyaçlarından bir tanesidir güvenlik ihtiyacı. Güvenli olmadığımız bir yerde eğitim ihtiyacı, sağlık ihtiyacı, yeme-içme ihtiyacı bile belki bir noktada arka plana düşebiliyor. Ülkemizi huzurlu, güvenli bir şekilde ayakta tutabilmemiz için de kolluk kuvvetleri dediğimiz polisiydi, jandarmasıydı, sahil güvenliğiydi bunların dinamik ve hazır olması lazım. Biz de bunun için uğraş veriyoruz. Arkadaşlarımızı hazırlayarak kadrolarına yolluyoruz.

AŞIRI DERECE DE TALEP VAR

TAKA: Meslekte yıllarınızı geçirdiniz. Bu mesleği tercih edeceklere neler söylemek istersiniz?

Recep GÜZELYAZICI: Ben vatan millet aşkı ve üniforma aşkıyla başlamıştım bu işe. Bu gönül işi biraz. Çok zahmetli. Çünkü burada insanların güvenlik ihtiyacını karşılıyorsunuz. Toplumda huzuru güvenliği sağlıyorsunuz. Bu da bir gönül işi. Önce gönüllerinde olacak. Üniforma aşkı olacak ondan sonra bu millete daha güvenli bir ortamı sağlayabilmek adına gecesini gündüzünü ailesinden daha önde de tutarak hizmet edecekler bir şekilde. Bunun için kendilerini bu şekilde hazır hissediyorlarsa başvursunlar. Emniyet Teşkilatına her sene 10 binlerce başvuru oluyor. Biz en iyilerini seçerek bu mesleğe dahil ediyoruz. Talep çok. Aşırı derece de talep var. Bu mesleğe girebilmek adına. 

SAYIN İÇİŞLERİ BAKANIMIZ ÇITAYI EN YÜKSEĞE ÇIKARTMIŞ BİR BAKANIMIZ

TAKA: Süleyman Soylu bakanımız sizler için büyük bir avantaj. Bu çerçevede terörle mücadeleyi değerlendirir misiniz?

Recep GÜZELYAZICI:Sayın İçişleri Bakanımız şu ana kadar İçişleri Bakanlığında çıtayı en yükseğe çıkartmış bir bakanımız. Allah bundan sonra yerine gelecek bakanlarımıza kolaylık versin. İşleri zor. Çünkü bu çıta aşılmaz bir seviyede. Hem terörle mücadelede olsun hem uyuşturucuyla mücadelede olsun. Trafik terörünü de işin içine katarsak o da önemli bir etken. Her alanda Sayın Bakanımız çıtayı en üst seviyeye koymuş durumda. Sayın Bakanımızın bu özverisini gördükten sonra polis teşkilatında da, jandarma teşkilatında da, sahil güvenlikte de tüm kolluk kuvvetlerinde özgüven gelişmesi patladı. Önümüzdeki lidere bakarak biz de yürüyoruz. Oradan güven duygusunu aldıktan sonra alttakiler her halükârda işini en mükemmele yakın yapmak zorunda hissediyor kendisini. Ben ortada giderim diyen adamın bile idealleri ve hedefleri yükseliyor. Sayın Bakanımız bu güveni verdiği için teşkilata, terörle mücadelede de, uyuşturucuyla mücadelede de her alanda tüm birimlerimizde çıtayı Sayın Bakanımızın koyduğu noktaya getirmek adına herkes özveriyle çalışıyor ve daha iyi olacağız bundan sonra.

KİMSENİN KAFASINDA YORUM KALMAYACAK ŞEKİLDE DEĞERLER KOYDUK

TAKA:POMEM’in erkek ve kadın olarak öğrenci profilleri nasıl?

Recep GÜZELYAZICI:81 vilayetimizden ülkenin her tarafından adaylarımız oluyor. Üniversite mezunları genelde teşkilatımıza geliyor. Aday profilleri, bir profil koymuyoruz. Bir standart koymuyoruz, belli fiziki şartlarımız var tabi ama bu teşkilatı gönülden seven başarıyla destek verecek en üst seviyeye getirecek adaylarımızı öncelikli olarak tercih ediyoruz. Şeffaf bir şekilde sınavlarımız, fiziki yeterlilik olsun, ön sağlık olsun, mülakat olsun hepsi ölçülebilen değerlerimiz var zaten. Şeffaf bir şekilde, hiçbir kimsenin kafasında yorum kalmayacak şekilde değerler koyduk. Bu değerler çerçevesinde gelen adaylarımızın değerlendirmelerini yapıyoruz. Bu şekilde teşkilatımıza yeni personeli eğitim süreçleri bittikten sonra dahil ediyoruz.

BİZE DE OKULUMUZA DA ÇOK BÜYÜK DESTEKLERİ VAR

TAKA:Esiroğlu’ndasınız. Trabzon İl Emniyet Müdürü Sayın Metin Alper ile diyalog halinde misiniz? 

Recep GÜZELYAZICI: Elbette ki. Sayın Metin Alper müdürümüz bizim meslek büyüğümüz. Kolej, akademi yıllarından beri tanırım. Kolejde de kıpır kıpır bir insandı. Halen daha aynı şekilde devam ediyor. Görüşüyoruz elbette ki burada da. Sağ olsun bize de okulumuza da çok büyük destekleri var. Kadrosunda eğitim ihtiyacımızda öğretim görevlisi ihtiyacımızda personeliyle bizi destekliyor, güvenlik ihtiyacı hissettiğimizde o konuda yardımları oluyor. Bu konuda kendisine teşekkür ediyorum.

DAHA GÜVENLİ BİR ORTAMI İNŞA ETMİŞ DURUMDAYIZ

TAKA: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? 

Recep GÜZELYAZICI:Güvenlik ihtiyacı önemli bir ihtiyaç. Ülkemizde son dönemlerde bir huzur ortamını yaşıyoruz. Kaostan çıktık geldik buralara. 2015’li yılları 5-6 yıl önceki yılları hatırladığımızda ülkemizin her bir tarafında her gün bombaların patladığı, ülkemizi aynı Arap baharı yaşayan ülkelere çevirme sevdasında olanların top yekûn üzerimize geldiği bir süreci yaşadık. Çok şükür yerinde müdahalelerle hepsini bertaraf ettik. Şu an daha sağlıklı, daha güvenli bir ortamı inşa etmiş durumdayız ve daha iyiye gideceğiz hep beraber. Bunda da vatan millet sevdasıyla dolu polis olsun asker olsun tüm kolluk kuvvetlerimizden Allah razı olsun her şeyden önce. Yeni adaylarımız var. Bir kısmının sınavını geçen hafta yaptık. Önümüzdeki günlerde de devam edecek. Yoğun bir talep var kolluk kuvvetlerine, polis teşkilatına. Bu talep bizi sevindiriyor ve bunlar içerisinde fiziki şartları uyan, yeterlilik sınavlarımızın hepsini başarıyla geçen ve hak eden arkadaşlarımızla önümüzdeki dönemde devam edeceğiz. Hali hazırda ülkemiz geneli 24 okulumuzda yüzde 50 kapasite ile eğitimlerimiz fiziki olarak devam ediyor. Bu öğrencilerimizde Haziran ayında inşallah mezun olacaklar. Onların yerine de yeni süreçte yeni adaylarımız gelecek. Bu şekilde devam edeceğiz. Eğitim olarak üst seviyedeyiz. Dünya sıralamasında polis teşkilatı olarak çok ciddi bir yere geldik. 15 Temmuz 2016 gecesi ülkemizdeki hain darbe girişimi sırasında Özel Harekat Başkanlığına yapılan saldırıda şehit düşen 2. sınıf Emniyet Müdürü Meriç Alemdar’ın ismi Sayın Bakanımız Süleyman Soylu'nun 24.02.2020 tarihli onayı ile okulumuza verilerek Trabzon Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak adı değiştirilmiştir. Bizlerde okulumuzda bu isme yaraşır bir eğitim vermenin gayretindeyiz.    10 Nisan’da Teşkilatımızın 176. kuruluş yıldönümünü kutlayacağız. Bu kadar köklü bir teşkilatı yönetmek de çok zor. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın İçişleri Bakanımız ve teşkilatımızın yöneticilerine bu teşkilata kattıkları değer adına hepsine saygılarımı arz ederim.