
Trabzon’da son yıllarda artan nüfusun ve turizmin etkisiyle büyük bir trafik yoğunluğu ve sorunu yaşanıyor. Bu soruna çözüm olarak Güney Çevre Yolu’nun, Kanuni Bulvarı, kavşak düzenlemeleri ve son olarakta Arsin’den Çarşıbaşı’na kadar tüp geçit planlandı. Güney çevre Yolu yarım kalırken, Kanuni Bulvarında çalışmalar sürüyor. Yeni yapılacak Kavşaklarda ise bir hareketlilik yok. Trafikte en çok öne çıkanlar ise şehrin içerisinde hizmet veren dolmuşlar. Bizde dolmuş esnafına mikrofonumuzu uzattık. Vatandaşların klimasızlıktan, hoşgörüsüzlüğe kadar olan şikayetlerini tek tek kendilerine sorduk. Şoför esnafının da hem şikayet ve rahatsız oldukları konuları dinledik hem de vatandaşların isteklerine verdikleri cevapları aldık. İşte o röportajlarımız;
Müşterinin Eğitime İhtiyacı Var

Bebek arabasıyla dolmuşa binilmesi sorunlarımızdan bir tanesi. Normalde bu yasak ve bir yolcu indirdiğimizde henüz vites yükseltmeden iki adım sonra ‘inecek var’ deniliyor cevap verdiğimiz zaman sorun yaşatıyor şikayet alıyoruz. Şoförlerin değil müşterinin eğitime ihtiyacı var.
Ücretler Yeterli Değil

Dolmuş ücretleri yeterli değil benzin fiyatları çok yüksek.
Araçlar Yenilenmeli

Bebek arabasıyla binenlere yardımcı olmaya çalışıyoruz, fakat ortak alanı kapattıkları için sorun yaratıyor veya halkın bu konuda yapacağı şey Trabzon Belediyesinin web sayfasına girip Sayın Belediye Başkanımıza bu sorunlarını iletecekler.
Maliyeti Beni İlgilendirmez

Haklılar. İki adım sorunu diye bir şey olmamalı.
Trabzon Halkı Keyfine Düşkün

Başkanımıza güveniyoruz. Trabzon halkı keyfine düşkündür bunların istenmesi çok normal. Her yerde sorun yaşıyoruz; anayollar otopark olmuş bu konulara da değinilmesi gerekiyor. Başkanımızla güzel günler göreceğiz.
Duyarlı Olalım

Medeni Değiliz
ALİ KEMAL ARSLAN: Eğitim alma konusu güzel, sen bir esnafsın ve halka hizmet sunuyorsun. Kültürlü konuşmayı ve nasıl davranılması gerektiğini bilmeli. Halktan aldığımız gelir fazla dolmuşçulara yeni sigorta yaptırımları geliyor şoförlerimize zorunlu sigorta ödüyoruz.
Bu kursları almak için belli bir bedel ödememiz gerekecek. Trabzon’un gelişeceğini düşünmüyorum. Medeni değiliz. Yeri geldiği zaman tahammülümüz çok az oluyor birbirimize karşı. Sık yaşadığımız sorunlardan biri de yolcuların anlayışsızlığı oluyor. Yolcu indirme yerleri belirlenmeli yolcular iki adım sonra tekrar durun diyor bu bizim açımızdan gerici bir olay. Verdiği ücret karşılığında bizi satın almışlar gibi davranılıyor. Bu konuda biraz daha anlayış bekliyoruz.
Halktan Çok Polisle Uğraşıyoruz

Trafik polisleri dolmuşlar üzerine oynuyor. Molozdan tut köprü altına kadar her yer otopark oldu. Dolmuş bir yerden yolcu aldığında ki bu halka hizmettir, 108 lira para cezası ödüyoruz. Özellikle kadınlar pazarı civarında bazı dolmuşlar durak yaptı biz duramıyoruz yolcu alıp çıktığımızda ceza yazılıyor. Dolmuş camiası olarak zor durumdayız bunu kamu görevi olarak görün biz halk için varız ama destek beklediğimiz konularda var. Şehrin dört bir yanı otopark oldu halktan çok polisle uğraşıyoruz.
Gemiye 2 Domuş’a 6
Yakıt fiyatları 6 lira oldu. Önceden aldığımız fiyatla arasında uçurum oluştu araç başı günde 250 lira yakıt yakıyoruz ve elli tane aracımız var gemilerin 2 liradan aldığı yakıt neden dolmuşa 6 lira bize de bu kolaylıklar sağlanmalı.
Halkla Aramızda Çözmeliyiz

Halk için tehlikeli bir durum hava almaları için kapı açıyoruz klima şart. Bebek arabaları büyük sıkıntı bizim için halk iki lira karşılığında eve servis istiyor, bunu biz halkla aramızda çözmeliyiz.
2 Lirayla Zor Değişir

Müşterilerle sorun yaşamıyorum ama bebek arabasıyla binenler sorun yaratıyor, kapatıp bineni hiç görmedim. Hayır yolcuyu nasıl alacağımı düşünmeden sadece yargılıyorlar. Dolmuş iki lira bu fiyatla bizim araba değiştirmemiz zor.
Klima Uzun Yola Gider

Değişiklik İyidir

Minibüslerde birçok farklı insanla iletişim halinde oluyoruz bu yorucu bir durum. Ortak bir nokta bulmak zor. Sistem değişmeli. Dolmuşlarla müşteriler arasında her zaman sorun yaşanır.
Röportaj:
