Geçen yılın son aylarında gerileyen ikinci el araç fiyatları, 2024 yılı Ocak ayında nominal bazda bir miktar yükseldi, ancak enflasyon düşünüldüğünde alıcı bulabilen reel fiyatlar hala düşük seviyede seyrediyor.

İkinci el otomobil fiyatları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla reel olarak yüzde 8,5 düşüş gösterdi. Bu düşüş, önceki aya göre ise yüzde 6 olarak kaydedildi.

Otomobilin nominal fiyatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50,9 artış gösterdi. Ancak aralık ayına göre bir değişim yaşanmadı.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel'e göre, sıfır otomobil fiyatlarındaki artışlar, ikinci el araç etiket fiyatlarına da yansıdı. Ancak ikinci el araçlarda cüzi bir artış görülse de, alıcı bulabilen reel fiyatlar sabit kalmaya devam ediyor.

Ertemel'e göre, genç ikinci el araçlar fiyat cazibesi sunduğundan, son bir aylık süreçte 2 veya 3 yaşına kadar ve 50.000 km'ye kadar olan araçlara talep arttı.

İkinci el pazarındaki talep düşerken, e-platformlarda satışa sunulan araç sayısında artış gözlendi. Ancak son birkaç aydır, piyasa koşullarının neredeyse oturmasıyla, ikinci el talebinde beklenen artış gerçekleşmedi.

Ertemel'e göre, önümüzdeki süreçte artan sıfır araç fiyatlarına karşılık, ikinci el araçlarda fiyat cazibesi devam edeceği için ilkbahar aylarında ikinci el araçlara olan talep artabilir.

Bu süreçte, ikinci el otomobil fiyatlarında artış yaşanabileceği belirtiliyor.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN