Yıpranma payı uygulamasıyla yorucu mesleklerde çalışanlar, emeklilik hakkını daha erken elde edebiliyorlar.

Türkiye'deki çalışanlar için emeklilik, yaş ve prim şartlarına bağlı uzun vadeli bir hedeftir; ancak yasal düzenlemeler, bazı avantajlarla erken emekliliği mümkün kılar.

Fransız Bankası Dolar İçin Tahmin Verdi: Yıl Sonunda... Fransız Bankası Dolar İçin Tahmin Verdi: Yıl Sonunda...

ÇOCUĞU OLANLAR DİKKAT

Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu, 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl erken emeklilik sağlıyor. Ancak çocukların sigortadan önce doğmuş olması gerekiyor.

ASKERLİK ŞANSI

Erkekler için askerlik sürelerinin borçlanılması, sigorta giriş tarihini geriye çekerek hem yaş avantajı sağlıyor hem de prim kazanma fırsatı sunuyor. Bu şekilde en az 1 yaş önce emeklilik imkanı doğuyor.

10 YIL PRİM DETAYI

Kısmi emeklilik adı verilen yöntemde, 15 yıl prim ve 3600 gün sigorta şartıyla kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşından itibaren emekli olabiliyor. Öncesi için prim şartı 4500'e, yıl şartı ise 25'e yükseliyor.

YÜZDE 60 RAPOR YETERLİDİR

Çalışma kapasitesini en az yüzde 60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyorlar ve bunun için en az 1800 gün prim ödemiş olmaları gerekiyor.

VERGİ İNDİRİMİ VAR

Engelli çalışanlar, yüzde 40 engellilik durumunda vergi indirimi alarak yaş şartı olmadan 15-18 yıl arası prim günüyle emekli olabileceği belirtildi.

YIPRANMA PAYI GÜNDEMDE

Yıpranan mesleklerde çalışanlar, sigorta sürelerine ek günlerle ve işe başlama tarihini geriye çekerek emeklilik hakkı elde edebilir.

ANNEYE ÖZEL DURUM

Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan annelerin, 1 Ekim 2008'den sonra primlerinin dörtte biri, toplam primlerine ekleniyor. Bu süre yaş şartından düşüleceği açıklandı.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ