Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024 Ocak zammı için yaptığı son tahminlere göre, yüzde 30-50 arasında bir artış öngörülüyor.

Milyonlarca çalışanı etkileyecek bu zam, asgari ücreti 17 bin liraya kadar çıkarabilir. 31 Aralık'tan önce yapılacak 3. toplantıda netleşmesi bekleniyor.


13 BİN 334 TL OLARAK DUYURULDU

Türk – İş tarafından asgari ücretin belirlenme aşmasında 4 kişilik ailenin açlık sınırının 13 bin 334 TL olduğu ve en az bu rakamdan görüşmelerin başlaması gerektiğini açıklamıştır. Benzer şekilde bekar bir kişinin yaşama maliyetinin ise 17 bin 336 TL olduğu aktarıldı.

Asgari ücretin belirlenmesinde Türk – İş tarafından gündeme getirilen bu rakamların etkili olacağı belirtildi. İlk iki görüşmeden bir sonuç çıkmasının ardından 3. toplantısında Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından artık nihai karara varılması bekleniyor. Ocak ayına bu yeni asgari ücretin yetişmesi için Aralık ayı bitmeden net rakam belli olmalıdır.


ZAM ORANI NE KADAR?

Yılın son günlerinde asgari ücret görüşmeleri kapsamında yeni tahminler de ortaya çıktı. Şu an için muhtemel görülen zam senaryosunda üç formül öne çıkıyor. Yüzde 30, yüzde 40 ve yüzde 50 zam senaryosuna göre rakamlar da belli oldu.

Asgari ücrete eğer yüzde 30 zam yapılırsa 14 bin 822 TL, yüzde 40 oranında bir zam yapılması halinde 15 bin 962 TL, yüzde 50 oranında bir zam yapılması halinde 17 bin 103 TL olarak yeni asgari ücret uygulanacak. Asgari ücret zam oranlarının netleşmesi için gözler şimdi Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısına çevrildi.

Kaynak: Haber Merkezi