Beşikdüzü belediye başkanı CHP’li Ramis Uzun Taka Gazetesi Yayın Kurulunu ağırladı, önemli açıklamalarda bulundu
 
Trabzon Beşikdüzü’nün CHP’li Belediye Başkanı Ramis Uzun, Taka Gazetesi icra Kurulu Başkanı Zeki Sancak, Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Turgut, Genel Müdür Zihni Ağırman ile özel bir programda bir araya geldi. Beşikdüzü için çalışmalar yapan Başkan Ramis Uzun Gazetemize birbirinden değerli görüşlerini açıkladı ve sorularımızı cevapladı. İşte onların özeti:
 
İLLER BANKASINDAN BİR KURUŞ GELMİYOR
 
TAKA: Partili partisiz herkesi kucaklayan bir Ramis Uzun’a konuk olduk, Başkanım çalışmalarınız nasıl ilerliyor?
 
RAMİS UZUN: Öncelikle TAKA ailesini burada görmekten mutluluk duyuyorum. TAKA Gazetesi’nin Doğu Karadeniz’deki yerini ve önemini bilmeyen yok.  Bizim için basın camiasında ayrı bir yeriniz var. 5 yıl aradan sonra Beşikdüzü Belediye Başkanı olarak halkımızın teveccühü ile iş başına geldik. Göreve gelmeden önce işimizin zor olduğunu biliyorduk. Hatta diyorduk ki, biz ilk iki senede rayından çıkmış işleri rayına oturtabiliyorsak ne mutlu bize. Gördük ki gerçekten ağır sorunlarla karşı karşıyayız. Bu süreçte şunu söylemek istiyorum, Büyükşehir olan illerdeki ilçe belediyeleri iller bankası gelirleri ile bunun yanında emlak geliri vs diğer yan gelirler ile ayakta duran kurumlardır. Bugüne kadar İller Bankasından bir kuruş dahi para gelmeyen bir belediyeyiz. Önceki dönemdeki aşırı borçlanmalar bizi bu noktaya getirmiştir. Göreve geldiğimiz de gördük ki; güçlü bir makine parkımız olmasına rağmen araçlarımızın birçoğunun tamir ve bakımları yapılmamış, hatta hiçbir aracımızın sigortası ve muayenesi bulunmamaktaydı. Bazı araçlarımız güvence hesabı dolayısıyla bağlanmış durumdaydı. Bu sorunların birçoğunu çözdük. Ancak yapılacak daha bir çok önemli işimiz var.


 
YOKLUKLAR İÇERİSİNDE ADALETLİ HİZMETE DEVAM

TAKA: Pandeminin zorluğu ile baş ederken Beşikdüzü’nde neler yapıldı, anlatır mınız?

BAŞKAN UZUN: Pandemi sürecinde hatta daha önceki yıllarda yaşadığımız sel gibi olaylarda İller Bankası Genel Müdürlüğünün belediyelere yaz aylarında borç ötelemesi gibi bir uygulamaları var. Maalesef pandemi sürecinde de yaz aylarında da teminatlı kredi kullanıldığı için haliyle bizim borçlarımız ötelenme olmamıştır. Biz böyle yokluklar içerisinde var olmaya çalışan bir belediyeyiz. Pandemi döneminde ilçemizde; Belediyemiz, Kaymakamlık, Emniyet ve Jandarma Komutanlığı, Cezaevi, Sağlık Grup Başkanlığı, PTT başta olmak üzere bütün resmi kurumlar, halkımızın yoğun olarak kullanımında olan bankamatikler,  otogar, minibüs ve taksi durakları, Giresun - Trabzon il sınırında kurulan kontrol noktasında ilimize giriş ve çıkış yapan araçlar dezenfekte edildi. Şehir cadde ve sokakları, otogar, küçük sanayi sitesi ve OSB, düzenli olarak ilaçlı sularla yıkandı. Ayrıca sonradan hizmete açılan çay ocakları, berberler, kahvehaneler ve hastalık görülen siteler dezenfekte edildi. Bu çalışmalarımız halen de devam etmektedir.  Cuma namazlarının kılınmaya başlamasıyla kapalı pazaryerimiz sürekli temizlenip ilaçlanarak steril hale getirildi. Yine bu süreçte mahallerimizdeki toplam 58 cami ilaçlanarak dezenfektan malzemeler bırakıldı.
Esnaflarımıza sahip çıkıldı. Beşikdüzü Belediyemizin kiracısı durumunda olan aylık kira bedeli 1.500 TL’nin altındaki (Terminal, minibüs durakları Vs.) küçük esnafımızın pandemi sürecinde üç aylık kira ödemeleri meclis kararımız ile alınmadı. Diğer kiracılara ise taksitlendirme kolaylığı sağlandı.
 
HALKIMIZIN GÜVENİNİ KAZANDIK

TAKA: Mahalle ve yayla yollarında yaptığınız çalışmaları öğrenebilir miyiz?
 
RAMİS UZUN: Bizden önceki dönemde ihmal edilen mahalle ve yayla yollarımıza önem ve ağırlık verdik. Mahallelerimizde ulaşım anlamında büyük sıkıntı yaşıyorduk. Yol konusunda tüm mahallerimize hizmetlerimizi ulaştırdık. Sorunlar yaşamamıza rağmen üstesinden geldik. Geçtiğimiz yıl 35 gün yaylalarımızda program yaptık. Şalpazarı ve Tonya ile ortak yaylalarımızda da çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Halkımızın güvenini kazandık. Bu sene aynı şekilde hem yaylarımızda hem de mahallerimizde bakım onarım hizmetleri yaptık.  Çalışmalarımız devam ediyor. Bu hizmetlerimizle birlikte vatandaşlarımızın çok büyük bir teveccühünü kazandık. Şimdi ise biz bize oy veren vermeyen ayrımı yapmaksızın bütün mahallemize programlar yapıyoruz. Vatandaşlarımız biliyor ki o mahalledeki çalışma bitince benim mahalleme gelecek. Bu güvenle halkımıza adaletli ve onurlu hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz.


 
 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ İLE UYUM İÇERSİNDEYİZ
 
TAKA: Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalarınız uyumlu mu? Başkanla istişareleriniz var mı?

RAMİS UZUN: Başta Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu olmak üzere ekibiyle birlikte uyum içerisinde çalışıyoruz. Kendilerine teşekkür ediyorum. Hizmette bütünlük bizim için önemlidir. Büyükşehir Belediyemiz veya ilçe belediyemiz hizmet alanı ayırt etmeksizin karşılıklı istişare halinde hizmetlerimize devam ediyoruz. Tabi ki eksiğimiz noksanlarımız var, ancak daha iyi hizmet etmenin gayreti içerisindeyiz.
 
TELEFERİK ÖDEMELERİ HİZMETİN ÖNÜNÜ KESTİ
 
TAKA: Sizi en fazla yoran konu teleferik konusu ve otel konusu büyük mesai harcıyorsunuz. Gelinen son durum nedir?

RAMİS UZUN: Borçlarımızın büyük bölümü zaten ilçemize yapılan teleferik projesi içindir.  Teleferik konusu ilçemiz için olduğu kadar Trabzon’umuz için ve bölgemiz içinde önemli bir projedir. Ancak bir ilçe belediyesinin imkan ve kapasitesinin çok üstesinde bir yatırımdır. 5 yıl boyunca Beşikdüzü Belediyesinin bütün imkanları teleferik ve onun altyapısı için seferber edilmiş. Büyükşehir Belediyemiz devri ile ilgili bir girişimimiz oldu. Ancak şuana kadar bu konuyla ilgili bir gelişme olmadı. Ciddi bir yatırım var ortada bu yatırımı yüzüstü bırakamazdık. Biz bu yatırımın daha iyi yerlere gelmesi için var gücümüzle uğraştık. İlgili firmaya elimizden geldiği kadar destek olmaya çalıştık. Sonuçta yatırım Beşikdüzü’nde bölgemiz için önemli bir yatırımdır.  Projenin tamamlanması ve bölge turizmine kazandırılması yönünde büyük gayretler içerisinde olduk. Ancak geldiğimiz noktada altı ay ek süre verilmesine rağmen maalesef ilgili yüklenici firma sözleşmedeki hükümleri 30 Eylül 2020 itibariyle yerine getiremedi. 1 Ekim tarihi itibariyle sözleşme fesih edildi. İlgili firma mahkemeye giderek tedbir kararı aldılar. Bizde karşı dava açtık. Süreç devam ediyor. Yargı kararına göre gereği yapılacaktır.


 
TAKA: Teleferiğin geleceği ile ilgili planınız nedir?
 
RAMİS UZUN: Biz bu tesisin kapatılmasını veya atıl kalmasını asla istemiyoruz. Orada çalışan 18 personel var, onların da durumlarını görerek bu tesisin işletilmesinden yanayız. İşletilmesi içinde uğraş vereceğiz. Ama mahkeme neye karar verirse ona uymak zorundayız. Belli bir dönem neyin ne olduğunu görmemiz lazım. Kendi imkânlarımızla çalıştırır veya başka bir firmaya bu tesisin devri yönünde girişimlerimiz olacaktır.
 
HİÇ BİR PARTİ İLE SORUNUMUZ YOK
 
TAKA: İYİ Parti teşkilatı ile Beşikdüzü’nde ittifak süreciniz nasıl ilerliyor?
 
RAMİS UZUN: İYİ Parti ile veya diğer siyasi partilerle herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Bireysel sorunlar olabilir. Bu sorunlar partileri bağlamaz. Millet İttifakı olarak uyum içerisindeyiz.


 
KENTSEL DÖNÜŞÜM ENGELİ KALDIRILACAK
 
TAKA: Yerel seçim öncesi Beşikdüzü halkına kentsel dönüşüm ve imar planı ile ilgili vaatlerde bulunmuştunuz. Ne durumdasınız ?

RAMİS UZUN: Beşikdüzü İlçe merkezimizde 21 hektarlık bir kentsel dönüşüm projesi hayat geçirilmişti. Bu süreçte 365 esnaf ve 1.500 daire bu alandan etkilenmekteydi. Bu alandaki konutlarda tamirat, tadilat, kiralama, alım-satım yapılamıyordu. Bankalar daireleri ve dükkanları teminat olarak kabul etmiyordu. Sonuçta inşaat sektörü durma noktasında gelmişti. Halkımız büyük mağduriyet yaşıyordu. Biz; ‘kentsel dönüşüm çilesine son’ sloganıyla vaatte bulunmuştuk. Göreve geldiğimizde 4 etaplı bu projenin birinci etabında yeralan TOKİ Konutlarının yapımına başlanılmıştı. Biz Beşikdüzü Belediyesi olarak 0,7 hektarlık alan dışında kalan bütün alanların iptalini istedik. Bu kararı Büyükşehir Belediyemize sunduk. Ancak Büyükşehir Belediyemizin İmar Komisyonu kanun gereği iptal edilen alanın 5 hektarlık alanın altına indirilemeyeceği bildirildi. Daha sonra TOKİ ve Büyükşehir Belediyemizle yaptığımız görüşmeler sonucunda 5 hektarlık alanın dışında kalan alanların iptal edilmesi için karar alarak Büyükşehir Belediye Meclisimize intikal ettirdik. Son yapılan çalışmalarla birinci etapta olan 5,7 miktarlık bir alanın kentsel dönüşüm alanı olarak kalması 15,3 hektarlık alanın ise iptal edilmesi kararı alındı. Tapulardaki şerhler kaldırıldı. Halkımız rahat bir nefes aldı. 5,7 hektarlık alanla ilgili vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için hem Büyükşehir Belediyemizle hem de TOKİ ile gerekli görüşmeleri yapmaktayız. Bizler vatandaş mağduriyeti olmaması için gayret içerisindeyiz. İmar Planı ile ilgili de vatandaşlarımızın yararına önemli çalışmalar yaptık. 1/5000’lik imar planı daha önce iptal edilmişti. Bilindiği gibi imar planı yapma konusu Büyükşehir Belediyemizin yetkisindedir.  Ancak bizler daha önce yapılan toplam 865 itirazı ve ayrıca mahkeme kararlarını da dikkate alarak bir takım çalışmalar ve görüşmeler yaparak vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için ciddi adımlar attık. Beşikdüzü Belediyemiz, Büyükşehir Belediyemizde gerek imar dairesi gerek imar komisyonu özverili çalışmalar yaptı. Sonuçta itiraz sayısı 58’e düştü. Burada % 93’lük bir başarı söz konusu.  Şuanda 1/1000’lik çalışmalar yapılmaktadır. Kasım ayı Belediye Meclisimizde ve Büyükşehir Belediye Meclisimizde görüşülecek. Amacımız halkımızın mağdur olmaması ve şehrimizin önünün açılmasıdır. Bunun için yoğun olarak çalışmalarımız devam etmektedir.
 
KANGREN KALMASIN

TAKA: Başkanım otel konusunu da sormak isteriz, nedir durum?

RAMİS UZUN: BEST Otel ile ilgili konuya açıklık getireyim. Biz bu otelin yapılmasını istiyoruz. Hiçbir yatırım kangren kalmasın. Mahkeme kararı ile imar yönünden durduruldu.  Otele ilişkin yeni imar çalışması sonrası inşaatın devam edeceğini ümit etmekteyim. Bizde gerekli çalışmaları yapıyoruz.


 
TAKA: Birde Ali Şükrü Bey Kültür Merkezi konusu var, neler söyleyeceksiniz?
 
RAMİS UZUN: Ali Şükrü Bey Kültür Merkezine isim verilmesi ile ilgili alınmış hiçbir Belediye Meclis kararı yoktur. Burası bir kültür merkezi değil bir düğün salonudur. Allah aşkına tarihi bir şahsın ismi düğün salonuna verilir mi? Ticarethaneye kalkıp da tarihi bir şahsiyetin adının verilmesi doğru değildir.
 
TAKA: Beşikdüzü’nde dolgu alanındaki çalışmalarla ilgili basına intikal eden bir konu oldu. Bu konuyla alakalı neler söyleyeceksiniz?
 
RAMİS UZUN: Beşikdüzü’ndeki sahil dolgu çalışmaları DLH Bölge Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. Beşikdüzü Belediyesi olarak denetim ve kontrol gibi bir yetkimiz bulunmamaktadır. İlgili bölge müdürlüğünün talepleri doğrultusunda işin biran önce tamamlanması yönünde yardım ve desteğimiz olabilir. Kaldı ki bu çalışma DLH Bölge Müdürlüğümüz tarafından yakından takip edilmektedir. Basında yeralan şikayetler ilgili kurum tarafından titizlikle takip edilmiş ve herhangi bir aksamanın olmadığı görülmüştür. Bununla ilgili basında yeralan ifadelerin doğru olmadığını ilçemize de hiçbir şey kazandırmayacağının da bilinmesini isterim.
 
YENİ PROJELER HAYATA GEÇİRECEĞİZ

TAKA: Son olarak bundan sonra yapmayı planladığınız çalışmaları konuşalım.

RAMİS UZUN: Başlamış önemli yatırımlarımız var ama hiç birinin doğru dürüst altyapısı yok. Teleferik olayı başlı başına bir sorun. Bunun yatırımın atıl kalmaması ve tamamlanması en büyük idealimizdir. Burada bir otel süreci başlatıldı. Maalesef sürekli mahkemeler tarafından durdurma kararları veriliyor. Kısa zamanda çözülebilecek sorunlar değil bunlar. Beşikdüzü’ne devam eden yatırımları gerçekleştirip yeni projeler hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Beşikdüzü’nü karıştırmak isteyen maalesef bir takım kimseler var. Sürekli önümüzü kesmek için var güçleri ile uğraşıyorlar. Halkımız olup bitenlerin farkında ve bizi çok iyi tanıyorlar. Ben halkımıza güveniyorum. Her şey halkımızın mutluluğu içindir.