Bankaların Faiz Artışlarıyla Tüketiciler Kredi Kartı Alternatifine Yöneliyor

Parası faizde olana müjde gibi haber: Alacakları para açıklandı Parası faizde olana müjde gibi haber: Alacakları para açıklandı

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, gayrimenkul ve otomobil satış ilanlarında son dönemde sıkça karşılaşılan "kredi kartına 12 ay taksit" ibareleri dikkat çekmeye başladı. Ticaretin kredi kartlarına kaymasıyla birlikte kart kullanımında rekor seviyeler görüldü.

Özellikle otomobil alım satımlarında kredi kartı kullanımının öne çıktığı belirtiliyor. Bir Bağcılar'daki galerici, "Bugün otomobil almak isteyen bir müşteri kredi çekse yüzde 4 ila yüzde 5,5 arası faiz ödeyecek. Üstelik kredi bulmak da zorlaştı, bankalar çekimser davranıyor. Ancak kredi kartıyla 500 bin liraya kadar çekim yapabiliyorlar. 300 bin liraya kadar olan kısmı 3 ay sıfır faiz, 300 bin liranın üstündeki kısmı ise yüzde 3 vade farkıyla ödenebiliyor. Birçok müşteri kredi bulamadığı için kredi kartı limitlerini yükseltiyor. Şirketlerin kredi kartlarında daha yüksek limitler olduğu için aracın tamamını da kredi kartıyla çekebiliyoruz. Otomobil alımlarında kredi kartı kullanımı oldukça arttı." dedi.

Emlak işiyle uğraşan başka bir kişi ise, "500 bin lira bile kredi alamayan alıcılar var. Üstelik faiz oranları da çok yüksek. Bu nedenle birikimi olanlar konut veya arsa alırken kalan kısmı kredi kartından çektiriyor. Bizim gibi işletmeler aracılık yapıyor. Piyasaların canlanması için bankaların kredi taleplerine yanıt vermesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Bankaların kredi faizlerindeki artışlar ve zorlayıcı koşullar, tüketicileri alternatif finansman yöntemlerine yöneltiyor gibi görünüyor. Bu durum, otomobil ve konut sektöründe yeni bir alışveriş döneminin başlangıcını işaret ediyor.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA