Kuşkusuz orta ölçekli sanayi de kaçınılmaz. Fakat Trabzon bir Turizm ve Ticaret şehri. Bunu kurban bayramı öncesinde ve sonrasında bir kez daha test ettik. Tüm oteller full dolduğu gibi Sumela Manastırına, Atarük köşküne ve Uzungöl’e girmek için uzun kuyruklar oluştu.

Trabzon’da turizmle ilgili olarak da sorunlar var. Hem bu sorunların tartışılması hem de beklentilerin dile getirilmesi, Ortahisar’da turizm ile ilgili nelerin  yapılabileceğine dair Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç Boztepe’de Radisonn Blue Otel’de bir Trabzon masası kurdu.

Trabzon’da TTSO ve TESOB dahil tüm Sivil topum örgütlerinin tamamına yakınının temsil edildiği buluşmada Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin başkanları veya başkan vekilleri de görüşlerini dile getirdiler.

Ortahisar Belediye Genç, Trabzon’da Turizmi de kapsayan konuşmasında yatırımlarını tek, tek anlattı. Genç, Beşirli de Ekoparkın, Trabzon’un hizmetine sunduklarını söylediği Ortahisar Tarih müzesinin çok önemli bir yatırım olduğunun altını çizdi.

Trabzon’da meydan bölgesinin dönüşümü tamamlandı. Millet bahçesi de yapıldı bitti. Bir Merkez de Pazarkapı’da Ortahisar Belediyesi ve Kaymakamlığının yanında oluşturuldu.

Tünel Akvaryum’un içinde çalışmalar devam ediyor. 193 metre ile dünyada tünelin içine kurulan ilk akvaryum olacak. 16.5 metre genişlik ve yüksekliği ise 8.5 metre.

Mağmatla ilgili olarak da bilgi verdi. Başkan Genç, Mağmat boğazında 600 dönümlük alanı Mili Emlaktan belediyeye geçirdi. Başkan bu bölgede yaşam alanı yaşam parkı yapacak. Geçen yıl 2 yatırımcı bulunmuş ancak pandemi sebebiyle yatırımlarından vazgeçmişler.

Ortahisar Belediyesi’nin iki önemli projesi daha hayata geçiyor. Bunlardan birisi Su parkı, diğeri ise Yukarıhisar bölgesinin turizme kazandırılması. Yukarıhisar turistlerin son dönemde sık sorduğu bir bölge olduğunu söyleyelim ve Fatih fetih için kente buradan girmiş idi.

Sayın Ahmet Metin Genç Ortahisar ilçesindeki Büyükşehir’in yatırımlarını da takdirle andı ve tek, tek saygı. Özellikle Millet bahçesinin kente nefes aldıracağını söyledi. Çömlekçi dönüşümü de TOKİ ve Büyükşehir çalışması olduğunun altını çizerken Gatina’nın eski haline kavuşmasını gün, gün izlediklerini ifade etti. Faroz’a kadar yapılacak olan çalışmaların da Trabzon sahilinin eski haline dönüştürme adına çok önemli adımlar olduğunu, Ortahisar’ın yaşam kalitesine katkı sağlayacağını ifade etti. Otogar ve Alt yapı(İçme suyu) çalışmaları da yine Ortahisar sınırları içinde Büyükşehir’in iki önemli yatırımı.

Genç, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile uyum içinde kenti planlamaya çalıştıkların söylerken, Turizm sektöründeki yatırımcıları hem de sektörün başkanlarını da aynı masa etrafından topladı.

İlk sözü de İl Turizm Müdür vekiline verdi. Mustafa Asan pandemiden sonra 2021’in ilk 6 ayında sektörün toparlandığını söylerken Trabzon’a 325 binin üzerinde turist geldiğini ifada etti. TESOB’un rakamları ise Trabzon’un bir esnaf kenti olduğunu gösterdi. 28 bin esnaf Trabzon’a ve turizme hizmet veriyor.

Toplantıda Trabzon il emniyet müdür yardımcısı da yer aldı. Trafiği rahatlatmak için aldıkların önlemleri anlattı. Özellikle liman kavşağı ve Haçkalı baba kavşaklarında sola dönüşleri geçici de olsa durduruldu ve bir akışkanlık sağlandı. Mosebe ile kenti dakika, dakika taradıklarını anlattı.

Trabzon Basını adına Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersan Küçük konuştu. Küçük turizmcilere yüzlerine karşı insaf dedi ve Uzungöl’e gönderme yaptı:

‘Onlar için turist sadece Arap turist. 150 TL’lik bir odayı 700 TL’ye çıkardılar.   Ve misafirlerime yerli diye oda alamadım. Buna kesinlikle müdahale edilmeli’

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Fatih Bayraktar da kenti özetledi. Otoparklar ve yeni düzenlemeleri anlattı ve denetlenebilir bir ulaşım sistemi kuruyoruz dedi.

TURSAB Bölge Başkanı Volkan Kantarcı TSİAD’ın çiçeği burnunda başkanı Seçkin Kanca ise kentsel gelişim sistemi kurulmasını önerdi. TİSAD Başkanı Murat Çavga, düğün konvoylarının turizme darbe vurduğunu öne sürdü.

Rehberler Derneği Başkanı Davut Demir ise görüşleri şöyle anlattı: ‘Turist gelse bile turist otobüsününü destinasyon alanlarında çekecek yer yok. Meydana giremiyoruz.’

Trabzon Limanı bu kent için önemlidir. Yüzlerce insanı istihdam eden ve yatırımları ile birlikte önemli bir yere gelen Alport’un Genel Müdürü Muzaffer Ermiş  geçmişin önemli eğitimcilerinden. Trabzon Lisesi ile ilgili konuşurken ‘Trabzon lisesinin önündeki Fen ibaresi kaldırılsın ve turizm destinasyonlarına dahil edilsin’ dedi.

Toplantıda önemli görüşler de öne çıktı. Trabzon Kent konseyi başkanı Hasan Karal, ‘Temel-Dursun müzesi’ isterken Ortahisar Kent konseri başkan vekili Temel Korkmaz ise Suriyeli dilencilerin turistlere ciddi rahatsızlık verdiğini söyledi. Bir de iddiası vardı, ‘bölgeye gelen bazı tur rehberleri PKK’lı ve otobüslerde propogan da yapıyorlar.’

Trabzon’a sağlık turizminin adının duyulmasaında Mustafa Yılmaz’ın büyük katkısı var. Eylül ayında uluslararası bir sağlık turizmi buluşmasını Zorlu’da gerçekleştirecek ve tüm paydaşları buraya davet etti. Ahmet Metin Genç ile ilgili de ‘Siz Trabzon’a Allahın bir lütfusunuz. yağ çekiyor deseler de çekiyorum’ dedi.

Toplantıının en sert çıkışını ise Yalıpark otelinin sahibi Mustafa Dündar yaptı. Dündar turizm müdürüne seslenerek ‘bizin nasıl koruyacaksınız. Ortahisar’da bu kadar kaçak turizm hizmeti veren yer var. Eğer turist Trabzon’a geliyor ve Trabzon’da Sumela’yı, Ayasofya’yı, Atatürk köşkünü, Uzungöl’ü görüyorsa bu ucuz olamaz. O zaman gelmesin internetten baksın’ mesajını verdi.

Güzel toplantının sonu bölümünde ise başkan Genç katılmcılar teşekkür etti. Ve Dündar’a cevap verdi: ‘Rahmetli  valimiz Rcep Kızılcık Körfez turizmini başlatırken  gelsinler gerekirse evlerde kalsınlar dedi. Geldiler ve evlerde de kaldılar. Bazı evler otel ve apart oldu. Şimdi mecliste karar aldık ve senin de dediğin gibi onlarını da yasallaştırıp size katacağız.’

Turizm sezonunun ortasında güzel bir buluşma idi. Özellikle Ortahisar Belediyesi Özel kalem müdürü Hasan Selim ve Basın Halka ilişikiler müdürü Yusuf Keskin ve ekibini tebrik ediyorum. Arı gibi çalıştılar ve alınlarının akıyla güzel bir Trabzon masası kurdular. Konuşulanlar çözülürse Trabzon en yaşanabilir şehir olur.