AK Parti Trabzon Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, Yardımcıları İskender Kara, Enis Ramazanoğlu ve Servet Özlü ile TAKA’nın konuğu oldu.

Çekirdekten yetişme siyasetçi denir ya. İşte Selahaddin Çebi tam da bu. Anadolu Gençlik Derneği’nda başlayan siyasi serüven Milli Görüş sıraları ve ardından da AK Parti Gençlik kolları’nda devam etti.

Kuruluşunda Gençlik kolları başkanı olan Makine Mühendisi Çebi ardından ise iki dönem il başkan yardımcılığı, sonrasında İl genel meclis üyeliği ve Ortahisar Belediye Başkan vekilliği yaptı. Fen işlerinden sorumlu Başkan yardımcısı olarak göreve devam ederken AK  Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ortahisar ilçe başkanı olarak görevlendirildi. Göreve geldiği günden itibaren gece gündüz çalışan Çebi TAKA Gazetesi’nin konuğu oldu. Çebi ile söyleşimizin özetini aktarıyoruz:

23 İLDEN BÜYÜK BİR NÜFUSA HİZMET

TAKA: Sayın Başkan Gençlik Kolları Başkanlığı, iki dönem il Başkan yardımcılığı, bir dönem il Genel Meclisi Üyeliği, Belediye Başkan vekilliği ve yine Ortahisar ilçe başkanlığı, AK Partide almadığınız sorumluluk yok. Neler söyleyeceksiniz?

ÇEBİ: Gençlik kolları başkanlığı dönemim partimizin kuruluş dönemiydi. Çok hareketli çok enerjikdik. Aynı heyecan ve hareketliliği yaşıyorum. Ortahisar İlçe Başkanı olarak üzerimizde büyük bir sorumluluk var. Coğrafi anlamda da nüfus anlamında da büyük bir ilçeyiz. Türkiye’nin yaklaşık 23 ilinden fazla nüfusa sahibiz. 922 ilçe arasında 62. İlçeyiz. Hareketli bir ilçeyiz. Komşu illerin de merkezinde olan bir ilçe. 20 yıldır siyasetin içinde olan birisi olarak bugün aynı heyecanla aynı aşkla koşturuyoruz. Siyaset boşluk kaldırmaz. Bırakılan boşluğu başkaları gelir doldurur. Biz tüm teşkilatımızla her an her yerde olmak zorundayız. Havada, karada denizde olmak zorundayız. Her alanda izimiz var. 19 yıllık iktidarımızda Trabzon’a 37 katrilyonluk yatırım yapmışız. Bu yatırımın büyük oranı Ortahisar ilçemize gerçekleşti ve gerçekleşmekte. Ortahisar ve Büyükşehir Belediyelerimiz ile hükümetimizin devasa yatırımları var. Bizim görevimiz bu yatırımları yerinde incelemek, sahiplenmek, anlatmak, kamu oyu ile paylaşarak takibini yapmak. Gelebilecek yatırımlar konusunda da siyasi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

BÖLGEMDE FINDIK VE ÇAY ÖNEMLİ

TAKA: Ortahisar Trabzon’un kalbi, nasıl bir gelecek planlıyorsunuz?

ÇEBİ: Biz güçlü bir teşkilatız. Bütün STK ve oda başkanları ile istişare ediyoruz. Ortahisar’ın röntgenini çıkararak gelecek 50 yılın planlamasını yapıyoruz. Önümüzdeki 50 yılda hangi sorun ve meseleler önemli hale gelecek. Ortahisar’da yaşanma anlamında neler yapabiliriz. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Yönetimizdeki işin ehli insanlarla ve STK’lar ile istişare ediyoruz. Ortahisar’ın kırsalına kadar çalışmalarımızı yapıyoruz. Dönümdeki 50 kilogram fındığı nasıl artırırız. Bunun hesabını yapıyoruz. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Ortahisar çay bölgesi. 9 mahallemizde ciddi çay ekimi var. Yılda 5 bin ton çay üretiliyor. Orta ölçekli bir fabrika getirmenin mücadelesini veriyoruz. Beyin fırtınası yapıyoruz. Bizden sonraki kuşağında elinde ufuk olacak raporlar olsun istiyoruz.

AKÇAABAT’TAN OF SINIRINA KADAR

TAKA: Sayın Çbi, Güney çevre yolu, Demiryolu için Trabzon umutlansın mı?

ÇEBİ: Güney çevre yolunu çok önemsiyorum. Akçaabat’tan başlayıp Of sınırına kadar devam etmesi lazım. Şehrin güneye büyümesi, nefes alması anlamında çok önemli. Ulaşım aksı ve şehrin güneye yerleşmesi için çok önemsiyorum. Akçaabat bölümü başlıyor. Projesi ihale edildi. Sonrası da devam edecek. Ortahisar’da ciddi yatırımlar var. Belediyelerimiz ciddi çalışıyor. 560 kilometre su hattı yenileniyor. Trabzon’da yılların birikmiş bir sorunuydu. Yağmur ve kanalizasyon hatları birbirine bağlıydı. Orta şiddette bir yağmurda patlıyordu. Yıpranmış ve sağlıksız borulardı. Bunlardan kurtuluyoruz. Büyükşehir belediye başkanımız büyük bir cesaret göstererek bu projeye başladı. Güzel de ilerliyor. Kanuni Bulvarı devam ediyor. Çukurçayır’ın trafik sorunu çözülüyor. Doğu tarafından gelenler Hayali Garajından Çukurçayır’a meydana gelmeden çıkacak. Çukurçayır’da okul sorunu da 2 okul yapılıyor. Okul yapılıyor ve bir lise kazandıracağız. Eğitim, turizm ve spor şehriyiz. Spor anlamında da büyük yatırımlarımız oldu.

TAYYİP BEY GİBİ KARARLI DİK LİDERLERE İHTİYAÇ VAR

TAKA: Türkiye ve Tayyip Erdoğan. Nasıl yorumlarsın?

ÇEBİ: Siyaset insan merkezli bir harekettir. Bunun en güzel örneğinide AK Parti sergiliyor. Türkiye’de bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş siyasi hareket. Her seçimde oyunu artırarak başarılı çıkmıştır. Ülkemizde iktidarların ömrü çok kısa olmasına karşın halkımızın umudu Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’dir. Bizim geleceğe siyaset adamı da yetiştirmemiz lazım. Önümüzde uzun yıllar var. Bizden sonra gelecekleri hazırlamamız lazım. Çok donanımlı ve bilgili olmamız lazım. Biz sadece Türkiye’deki siyasi partilere karşı yarış halinde değiliz. Konjonktür gereği, jeopolitik konum gereği dünyanın en önemli ülkesiyiz. Dünyaya yön verecek dünyayı peşinden sürükleyecek gündem oluşturacak bir siyasi hareketiz.

BU COĞRAFYAYA AŞIĞIZ

TAKA: Spor’dan alt yapıya Ortahisar ciddi hizmetler aldı?

ÇEBİ: Spor anlamında da çok büyük yatırımlarımız var. Mayıs ayında sayın Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Kasapoğlu ile birlikte Ankara’da gerçekleştirilen bir protokolle Trabzon’a toplam 185 milyon TL’lik projenin ihalesi gerçekleştirildi. Spora çok önem veriyoruz. Trabzon zaten bir spor şehri. Futbolla öne çıkıyor ama diğer branşlarda da çok başarılar elde ediyor. Akyazı’dan başladığımız zaman Yalıncak’a kadar sahil spor tesisleriyle dolu. Bu memnuniyet verici. Bunun dışında Ortahisar belediyemizin çok büyük yatırımları var. Ahmet başkanımız kırsalda yolu beton ve asfalt olmayan mahalle bırakmadı. Bu büyük bir kazanımdır. Pandemide bunun değerini daha da çok anladık. İnsanlar kırsalda yaşamaya daha fazla başladı. Bizde oradaki yaşam konforunu bütün belediye imkanlarını seferlik ettik. Şu an hangi kırsala giderseniz gidin yolu asfalt beton olmayan yok. Bu büyük bir başarıdır. Türkiye’de hiçbir belediye bu pandemi döneminde yapmamıştır. Belediyeleri de anlamak lazım, gelirleri düştü, vergi gelirlerinden aldıkları paylar düştü. Biz bu coğrafyaya sevdalı olarak bu coğrafyaya aşık insanlar olarak her türlü seferberliği seferber ettik.

BU ÜLKE 65 BİN İNSANI UÇAKLA TAŞIDI

TAKA: Pandemi sürecine yönelik neler söyleyeceksiniz Büyükşehir Ortahisar, il sağlık müdürlüğü güzel bir koordinasyon sağladı?

ÇEBİ: Ortahisar Vefa Grubunu ziyaret ettiğimde, ‘Kaç kişiye ulaştınız?’ diye sorduğumda 39 bin kişiye direkt ulaştık dediler. Bunların içerisinde kanser hastaları yaşlılar evinde kimse olmayan insanlar var. Bunların hepsini Vefa Grubu götürdü. Büyükşehir belediyemiz sağlık müdürlüğümüz evlere kadar birebir ziyaretle, şöyle düşünün dünyada belki örneği olmayan bir ülkesiniz. Etrafınız kuşatılmış, Libya’da, Suriye’de, Akdeniz’de, Yunanistan’da varsınız bir de ülkenizde yaşanan sorunlar var. Biz pandemide 65 bin kişiyi uçakla taşıdık. 

BAKANLAR BU KENTİN DEĞERLERİ

TAKA: Sayın Çebi, refleksini erken gösteren bir siyasetçisin, Süleyman beye yönelik karalama kampanyasına karşı da ilk çıkışı sen yaptın?

ÇEBİ: Bizim siyasi ahlakımızda hep dik durduk cesaretle yürüdük kendimizden zerre kadar şüphemiz olmadığı için hep dik yürüdük. Sayın bakanımız Süleyman Soylu, Trabzon’umuzun gururudur. Sayın bakanımıza gelecek olan en ufak sözü kendimize gelmiş sayar ortaya tavrımızı koyarız. Cumhuriyet tarihi boyunca bu kadar başarılı bir bakanlık dönemi hepimiz görmedik ve bakanımız Trabzon’umuzun evladıdır. Trabzon yetiştirdiği insanlarla da ülkeye damga vurmuş bir şehirdir. Terör konusunda destan yazan Süleyman Soylu’nun şehridir Trabzon. Bütün ambargolara büyün dayatmalara rağmen enerji yatırımlarına ara vermeden başlayan Berat Albayrak’ın şehridir Trabzon. Geçmiş dönemde de hükümetlerde bulunan bakanların izleriyle doludur Trabzon. Sanayi bakanının yapmış olduğu adımlar, Trabzon’un evladı, Ulaştırma Bakanımız Adil Karaismailoğlu, Mustafa Varank’ın destansı başarıları, Trabzon’un evladı Selçuk Bayraktar destan yazıyor. Karabağ’da yazdığı destanlar ödül aldı. Bizim özelliğimiz farklı. Memleket, millet, bayrak sevdası bizde çok üstündür. Bu uğurda mücadele edene sonsuza kadar destek veririz.

HEDEFSİZ SİYASET OLMAZ

TAKA: AK partide gençlik kollarından beri hep çalıştığın yerden bir adım ötesini hedefledin, Ortahisar belediye başkan adaylığı mı var sırada?

ÇEBİ: Siyasette elbette hedef vardır hedefsiz siyaset olmaz. Takdir ve nasibe inanan insanlardanım. Uzun yıllar siyasetteki kardeşiniz olarak çoktan milletvekilliğini hak ettik. Nasip değilmiş. Takdir Cenab-ı Allah’ın. Parti büyüklerimizin görüşü. Ben öncellikle şunu hedefliyorum: ‘Gönüllere girmek, verilen görevi layıkıyla yerine getirmek.’ Bana hangi görev verilirse baş üstüne derim. İl başkanlığı niyetiyle gitmiştik, sayın Cumhurbaşkanımız ilçe başkanı dedi baş üstüne dedim. Ortahisar ile ilgili siyasi anlamında güzel çalışmalar, hedeflerim de olabilir. Güzel çalışmalar ortaya koymak benim en büyük hedefimdir. Gönüllere girmek benim için en büyük makamdır. Araklı ile ilgili herhangi bir adaylık niyetim yok.

HALKINI HİÇ MAĞDUR TEMEDİ

TAKA: Fındık ile ilgili 30 TL fiyat bekleniyor, neler söyleyeceksiniz?

ÇEBİ: Pandemiye rağmen Cumhurbaşkanımız çaya çok güzel fiyat verdi. Çay fiyatından bütün üreticilerimiz gayet memnun. Paraları da hemen ödeniyor. Geçen Haziran ayı çay paraları ödendi paylaştım. Fındıkta da kanaatim aynı güzel bir rakam olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın Trabzon insanına önem veriyor. Fındık sadece çay gibi değil, Trabzon, Giresun bütün Karadeniz hattında Kocaeli’ye kadar var. Bir rekolte hesabı da var. Arz talep hesabı da var. İhracaatta da çok önemli bir ürün. Trabzon’un ihracatının yükselmesinde fındığın etkisi var. Geçen yıl 25 TL’yi  gördü. Bu sene onun üstünde de bir rakam bekliyorum. Bütün üreticilerimiz memnun olacak.

DİK DURAN LİDER İSTEMİYORLAR

TAKA: ABD, Avrupa merkezli saldırılar arttı diyorsunuz, bunlar somut mu?

ÇEBİ: Avrupa ve Amerika sözünü geçiremediğine diyalog kurup da kendi istediklerini yüzde yüz kabul ettiremediklerine diktatör! diyor. Terörü destekleyen en büyük kaynak aslında Avrupa ve Amerika. Bugün dünyada mazlum coğrafyaya kim sahip çıkıyor? İnsanlık adına güzel sınavı kim veriyor? Dünyada bugün en güzel örnekleri Türkiye gösteriyor. Avrupa’nın Türkiye’ye karşı bir operasyon başlatmış olduğu her halinden belli. Bunu her haliyle ortaya koyuyor. Bir gazeteci çıkıyor bir video paylaşıyor diyor ki: “Türkiye’de artık sandıktan umudumuz yok doğal afetler büyük yangınlar olması lazım.” Türkiye’yi dışarda şikayet eden aktörler, sizin vatandaşlığınızdan şüphe duyulur. Şimdi Rize’deki taş ocağı için siyasi aktörler ziyarette bulunuyor bir de Amerikan büyükelçisi gidiyor! Senin ne haddine Rize’ye gitmek? Bir de Rize’deki eylem yetmez diyorlar. Böyle bir şey olabilir mi?

YANGINLARDAN MEDET UMUYORLAR

TAKA: Sayın Çebi, Türkiye bir sıldırı altında mı, bunlar afet mi?

ÇEBİ: Bunlar besleniyor bir algı oluşturuyor maalesef bu algıya da sahip çıkanlar var. Şimdi sosyal medya vesayeti var. Bunların Türkiye’de taşeronları var. Bütün bu havuzu topladığımız zaman aslında kaynak aynı benzer örneklerini biz daha önce de yaşadık. Adnan Menderes’e yapılanları, Turgut Özal’a, Necmettin Erbakan’a, 15 Temmuz’u düşünün, gezi olaylarını düşünün. Gezi olaylarının İstanbul Havaalanı’yla ne alakası var? Şimdi bütün bu baskıları dik duran sayın Cumhurbaşkanımızın etrafındaki kadrolar öncelikle sayın bakanlarımız Süleyman Soylu ve Berat bey. Dünyaya meydan okuya bir lider coğrafyasındaki bütün sorunları tek, tek yok ediyor Türkiye’de de başarı destanı yazıyor. Zor bir dönemden geçiyoruz. Aşı olun kampanyası başlatıyoruz. Belli bir bölgede aşı zayıf orda da bir algı başlatıyorlar. Belli bir kesim aşı olmayın diyor. Pandemide bu ülkenin yıkılacağını düşünenler şimdi büyük doğal ve yangınlardan nemalıyorlar.

SEDAMIZ GURURUMUZ

TAKA: Trabzonspor bu yıl şampiyonluk diyor. 54.yaş için neler söyleyecek siniz?

ÇEBİ:  Trabzonspor’umuz 54 yaşında. Şanlı şerefli tarihiyle hepimizin gururu. Meydan parkında da şehrin bütün dinamikleriyle kutladık. Trabzonspor 2011 yılının şampiyonudur. Gururumuz. İnşallah bu sene şikesiz bir sezon olur diyoruz. İyi de transferler yaptılar başarılar diliyoruz. Size de TAKA ailesine de başarılar diliyorum.