Türkiye'nin en önemli fındık üretim bölgelerinden biri olan Ordu'da, 2023 yılı rekoltesi 198 bin 838 ton olarak açıklandı. 28 Ağustos tarihinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 50 randıman fındığı 82,5 liradan almaya başladı, Giresun kalite fındık ise 84 liradan işlem gördü. Ancak TMO'nun alımlarıyla birlikte serbest piyasada işlem gören fındık fiyatları 70 liradan başladı, daha sonra 100 lira seviyelerine ulaştı, ardından tekrar 85 lira civarına geriledi. Üreticiler fındığı pazara indirmediği zamanlarda fiyatlar yeniden 105 lira seviyelerine yükseldi.

Avrasya Basın Yayın Birliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünü ziyaret etti Avrasya Basın Yayın Birliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünü ziyaret etti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yaklaşık 2 ay boyunca 85-90 lira arasında seyreden fındık fiyatlarının, üreticilerin fındığı satmayarak bu fiyatların yükselmesine neden olduğunu ifade etti. Soydan, ihracat rakamlarının iyi olduğunu ve fındığa talep bulunduğunu söyledi. Üreticilerin sabırlı davranarak düşen fiyatların üzerine çıkmasını beklediğini ve şu anda fiyatların üreticilerin dik duruşu ve sabrı sayesinde 105 lira civarında olduğunu belirtti.

Soydan, fındığın pazara kademeli olarak indiğini ve hala üreticilerin elinde mahsul bulunduğunu belirterek, şu anki fiyatların 2024 yılı hasat sezonunu olumlu yönde etkileyeceğini tahmin etti. Beklentilerinin 105 liranın üzerine çıkabileceği yönünde olduğunu ifade eden Soydan, fındıkta randımanın iyi olduğu durumlarda bu seviyenin üzerinde alıcı bulduğunu belirtti. Fındık fiyatlarının yükselmesinin 2024 hasat dönemini olumlu etkileyebileceğini vurguladı.

Editör: Birol Sancak