AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ile sabah sohbeti yaptık ve gündemi konuştuk.

Teşkilatlarda başlayacak olan seçim, Trabzon’a yapılacak olan hizmetler ve yine Kuzey Suriye’de devam eden operasyonlar ve elde edilen başarı ile ilgili olarak görüşlerini öğrendik ve özetleyerek sayfalarımıza taşıdık:
 
Savunma Sanayimizin Rolü Çok
 
TAKA: Sayın Başkan, Sınır ötesi operasyonu Türkiye Cumhuriyeti Devleti Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde alanının akıyla yaptı.  Türkiye, hem siyasi, hem idari olarak hem de askeri olarak bütün dünyaya gücünü  ispatladı. Operasyonla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
 
HAYDAR REVİ: 15 Temmuz’dan hemen sonra Türkiye’nin yaptığı sınır ötesi harekatla birlikte dünya dersini almıştı. 15 Temmuz sonrası birçok subay, emniyet mensubu görevden el çektirilmişti. Bir dönem sanki Türkiye Cumhuriyeti ordusu zayıflatıldı gibi bir izlenimin olduğu bir dönemde bu harekat yapılmış ve çok başarılı olmuştu. Şimdi güçlü bir şekilde Barış Pınarı Harekatını başlattık. 15 Temmuz’u geride bırakmış, kurumlar içinde ciddi bir temizlik yapmış Türkiye ve Türkiye’nin kendi savunma sanayisini oluşturmuş olması çok önemli. Bunu hep söyleyen birisiyim: Sanayi olmalı. Biz kendi gücümüze ulaşmış olmasaydık bu kadar rahat yapamazdık. Savunma sanayimiz daha da gelişecek. Tüm Türkiye bu üretime katkı verecek.
 
Büyük Bir Başarı Kazandık
 
TAKA: Tayyip bey hiç geri adım atmadı?
 
HAYDAR REVİ: Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan harekat öncesi defalarca kez uyardı. “Gelin birlikte çözelim” dedi. Harekat başladıktan sonra sürpriz çıkışlar oldu. NATO bizim yanımızda olabilirdi. İslam Birliğinin ağırlıklı olarak olumsuz tepkisi vardı. Bunları zaten Cumhurbaşkanımız açıkladı. Mısır ve Suudi Arabistan’ın karşıtlığını bizzat söyledi. Dolayısıyla bu büyük bir başarıdır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücünü dünya biliyor. Bunu bir defa daha gösterdi. Yerli sanayimizle, üretimimizle göstermiş olmamız ayrı bir şey.

 
31 Milyar TL’lik Yatırım
 
TAKA: 17 yıllık AK Parti iktidarında Trabzon’a 31 Katrilyon’un üzerinde hizmet yapıldı. Millet Bahçesi başladı, Çömlekçi dönüşümü ile ilgili çalışmalar olacak, Kanuni Bulvarı son sürat devam ediyor. Demiryolu, Güney Çevre Yolu, Havalimanı  ve Yatırım Adası konusunda beklentiler var. Biraz daha hızlı deniyor. Trabzon Üniversitesi kuruldu ağır büyüyor deniyor. Neler söyleyeceksiniz?
 
HAYDAR REVİ:  Ne dedik, biz bu seçimi hayırlısıyla geçtikten sonra bir tane işimiz olacak. Uzun süre seçim olmayacak. Hem kendi işimizi yapacağız hem de Trabzon’un işleriyle ilgileneceğiz. Seçim sürecinde de seçimin gereği olarak birçok proje ortaya koyduk. Bu projeleri ortaya koyarken parti binasında oturarak ortaya koyulmadı. Bunlar STK ve sizlerle bütün dinamiklerle konuşuldu. Çalışmalar yapıldıktan sonra da Cumhurbaşkanımızın şehrin meydanın da halkımızla paylaşacak şekilde hazırladık. Bunlar gerçekleştirilecek. Trabzon Üniversitesi hızlı bir şekilde büyüyecek. Şehir Hastanesi ihale aşamasına geldi, Yatırım Adası ile ilgili imzalar atıldı. Çevre Yolu ve kapasitesinin üzerinde çalışan Havalimanımız var. Kanuni Bulvarı ile birlikte Güney Çevre Yolu biraz gecikecek gibi görünüyor ama Güney Çevre Yolu unutulmadı; ama bir projede bu kadar uzun süre konuşulmamalı. Şimdiye kadar bitirilmesi gerekiyordu ama araya çok proje girdi. Kanuni Bulvarı bittikten sonra Çevre Yolu hızlanacak, alt yapısı yapılıyor. Güney Çevre yolunu destekleyecek yollar çalışılıyor. Demiryolu’nin alt yapı çalışması hızlı gdiyor, güzergah tartışmaları yapılıyor, bunlar olur. Üniversite hastanemizle ilgili bir sıkıntı vardı. Onu yukarıya taşıdık ve destek aldık. Bin dönümlük bir alanda baraka yapacak alan bile kalmadı. KTÜ kabına sığmıyor.

 
Görev Verilirse Devam Edeceğiz
 
TAKA: Seçim süreci başlıyor. Seçim süreçleri siyasi partilerin yenileşmesi, gençleşmesi için çok önemli. Çok sayıda seçime girmiş bir il başkanısınız. Süreci öğrenebilir miyiz?
 
HAYDAR REVİ: Partimiz bize çok önemli görevler verdi. Bunu da yapmak için gayret ettik. Tabi bunların içinde il başkanlığı yapmak çok farklı. En yoğun olan görev bu. Diğer taraftan bir şey üretebilirseniz çok keyifli. Ama öyle bir şey ki biz kongreyi yaptıktan sonra ilk toplantımız da önümüzde 7 Haziran seçimleri var demiştim. Trabzon’un sorunları ile işleriyle ilgileneceğiz. Trabzon ve Ankara arasında köprü olacağız demiştik ilk toplantıda. Tam 5 tane seçim yaşadık, 15 Temmuz hadisesini yaşadık. Kurucu Liderimiz, Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bir süre genel başkanlığı bıraktı. Partimizde çok değişiklikler oldu. Partimiz Kıymetli Genel Başkanımız bize devam derse devam edeceğiz. Devam demeyip başka bir şekilde de değerlendirebilir. Bunlar olağan şeyler. Bizler görevlerimizi en iyi şekilde yapmak için gayret ediyoruz. Süleyman Soylu bakanımızla yaptığımız seçim çalışmaları bazen günler 21 saati bulmuştu. Böyle bir dönem yaşadık. Milletimiz, Trabzonlar da bizi destekledi. Sandıklar açıklandıktan sonra büyük bir mutluluk yaşadık. 

 
Kongreler 1 Ocak’ta Başlıyor
 
TAKA: Kongre takvimi nasıl sayın Başkan?
 
HAYDAR REVİ: Genelde 3 yıl da bir kongreler yapılıyor. Bu sefer 2 yıl sonra kongre süreci başlamış oldu. 1 Ocak’ta ilçe kongreleri başlıyor, 26 Nisan’a kadar devam edecek. Daha geniş zamana yayılmış bir kongre süreci var, daha rahat planlanacak. 1 Haziran’da il kongreleri başlayacak o da 1 Eylül’e kadar devam edecek. Sonrasında büyük kongre yapılacak. Bu arada kadın kolları ve gençlik kolları seçimleri yapılacak. Partimiz kongre süreci sonrası yaptığı değişikliklerle yeniliklerle yoluna devam edecek. Biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hepsini bir araya geldik konuştuk. Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında bunları konuştuk. Bire bir görüşmeler yaptık 2 ay önce. Trabzon’u masaya yatırdık, ilçeleri konuştuk. Biz 2018’de çok güzel kongreler yaptık. 58 kongre gerçekleştirdik. Bu kongrelerin neredeyse tamamına Bakanımız Süleyman Soylu bey ve milletvekillerimiz katıldı. Şölen havasında kongreler yaptık. İnşallah bu dönemde de aynı güzellikte kongreler gerçekleştireceğiz.

 
Dava Adamı Küsmez
 
TAKA: Önümüzdeki süreç geçmişten farklı. Bir taraftan oy kullanma yaşı 18’e kadar düştü. Hem ilçe yönetimleri il yönetimleri, gençlik kolları yenilenecek. Metal yorgunluğu olanlar elenecek. Diğer taraftan da AK Parti’nin içinden bazı partiler doğurtmaya çalışanlar var. İl, ilçe yönetimlerini oluşturmak bir kişiyi bile küstürmemek çokta kolay bir süreç değil. Zorlu bir süreç olacak. Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan etrafındaki hareketle ilgili bir endişeniz var mı?
 
HAYDAR REVİ: Bunu daha önce de söyledim. Bir ç ıktılar sonra da kayboldular. Son bir aydır bir ses seda yok. Şöyle de düşünebilirsiniz: Belki kongre sürecini bekliyorlardır. AK Parti’nin kongre sürecinde ne kadar küskünlük olacağını da bekliyor olabilirler. Ama bizim Genel Başkanımızın bize talimatı var. Onun ağzından çıkan her kelime bizim için talimattır. Küskün kelimesine çok kızar. Dava adamı küsmez der. Küskün diye bir şey olmaz. Bizim de bir tüzüğümüz, anlayışımız var. Kaldı ki biz birini disipline gönderirsek orda belirtilen net kusurları işleyenler dışında bizim ufak tefek şeylerden dolayı teşkilat mensuplarımızı hadi kapı dışarı deme şansımız yok, niyetimiz yok. Bu partimizin, Genel Başkanımızın ortaya koyduğu anlayışa ters düşer. Bizim basit şeylerle hiçbir teşkilat mensubumuza kapı dışarı demeyiz, demeye hakkımız yok. Kuralları ihlal eden olursa onlar için disiplin soruşturması başlatılır. Disipline gider, varsa bir ceza alır. Şöyle de anlamayalım: korku içerisinde bir kongre süreci yaşayacağız. Biz kongrelerimizi nasıl yaptıysak aynı şekilde yapacağız. Şölen havasında geçecek.

 
Çoklu Liste Sonrası Küskünlükler Oluşuyor
 
Çoklu listeden partimizin uzak durmasının ana sebebi yani kongrelerin ahengi bozulur gibi bir derdi yok. Sorun şurada: Ülkemiz de çoklu liste kültürü oluşmadı. Trabzonspor’u da örnek verebiliriz. Üçlü liste oldu, bir liste kazandı. Diğer 2 liste küstü, gitti. Biz geçen kongre sürecinde Maçka’da çift liste oldu. Hiçbir sorun olmadı. Çift liste birçok ilde oldu ama bizim burada ki endişemiz çoklu liste sonrası küskünlükler oluşuyor, soğukluklar oluşuyor, kucaklaşmak lazım. Kaybedenlerin de yoluna devam etmesi lazım. Sorun burada, yoksa 2 veya 3 liste olabilir. Karışıklık olsun diye liste sunanlarda oluyor. Onlara müsaade edilmez. Onun dışında istişareler ile bunu tek listeye düşürme gayretleri yine olacak.
 
THY’nin 30 Uçağı Teknik İncelemede
 
TAKA: Yaz sezonunda uçak bilet fiyatları çok konuşuldu?
 

HAYDAR REVİ: Bu şehrin ihracatı, turist sayısı arttı. Doğruyu söyleyen rakamlar oldu. Burada çok kişinin emeği var. Hızlı büyümenin getirdiği sorunlar var, şehrin eksiklikleri var. Bizim de var ama yapılanları, gelişmeyi de bu şehirde görmek lazım. Buradan böyle bakılıyor ama dışarıya gittiğimiz zaman; Türkiye’yi siz yönetiyorsunuz diyorlar. Bakanlarımız, bürokratlarımız var. Bakanlarımızın hangisi başarısız, hak ettikleri için buradalar. Bu şehir son dönemde büyük bir atak içerisinde. Türkiye genelinde ve bölgede önemli. Duruma bölge olarak bakmalı. Trabzon’dan uçak bilet bulamayan Ordu ve Giresun havalimanına gidiyor. Artvin’den gelen buraya geliyor. Güzel. THY’nin Uçak sayıları ile bir sıkıntısı var. 30’a yakın uçak yerde, uçamıyor. Bunu bakanlarımızla paylaştık. THY’daki yetkililer ile de bu tür bir sohbet imkânımız oldu. THY iç hatlarda bir kazancı yok, zararda. İstanbul- Trabzon hattı kısa bir hat değil. Fiyatlarda bunun da etkisi var. Arz- talep her şey.
 
Ortahisar’da İletişim Eksikliği Oldu
 
TAKA: 2004 yılında İl Genel Meclis Üyesi seçildiniz. 15 yıllık süreçte uzlaşmacı bir yapınız vardı, bunu da yansıttınız. Ortahisar Milli Eğitim Müdürlüğü tartışması yaşandı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin önerisi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın tercihi ile birlikte müdür Şükür Köse görevden alındı ve Ali Turan atandı. Arkasından kararın doğru olmadığı öne sürülerek yine bazı milletvekillerinin tercihi ile birlikte Şükür Köse göreve döndü. Bu konu ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
 
HAYDAR REVİ: Partimizin kuruluş aşamasında merkez ilçenin yönetiminde olabilirdim ama olmadı. Partimizin kuruluş aşamasında benim resmi bir görevim olmadı ama ben yine içerisindeydim. 5 yıllık il başkanlığım döneminde kamu ile ilgili çalışmalarımızı yönetirken çok hassas ve titiz bir şekilde yönettik. Bizim il yönetim kurulumuz var. Birimlerimiz var, onunda dışında yönetimsel anlamda birimlerimiz var. Bunlardan biri kurum koordinatörlüğü. Geldiğim ilk gün söyledim, biz koordinasyonu sağlayacağız. Genel Başkanımız hiçbir şey eskisi gibi olmayacak dedi. Geçmişte koordinatör neredeyse il müdürünün koltuğuna oturuyordu! Asla böyle bir şey yok. Yani biz çalışmalarımızı yaparken milli eğitim ile ilgili geldikten sonra çalışma yaptık. Bu çalışmanın içerisinde herkes vardı. İl Milli Eğitim Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Teşkilat, Sendika hepsinin görüşü alındı. Biz bütün işlerimizi böyle yaptık. Dolayısıyla bunun da bir mükafatı oldu.

Eğitim de Trabzon’un yakaladığı başarı da mükafat oldu. İl Müdürümüzün bir açıklaması oldu. Çok yerinde bir açıklama, bizde aynı şeyi söylüyoruz. Sadece il müdürünün, ilçe müdürlerinin işi değildir Başarı. Bu topyekün özellikle öğretmenlerin başarısıdır. Burada bizim Ortahisar ilçe Milli Eğitim Müdürü ile ilgili kişisel olarak bir önyargımız yok. Son dönemde bazı verimsizlikler oluşunca böyle bir tercih yaptık. Oraya görevlendirdiğimiz Ali Turan hocanın oraya geleyim diye bir gayreti ve başvurusu da yok. Biz böyle bir çalışma yaptık, değişiklik talebimiz oldu. Geri döndürüldü. Kamu açısından sıkıntı oldu. 38’lerden ilk sıralara gelene kadar bütün öğretmenlerimiz başta olmak üzere bütün yöneticilerimiz, ilçe müdürlerimiz, il müdürlüğü ve ekibinin katkısı var. Şükür Hocanın da katkısı vardır. Ama değişikliğe gidilmesi kanaatine vardık. Sonuçta burada daha önce bir ilçe müdürü vardı, şimdi Şükür Hoca var yarında başkası olacak. Bu olabilecek bir değişiklik. Bazı teşkilat mensuplarımız da bu hiyerarşinin dışına çıktı. Onlara da gerekli uyarılar yapıldı. Devletimiz orada bir harekat yürütürken bizim burada kalkıp bir ilçe milli eğitim müdürünü konuşmamızın anlamı olmaz, yanlış olur. Bizden önceki dönemlerde bu tür hadiseler yaşanmadığı için bu biraz dikkat çekti. Yapılan bu tasarrufa Süleyman Soylu Bakanımız dahil değildir. Burada göreve getirilen Ali Turan Hocanın böyle bir talebi yoktur. Bu bizim çalışmamızın sonucudur. Partide herkes yerini bilecek, bilmek durumundadır. Herkes ne söylediğini ve yaptığını bilmeli. Önce partim nerede diye bakmalı.
 
Kurallara Uymayan Sonucuna Katlanacak
 
TAKA: Siyasette ilk kez bu kadar sert bir çıkışınız oldu?
 
HAYDAR REVİ: Bunları biz de genel merkezimiz de takip ediyor. Bu tip meselelerin kalkıp böyle bir dönemde yukarıya gitmesi bizi üzer. Sonuçta Recep Tayyip Erdoğan dünya siyaseti ve ekonomi ile uğraşırken Trabzon’daki bir ilçe milli müdürünün başka göreve verilmesi ve oraya başkasının verilmesinin konuşulması haksızlık olur. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaştık, bizim için tecrübe oldu. Bu bir parti disiplinidir. AK Parti’de Recep Tayyip Erdoğan’ın koyduğu parti kuralları, hiyerarşisi vardır. Bunu teşkilat mensuplarımız bilmek zorundadır. Bilmeyen de parti tüzüğümüzde ne yazıyorsa ortaya koyacağı duruma katlanmak durumundadır. Belediye Başkanlarımızda partimizden seçilmiştir ve partiye karşı sorumludurlar. Eğer sorumluluklarını yerine getirmeyecek idi iseler o zaman bağımsız aday olsa idiler. Bizim yapacağımız nerede bir eksiklik varsa ısrarla çözmeye çalışmak. Olmadı bunu raporlarla birlikte Genel merkeze ulaştırmaktır.  
Yusuf TURGUT