Ortahisar Belediye Başkanı ve aynı zamanda AK Parti Ortahisar Belediye  Başkanı adayı olan Av. Ahmet Metin Genç, gazetemize konuşarak, “ Ortahisar 24 ilden nüfus olarak büyük ve 957 ilçe arasında da en büyük 64’ncü ilçesi olduğunu. ”vurguladı.



Cumhur İttifakı'nın Gerekçesini Anlattı

Sözlerine Cumhur İttifakı'nın gerekçeleriyle başlayan Genç, 15 Temmuz hain darbe girişimin Cumhur İttifakı'nı mecbur hale getirdiğini söyledi. AK Parti ile MHP'nin muhafazakârlık, milli değerler bakımından ortak yönleri bulunduğunu belirten Başkan Genç, "31 Mart'ta yapılacak yerel seçimin ülkemiz demokrasisine ve yerel yönetimler hayırlı olmasını diliyorum. AK partimizi 2001 tarihinde muhafazakar, demokrat iki ana ilke üzerinde kurulan, milli ve manevi değerlerin bünyesinde toplandığı demokrat bir yapıyla beraber kurulmuş. Milliyetçi Hareket Partisi de milli ve yerli değerleri bünyesinde toplayan bir parti. MHP'nin kuruluş felsefesinde de ırka dayalı olmamakla beraber, milli ve manevi değerlerimizi bütüncül manada koruyarak Türk milletinin bu değerleriyle beraber hüküm sürmesini amaçlayan bir parti.

Zaten iki partinin ana akımları itibarıyla görüşleri ve müşterekleri çok çok fazla. Diğer tarafta da sosyal değerleri benimsemiş Cumhuriyet Halk Partisi ve bir taraftan da yeni bir açılım yapmak isteyen ama kendini belli bir ideolojiye oturtamamış bir hareket görüyoruz. Orada da seçime dönük bir ittifak var ama kaynaşan bir ittifak olduğunu söyleyemeyiz. Cumhur ittifakının meydana gelmesinde tesir eden önemli bir etken var. Bir araya gelişi mecburi kılan bir sebep var. O da 15 Temmuz'da devleti bütünüyle ele geçirmek isteyen anlayışa karşı kurulmuş bir ittifak. 15 Temmuz'da sadece devleti emperyal güçlere teslim etmek istenmemiş başka bir şey daha yapılmak istenmiş, devlet yargısıyla, ordusuyla, emniyetiyle ele geçirilmek istenmiş. Devlet bizden alınmak istenmiş, biz 15 Temmuz'da 259 şehidimizle beraber demokrasiyi ama esasında devletimizi kurtardık." dedi.



Cumhur İttifakı Seçimden Sonra Da Devam Edecek

Cumhur İttifakı'nın 31 Mart seçimlerine dönük bir oluşum olmadığını seçimlerden sonra da devam edeceğini ifade eden Başkan Genç, " Bundan sonra da bu emperyal güçlere karşı milli duruşunun ilelebet devamı teminen iki parti başkanı bir araya geldi. O nedenle Cumhurbaşkanı diyor ya, "pazara kadar değil, mezara kadar." Yani bunu bir seçim ittifakından öte bir ittifak olarak düşünmek lazım. Biz devletler kuran, İslâm'ın bayraktarlığını yapan, iddiası olan bir milletiz. Bir Norveç, Finlandiya gibi değiliz.  Bize tabiri caizse diz çöktürülmek istendi. Eski sistemlerle yönetilmek istendik. Cumhur ittifakının gerekçesi budur. Bu seçimlerdeki ittifak da bu türden bir ittifakıdır.

Yoksa Ak Parti'nin şu ilde şu kadar oyu var, MHP'nin şu kadar oyu var, bir araya gelirlerse burayı alırlar anlayışıyla oluşturulmuş bir ittifak değil. Millet İttifakı seçim sonuçlarına göre yeni sistemi tartışmaya açmak istiyor. Biz ise bu sistemi tahkim etmeye çalışıyoruz.  Tabi her yerde motomot ittifakın uygulandığını söyleyemeyiz. Çünkü, yerel seçimler olduğu için adayların figürü de önemli. Biz, Trabzon'da ise MHP il başkanı ve Ortahisar ilçe başkanını ziyaret ettiğimizde cumhur ittifakı için net ve kararlı duruşlarını ortaya koydular." diye konuştu.

Siyaseti Samimiyet Üzerine Kurduk



AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Murat Zorluoğlu ile bir uyum sağladığını dile getiren Başkan Genç, "Büyükşehir belediye başkanımızla görüşmelerimizle ahenkli bir dönem olacağını güvenle ifade etmek istiyorum. Kendisi de proje kitapçığına ilçe belediyelerinin yaptığı projelerden koyacağım dedi. Bu güzel bir yaklaşımdır, ahenkli bir yaklaşımdır. Siyaseti samimiyet üzerinde oturursanız yani projelerini yaptığınız zaman ya da yapamadığınız zaman da samimi iseniz insanımız o özelliğinizden dolayı eksikliğinizi örter." ifadelerine yer verdi.

Büyükşehir Yasası İhtiyaçlara Cevap Vermiyor



Mevcut Büyükşehir Yasası'nın eksiklerine değinen Başkan Genç,  mevcut yasanın büyükşehirler arasında eşitsizliğe neden olduğunu söyledi. Başkan Genç, büyükşehir yasasıyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: Büyükşehir yasası şu anda ihtiyaçları karşılamıyor. İlçe belediyesi olarak daha az yetkiliyiz. Yani yüz üzerinden 83 yetki büyükşehir belediyemize verilmiş, 17 yetki ilçe belediyesine verilmiştir. Bu ne demektir bu yasa büyükşehirlerin hegomenyasında hazırlanmıştır. Bunu her platformda söylüyorum. Benim anladığım büyükşehir yasası Trabzon ölçeğinde fayda getirmesi için, büyükşehir belediye başkanımızın üst ölçekte kalıp bütün ilçelerin koordinasyonunu sağlaması, bütün ilçelerimizin imar bütünlüğünü sağlaması, üç şehrin gelişen ekonomik trendine uygun yatırımların şehre taşınması şehrin üretimiyle ilgilenilmesi, bu ölçekte kalması...


Alt birimlerdeki belediyecilik işlerini ise itfaiyecilik gibi ilçelere bırakması. Düzköy'ün itfaiyesinden Trabzon'daki büyükşehir niye sorumlu olacak. Şalpazarı'nın Geyikli beldesinin cenaze işlerinden büyükşehir mi sorumlu olması lazım. Pratikte bu yasanın eksiğini, fazlasını gördüm. Çok şükür bu tespitlerimiz bize özgü de değil yani. Gelirlerimiz istediğimiz ölçüde mi değil. Belediyelerin gelirleri 10 lira ise, bu gelirlerin Trabzon, Mardin, Ordu gibi coğrafyası dar olan şehirlere dağıtılırken biraz daha objektif kriterler  konulmasını istedik. Yoksa bu yasalar bu şekilde kaldığında büyükşehirler büyük oranda büyüyecek, küçük şehirlerde daha az büyüyecek. Bunları söyledik. Yeni dönemde de hemşerilerimiz tercih ederse, aynı heyecanla hizmet etmeye devam edeceğiz. Hizmet heyecanımız çok şükür 2004'teki gibi...



"Her şey güllük gülistanlık değil"

Çeşitli gerekçeler nedeniyle hayata geçiremediği projeleri olduğunu belirten Başkan Genç, bunları açık yüreklilikle halka açıkladığını ifade etti. Genç, "Bir şeyler yapabildik, bazılarını yapamadık, yasal gerekçelerimiz, farklı gerekçelerimiz oldu. İnşallah, 31 Mart'tan sonra da bu şehre hizmet etmeye devam edeceğiz. Yaptıklarımız oldu, yasa gereği bazı yapamadıklarımız oldu.  2014 yerel seçimlerinde açıkladığım proje kitapçığı bizim karnemizdi. O dönemde dedim bu bizim karnemiz. Görev süremizin sonunda bu karneyle beraber Trabzonlu hemşerilerimin karşısına çıkacağım dedim.

Ben, bu projeleri görüp oyunu aldığım bütün seçmenlerime karşı sorumluyum. Şimdi burada olup da yapamadıklarımız da var, burada olmayıp da yaptıklarımız da var. Hepsini şeffaf bir şekilde açıkladım. Netice itibarıyla şeffaf olmamız lazım. Yapamadıklarımızı gerekçeleriyle anlatmamız lazım. Her şey güllük gülistanlık değil. Eksiklerimiz de var, dün vardı, yarın da olacak, bugün de var. Ama samimiyetimizden hiçbir hemşerimizin kuşkusu olmasın." sözlerine yerdi.

"Bir Lira Kamu Zararı Çıkmadı"



Belediye başkanlığına aday gösterilmese dahi halkın arasında alnı açık bir şekilde yürüyeceğini dile getiren Genç, "Belediye meclisimizde bütün partilerimizin temsilcileriyle çok güzel bir çalışma dönemi geçirdik. Yaptığımız bütçelerimiz Sayıştay denetimlerinden sorunsuz geçti. Sayıştay denetimlerimizde Allah'a şükür ki, belediyemizin 1 lira kamu zararı çıkmamış. Ve bir lira memur zimmeti çıkmamış. Çok şükür... Bugün aday olmasam dahi alnım açık yürüyecektim. İnşallah, yeni dönemde de bu şehrin her sokağında bu şekilde yürüyeceğiz. Murat Zorluoğlu Bey ile bir projeksiyonumuz var. Bunu büyükşehir belediye başkanı adayımızla da özel toplantılarda birkaç kez paylaştık." dedi.  

Bir Çivi Çakandan Allah (C.C) Razı Olsun

Görev süresi boyunca her siyasi partiyle görüştüğünü ifade eden Genç, "Hepimiz bu şehrin insanı değil miyiz, çok şükür ki, bu şehri demokrasimiz adına yönetme adına yönetmeye talip olanlar MHP'li Şalpazarı Belediye Başkanı adayı var, CHP'li Düzköy belediye başkanı Abidin Çelik Bey var. Hepsiyle yardımlaştım bu dönemde.

Orayı CHP'li belediye başkanımız yönetiyor diye Trabzon toprağı değil mi? Bu şehre bir çivi çakan herkesten Allah (C.C) razı olsun demiyor muyuz? Herkesle her siyasi partiyle görüşeceğiz. Bunda ne mahsur var? Kaldı ki bu demokrasiye katkıdır.  Bütün siyasi partilerimizle görüşüyoruz, onların katkılarını alıyoruz. Bu anlayışı yeni dönemde de devam ettireceğim. Siyasi görüş olarak birbirimizi eleştirmek farklı bir şey, bu farklı bir şeydir." ifadelerine yer verdi.