Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, özel sektörde zam oranları genel olarak asgari ücret zammına paralel olarak ilerliyor. Ancak bazı şirketler, asgari ücret artışını beklemeden kendi zam oranlarını açıklamaya başladı. Şu ana kadar açıklanan oranlar genel olarak yüzde 50 civarında seyrediyor.

Mercer Türkiye ve Doğu Akdeniz Kariyer Bölge Lideri Şadiye Azışık Kılcıgil, “Türkiye’de özellikle pandemi sonrasında yaşanan ekonomik dalgalanmalarla birlikte geçtiğimiz yıl ve bu yıl daha fazla gördüğümüz yüksek enflasyon, çalışan tarafında ücret artış beklentilerini de yükseltti. Önceki senelerde enflasyonla paralel ilerleyen ücret artışlarının 2021’den bu yana asgari ücret artış oranlarıyla paralel ilerlediğini görüyoruz” dedi.

2023 yılında en fazla ücret artışının yaşandığı sektörler ise sırasıyla yüzde 115 ile lojistik, yüzde 114 ile perakende ve yüzde 108 ile enerji sektörleri oldu. Araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul en yüksek ücret alan bölge olarak öne çıkarken, İzmir ve Ankara ile arasındaki ücret farkı her geçen yıl azalmaya devam ediyor. Yeni mezun ve genel müdür arasındaki ücret farkının da bir önceki seneye göre azaldığı gözlemleniyor.

Mercer Araştırması: Özel Sektör Çalışanlarına 2024 Yılında Yüzde 50 Ortalama Zam Öngörülüyor
HÜRRİYET

Editör: Doğukan ÖZKURT