Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesi iken önce Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ardından 2018 milletvekli seçimlerinde parlementoya giren Dr. Hüseeyin Örs ile Ankara’da söyleşi yaptık.
 
Bölgenin tek İYİ Parti milletvekili olan Örs, Trabzon ve Karadeniz’in sorunlarını Ankara’da haykırmayı sürdürüyor. Ankara’ya gittiğimizde randevulaşıp röportaj yapar ve onu seçmenleriyle buluşturmaya çalışırız. İşte o söyleşilerden birisini daha özetliyoruz:
 
TAKA: Seçildiğiniz günden bu yana partili, partisiz bütün Trabzonluların hizmetinde olan bir isim oldunuz. Sayın Vakilim yoruluyorsunuz ama mutlu da oluyorsunuz. Muhalefet milletvekili olmanıza rağmen çözümler üretiyorsunuz. Neler söyleyeceksiniz?
 
HÜSEYİN ÖRS: Ben seçilmeden önce eğer seçilirsem Trabzon’un Ankara’da ki sesi olacağım demiştim. Bu çerçevede yemin ettiğim günden beri parlamentoda, Millet Meclisinde yapmış olduğumuz faaliyetler ile Trabzon’un sorunlarını gündeme getirmek, çözüm noktasında iktidarı ile muhalefeti ile bu problemlerin ortadan kaldırılmasına katkı da bulunmak için orada bulunuyoruz. Bir yılı doldurduk. Geçenlerde danışman arkadaşlara sordum, biz kaç defa konuştuk bu kürsüde diye, 45’ten fazla konuşmuşum. Bu konuşmalarımızda Trabzon ile ilgili bir problemi veya Karadeniz Bölgesi ile ilgili bir problemi gündeme getirdik.
 
Vatandaşlarımız İçin Elimizden Geleni Yapıyoruz
 
Trabzon’dan çok fazla ziyaretçilerimiz oluyor, çok mutlu ediyor bizi. İnsanlar geldikleri zaman vekilimizi ziyaret edelim diyorlar. Vatandaşlarımızdan gelen talepler var. Onları değerlendirme noktasında bizde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
 
İstanbul’da Çalıştık
 
TAKA: Hüseyin Örs Trabzon’da aynı zamanda spor kulübü yöneticiliği yaptı. Çok sosyal bir isim. Zaten sizi buralara taşıyan en önemli faktör KTÜ’deki öğrencileriniz, onların size olan sevgisi, sosyal medya. Ama buraya geldikten sonra hem Ankara’da hem de İstanbul’da yerel seçimlerde de ön plana çıkan, çalışan bir milletvekili oldunuz. Bunlarla ilgili neler söyleyeceksiniz?
 
HÜSEYİN ÖRS: Ekrem Beyin babası, benim babam, ağabeyim komşuydular. Trabzonspor’da  görev yaptı, her şeyden önce hemşehrimiz. Daha sonra CHP ile İYİ Parti arasında ki ittifak neticesinde bizde İyi Parti milletvekilleri de Ekrem Bey’in seçim çalışmalarında İstanbul’da bulundu. Hatta bizzat Sayın Genel Başkanımız Meral Hanım İstanbul’un bütün ilçelerinden mitingler yaptı, Ekrem Bey’e destek istedi. Nihayetinde 1. ve 2. seçim arasında 61 kat fark oldu.  Böyle bir durum ortaya çıktı.
 
7 İlin Tek Vekili
 
Genel Merkezin de bize vermiş olduğu görevler var. Başka illere gidiyoruz. Örneğin geçenlerde Elazığ ve Tunceli’ye gittim. Genel Merkez görevlendirdiğinde gidiyoruz. Onun dışında Ordu, Giresun, Trabzon, Artvin, Gümüşhane, Bayburt ve bütün çevresine baktığımız zaman 7 vilayette tek İyi Parti Milletvekili benim. Zamanımızın olduğu kadar, genel merkezimizin görevlendirmesi neticesinde diğer illere de gidiyoruz. Bizim bölgemizde bazı felaketler oluyor. Araklı’da, Samsun’da oldu. Bizde bölge milletvekili olarak oralarda bulunuyoruz. 
 
İttifakımız Devam Ediyor
 
TAKA: İYİ Parti kısa sürede çok önemli konuma geldi. Meral Akşener, Koray Aydın,  Yavuz Ağıralioğlu, Nuri Okutan, Hüseyin Örs gibi isimleri bünyesinde barındıran bir siyasi oluşum. Siyasette de kilit noktada. Son dönemde CHP, İYİ Parti, HDP ekseni konuşuluyor. AK Parti özellikle İYİ Parti’yi yanına alma çabasında. Önümüzde ki seçimde anahtar parti. Sizi siyasette ki gelişmeler zorluyor mu?
 
HÜSEYİN ÖRS: İyi Parti anahtar parti. Biz şöyle bakıyoruz:  Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin artık işlemediğini görüyoruz. Parlamenter sisteme yönelim adımı atılabilecek mi? atılabilir mi? Seçimlere yönelik bir iş birliği yaptık. Millet İttifakında buluştuk. Dikkat ederseniz genel seçimlerinde Millet İttifakının bileşenlerinde Saadet Partisi ve Demokrat Parti de vardı. Fakat mahalli seçimlerde ki ittifakımız da sadece CHP ve İYİ Parti ittifak yaptı.

Bizim burada ki tavrımız şu: bu ittifakı yaptık, karşı tarafımızda Cumhur İttifakı vardı. Şuan da bizim Millet İttifakı olarak ittifakımız aynı şekilde devam ediyor, durduğumuz yerdeyiz. Sayın genel Başkan da bunu ifade etti. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bunu ifade etti. Onun için bu süreçte baktığınız zaman biz Millet İttifakında İyi Parti olarak yerel seçimlerde aday gösterdiğimiz her yerde HDP’de bizim karşımızda aday göstermiş.
 
HDP Hariç Diğer Partiler
 
TAKA: En son sınır ötesi operasyon ile ilgili olarak Meral Akşener Asker top atışına başladığında her şey biter açıklaması yaptı. Ne diyeceksiniz?
 
HÜSEYİN ÖRS: Ben de o gün meclisteydim. Harekat başladığı zaman bende söz aldım. Başladıktan sora; Kahraman Mehmetçiklerimize, askerlerimize Allah muzaffer eylesin dedim. Bu harekatta bütün millet bir birlik olarak orada mücadele eden yavrularımızın sonuna kadar arkasındayız. İnşallah harekata sonrasında orada ki terör odakları ortadan kaldırılır. Allah askerlerimizin ayağını taşa değdirmesin. Sağ salim gelsinler. Bu noktada iktidarı ile muhalefeti ile mecliste de bir birlik oluşmuştur. HDP grubu tezkereyi onaylamamıştır ama onun dışında bütün siyasi partiler askerlerimizin bu harekatı ile ilgili tezkereye kabul oyu vermiştir.
 
Üretime Dayalı Ekonomi Yok
 
TAKA: Sayın Vekilim sizi farklı kılan başka bir özellik iktisatçı olmanız. Türkiye ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Mecliste bununla ilgili defalarca konuştunuz. Türkiye’nin sıkıntısı nedir? Bu sıkıntı nasıl aşılır? Millet İYİ Parti’yi seçti iktidara getirdi. Nerden başlarsınız?
 
HÜSEYİN ÖRS: Şimdi Türkiye’de üretime dayalı bir ekonomi yok. Bir rant ekonomisi üzerinden gidiyoruz. Betona yatırım dendi. Maalesef öyle bir durum söz konusu. Ülkenin kaynakları aciliyet durumuna göre değerlendirilmiyor. Trabzon’da ki işsizlik verilerine baktığımız zaman TÜİK’in verilerinin çok üstünde olduğunu görüyoruz. Soruyorum şimdi siz yıllardan beri basın mensubu olarak çok önemli bir görev ifa ediyorsunuz. Trabzon’da istihdama yönelik bir yatırım var mı?  Bir Hekimoğlu bir de Gündoğdu’nun işçi servislerini görüyorsunuz. Servis yok; çünkü fabrika yok üretim yok. Trabzon’da eskiden olan devlet kurumları da kapatılmış. TEKEL gitmiş. Üretime dayalı bir ekonomi modeli ortaya konulmadan, bir de çok israf var. Devlette yapılan bu israflar hepimizin malumu. Bundan sadece muhalefettekiler değil AK Parti’ye oy veren kardeşlerimiz de şikayetçi. Buna bir son vermeliyiz.
 
Onların Emrindeyim
 
TAKA: Trabzon’a mesajınız var mı?
 
HÜSEYİN ÖRS: Elimden geldiği kadar Trabzon’u burada temsil etmeye çalışıyorum. Trabzon’un sorunlarını dile getirmeye çalışıyorum. Araklı’da ki çöpü, Akçaabat’ta ki yolu, Sera Vadisi’ni, Uzungöl’ü, Çukurçayır’ı gündeme getirdim. İlçe İlçe sorunları gündeme getirmeye çalışıyorum.  Vatandaşlarımız çok duyarlı. Vatandaşlardan gelen taleplerin bir çoğu özel değil kamuya ait. Bende onları dile getiriyorum. Araştırma ve soru önergeleri ile meclis gündemine getirmeye çalışıyorum. Olumlu sonuçlar aldığımız var mı? var. Mesela bundan birkaç hafta önce Trabzon’un kanayan yarası olan Farabi Hastanesinin durumu ile ilgili açıklama yaptım.

Ben Trabzonluyum ve Hastanenin ne kadar önemli olduğunu bilen bir kardeşinizim. Bir açıklama yaptım, “Farabi Hastanesine neşter vurmak lazım.” Çünkü orada bir vaka var, sorunun giderilmesi lazım. Vatandaş doktorla karşı karşıya kalıyor. Bu hastane 2018 yılında 800 Bin vizite yapmış. 46 bin yatakta hasta bakılmış. Böyle bir hastanenin elimizin altından kayıp gitmesini istemem.
 
Trabzonsporlu Olmak Ayrıcalıktır
 
TAKA: Sizi faklı kılan unsurlardan biri de Trabzonsporluluğunuz ve giyiminizdeki bordo-mavi ayrıntılar? 
 
HÜSEYİN ÖRS: Trabzonsporlu olmak gerçekten değişik bir şey. Trabzonsporlu vekil olma ayrıcalığını mecliste yaşıyorum. Mecliste ki, konuşmalarımda daha önce TFF Başkanı ve MHK Başkanını Trabzonspor’a yapılan haksızlıklardan dolayı istifaya çağıran konuşmalar yapmıştım. Sonrasında TFF Başkanı ve MHK Başkanı istifa etti.

Mecliste çok Trabzonsporlu var, çoğu Trabzonlu değil. Trabzonsporlu olmak başka bir şey. 23 Nisan dolayısıyla resepsiyon vardı. Bende katıldım. Resepsiyonda siyah kravat taktım. Meclis Başkanımızla görüşürken bana, “Sayın Vekilim Bordo Mavi Kravatın nerde.” dedi.  Sevdamız bu renk.