Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim TAKA Gazetesi’nin sorularını cevapladı. 

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim TAKA Gazetesini ziyaret ederek Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Turgut’un sorularını cevapladı:  İşte o sohbetin öz eti: 


TAKA: 4.5 yıl geçirmiş olduğunuz Akçaabat Belediye Başkanlığı sürecinizden güzel işler çıkardınız. Hizmetlerinizden bahseder misiniz?


ABONE SAYIMIZDA 5 KAT ARTIŞ OLDU


Osman Nuri Ekim: Görevde olduğum bu 4 buçuk yıl hem dünyada olan olaylar hem de ülkemizin geçirmiş oduğu süreçlerden kaynaklı bizim açımızdan zorlu bir süreç oldu. Belediyecilik açısından da zor oldu ama güzel işler ve çalışmalar yaptık. Pandeminin patlak vermesiyle beraber sadece 1 ve 2 yıl, pandeminin getirmiş olduğu yükümlülükleri, sorunları hatta diğer kurumların eksik kaldıkları yerleri çözmek ile geçti. Bu arada da hiç durmadık. Biz özellikle mutfak dediğimiz belediyenin iç kısımında projelerimizi ürettik. Kaynağını oluşurup ihale ettik ve etmeye de devam ediyoruz. En yakın zamanda yapmış olduğumuz ihale ise yüzme havuzumuzdu. O ihalemizden önce kültür merkezini, sahil parkı gibi birçok projenin ihalesini gerçekleştirdik. Restore edilmesi gereken yerlerin restore edilmesi ile ilgilendik. Bazı projerlerimiz bitmiş durumda bazı projelerimizin ise çalışma süreci hala daha sürmektedir. Kültürel ve sanatsal faaliyetletlerimizin yanı sıra şehrimizin en önemli kazanımlarından birisi doğalgaz oldu. Doğalgaz sorununu çözerek Akçaabat insanlarımıza dokunduk.2019’da doğalgaz abone sayımız 6 bindi şuan ise abone sayımız 30 bini bularak 5 kat bir artış sağlanmış oldu . Özellikle kış aylarında oluşan hava kirliliği en aza indirmiş olduk. 


ULAŞIM İÇİN ÖNEMLİ BİR SEVİYE

 
Çevre yolu tamamlandığı zaman şehirin en önemli ulaşım sorununun da çözüleceğini söyleyen Ekim, “Çarşıbaşı’ndan gelip de Yıldızlı’ya ulaşmak isteyenler veya Trabzon merkezine ulaşmak isteyenler, Akçaabat merkezinde işi olmayanların artık şehir merkezine girmelerine gerek kalmayacak. 2010 yılında ihale edilmiş Pulathane Bulvarı vardı o işin hız kazanması gerekiyordu. Şehir içi geçişi için önemli bir bulvardı. 2019’da Söğütlü bölgesinde trafiğe açılmamış bazı yerler vardı. O bölgelei trafiğe kazandırarak vatandaşımızın hizmetine sunduk. 2019’dan 2023’e kadar trafik o bölgede işlek durumdadır. Aynı zamanda Osman Baba kavşağı hariç, Harmancık kavşağı da bitti. Yeni mahalleye kadar olan şehir içi geçişi tamamlandı. Ulaşım açısından bizim içim önemli bir seviyeydi. Bunların hepsi şehirin ulaşımı açısından önemli bir hizmettir’ ifadelerine yer verdi. 


TAKA: Vakıfbank Genel müdürü Abdi Serdar Üstünsalih ve iş adamlarının yapmış olduğu destekler hakkında bilgi alabilir miyiz?


İNŞAATI YÜZDE 50’YE ULAŞMIŞ DURUMDA 


Osman Nuri Ekim:  Vakıfbank Genel Müdürümüz Abdi Serdar Üstünsalih hemşehirimiz sağolsun. Bizim merkez ilköğretimin dönüşümü, dere yatağı üzerine kurulu eski binaların kaldırılması, balıkhanenin kaldırılması, dere üzerinde bulunan ticaret yerlerinin kaldırılmasını DSİ ile projelendirerek çözdük. Bu durumu çözerken merkez ilköğretim okulunun oradan taşınıp yukarı kaldırılması meselesi vardı. Genel müdürümüze bu durumu aktardık. Bizlerde reklam karşılığı bizlere bu konuda sponsor olup olmayacağını sorduk ve bu konuda da genel müdürümüzden olumlu yanıtlar aldık. 80’li yıllarda yapılmış depremle ilgili sıkıntıları olabilecek bir yapının yıkılıp yeniden modern bir binaya taşınması meselesiydi. Bunu Vakıfbank sponsorluğu ve çabası ile inşaat şuan yüze 50’ye çıktı. 6 ya da 7 ay içerisinde o okulu bitirmiş olacağız. O bölgeyi meydanlaştırıp o bölgeye müzemizi oluşturacağız. Sadece okul yapmayarak bir taşta iki kuş vuruyoruz. 


KATKISI BÜYÜK


Osman Nuri Ekim: Abdi Serdar Üstünsalih’in şehrimize kazandırmış olduğu Spor Lisesi’ne de büyük katkılar sundu. Araya hayırsever de koyarak o dönemin Valisi ile o bölgeyi gezdik. Şimdi ise o bölgede Spor Lisesi var, yanında kapalı spor salonu var, pansiyon var ayrıca Sebat Kulüp binamız ve iki futbol sahamız yine aynı hayırsever tarafından yapılıyor. Bunlara vesile olan kişi yine Vakıfbank Genel Müdürümüz Abdi Serdar Üstünsalih oldu. Onun bize katkısı 300 yada 400 milyonu bulan yatırımlar oldu. Yine bir hayırseverimizle birlikte şehrimize bir okul daha kazandırıyoruz. Yakın zamanda o projenin de startını vererek söğütlü mahallemize bir okul kazandırmış olacağız. Bu değerler Akçaabat’ın değerleri bu hizmetleri yapanlardan Allah razı olsun. 


TAKA: TurizmdeAkçaabat  Belediyesi’nin hangi çalışmaları sürdürdüğünü anlatabilir misiniz?


AKÇAABAT İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANÇ OLDU    


Osman Nuri Ekim: Turizm Akçaabat’ta önemli bir seviyede ve sürekli olarak yenilenmesi gerektiğine inanıyorum. Gelen turistler anı bırakmak istiyor, fotoğraf çekilmek istiyor. Bu durumlar bizler için çok önemli bunları yapamadığınız takdirde o turisti bir daha buraya getiremiyorsunuz. Konaklama ihtiyacını karşılayacak şeyler yapmaya çalışıyoruz. Eski bir tekel binası vardı orayı 5 yıldızlı bir otel binasına dönüştürdük. Akçaabat için önemli bir kazanç oldu. İçerisinde birçok hizmeti barındıran modern bir otel oldu. Turizm için çalışmalarımız hala daha devam ediyor. Meydan için düzenlemeler yaptık, İstiklal caddesi düzenlemesi, yayalaştırdığımız yer. 1900’lü yıllardan gelen yeni caminin birleri tarafından ilgi göreceğine inanıyorum. Trusitin günlük gezme ihtiyacını karşılayacağını düşünüyorum. Oteli, köftecisiyle, sahiliyle birlikte gelişmeye devam edeceğiz. Yayla turzmi olsun turistik alanlarda çalışmalarımız hala daha sürüyor. Kurulda olan Akçakale’nin restorasyonunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Orayı Büyükşehir ile birlikte güzel bir turizm noktası olmasını istiyoruz. 


TAKA: Şefik Türkmen’in prensi  ve yardımıcısı olarak tanıdık sizi, Şefik Türkmen ve Osman Nuri Ekim arasında bir kırgınlık var şeklindeki iddia doğru mudur? 


ŞEHRE UFUK AÇAN İŞLER YAPTI    


Osman Nuri Ekim: Şefik bey benim saygı duyduğum, 25 yıllık belediyeciliği ile beraber ülkeye örnek olmuş bir şahsiyettir. Biz ondan almış olduğumuz bayrağı bir yere taşımaya çalışıyoruz ama biz  onun o dönemde yapmış olduklarının yanında bizim yaptıklarımız hiçbirşey değil. 25 yılda yapmış olduğu süreç içerisinde, o dönemki şartları hayal edin yokluğun içerisinde bir şehirin alt yapısını yeniledi. Şehre ufuk açan işler yaptı. Köftenin tanıtımı açısından önemli işler yaptı. Bunlar bizler için çok önemli işler. Bizler onun bize teslim ettiği bayrağı bir yere taşımaya çalışıyoruz. O konuda yapılan iddialara her zaman kulaklarımı kapadım. Bizler hiçbir zaman kendimizi çalışmaktan alı koymadık.Her zaman çalıştık çalışmayada devam edeceğiz. Kamunun menfaati neyse o yönde çalışmaya devam edeceğiz. Doğru gördüğümüzü yapmaktan çekinmeyeceğiz. Aday adaylarımıza saygı gösteriyoruz. 


TAKA: Küllerinden doğan Sebat hakkında neler söylemek istersiniz?


SEBAT BİZİM İÇİN BİR MARKADIR


Osman Nuri Ekim: Sebatspor biz göreve başladığımızda amatör ligdeydi daha sonrasında yavaş yava yükselerek 3. Lige kadar yükseldi. Şuan güzel bir yerde altyapısını kurabilmek adına da güzel işler yapılıyor. Sebat bizim için bir marka ve o markayı da geliştimek gerektiğine inanıyorum. Sebat’ın her zaman yanında olduğumu belirterek başarılar diliyorum. 


TAKA: Akçaabat ve Trabzon halkına neler söylemek istersiniz? 


SAHİLİ İNSANLAR İLE BULUŞTURACAĞIZ


EKİM: Yaptığımız çalışmaları tamamlamak için gayret göstereceğiz. 2024 seçimlerinden sonra şehrimizde daha güzel işler yapacağız bahsettiğimiz birçok proje o zaman hayata geçecek. Özellikle sahil boyunca insanları sahil ile buluşturmayı düşünüyorum. Bu benim için öenmli ve büyük bir iş  bu proje hayat bulduğunda şehirde özellikle bazı sosyal  değişikliklerin zamanla gözlemleneceğini düşünüyorum. Önümüzdeki dönem hayata geçicek önemli projeler var daha güzel olacak. Bize destek veren vermeyen herkese teşekkür ediyorum.