Doğru Parti kurucusu Rize İl Başkanı Eyüp Demir ve Trabzon İl Başkanı Hamit Demirci, TAKA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Turgut’u ziyaret etti ve soruları cevapladı.

Türk siyasetinin tecrübeli isimlerinden Rıfat Serdaroğlu tarafından kurulan Doğru Parti, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda Doğru Parti Doğu Karadeniz’de çalışmalarını sürdürüyor ve ziyaretler gerçekleştiriyorlar. Doğru Parti Kurucusu Rize İl Başkanı Eyüp Demir ve Trabzon İl Başkanı Hamit Demirci, TAKA Gazetesini ziyaret etti ve çalışmalarını anlattılar. İşte o röportaj:

RAHAT YAŞAMA LÜKSÜMÜZ YOK

TAKA: Doğru Parti Rize İli sorumluluğunu elinize aldınız. Teşkilatlanmaya da başladınız. Eyüp Demir’i özetle tanıyabilir miyiz?

EYÜP DEMİR: Eyüp Demir, Rize’de doğmuş, büyümüş biri. Tahsilimizi kazancımızı orada yaptık. Şu anda hala Rize’de ikamet eden bir ailenin ferdiyim. Adalet Parti kökenliyim. 1990’da Derepazarı ilçe oldu. Derepazarı ilçe olunca sağ olsun o dönemin parti yetkilileri bize bunu layık gördü ve siyasete o şekilde giriş yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın şöyle bir lafı var, derki: ‘Siyasetin bir kapısı var: Girilir, çıkılmaz.” Biz öyle bir girdik bir daha da çıkamaz olduk. Bizi tanımayanlar öncelikle TAKA Gazetesinin buradaki arkadaşlarımın sayesinde bizi tanıyacaklar. Bugünkü Doğru Parti’yi tanıyacaklar. Trabzon ve Türkiye tanıyacak. Ülkemdeki insanlar ve çocuklar aç iken bizim burada rahat yaşama lüksümüz yok. 20 Ekim 2018’de Adana’da başlatmış olduğumuz sivil platform dediğimiz Çoban Ateşi Hareketlerini, 26 Ağustos 2020 itibarıyla Doğru Parti adı altında partileştirdik. Ben partinin kurucusuyum. Karadeniz Bölgesiyle ilgili teşkilatlanmayla uğraşıyoruz elimizden geldiği kadarıyla. Trabzon’dan da partimizin 3 tane kurucusu var ama bu arkadaşlarımız sadece Trabzonlu bunlar İstanbul’da ikamet ediyorlar. Trabzon’daki teşkilatlanmaya çok müdahil olamıyorlar. İşleri güçleri orada. Onun bizim bir ayağımız Trabzon’da bir ayağımız Rize’de gidip geliyoruz. Burada da dostlarımız sağ olsunlar bizlere yardımcı oluyorlar.

İŞİN MERKEZİNDEYİZ

TAKA: Doğru Parti’nin Millet İttifakının bir unsuru olduğu doğru mu? Bir ittifak bekliyor musunuz? Doğru Parti’yi tarif eder misiniz?

EYÜP DEMİR: Doğru Parti’nin doğru tanımı söyleyeyim. Öncelikle Doğru Parti’nin siyaset arenasında konumlandığı yerden bahsedeyim. Doğru Parti işin merkezindedir. Demokratik merkez dediğimiz, AK Parti ile CHP arasında sıkışan seçmenlerin nefes almak için aradığı adres Doğru Parti’dir. Konumlandığımız yer orasıdır. Bizim illaki bir ittifakta olmamız ya da herhangi birinin yanında olmamız gerekmiyor. Biz doğrularla birlikteyiz. Biz halkın tıkandığı yerde halkla birlikte ittifak içindeyiz. Milletin derdine çare olmak istiyoruz. Biz her zaman milletin tarafında olacağız. Türkiye’yi adaletsiz ve sağlıksız koşullardan çıkartmak istiyoruz. Türkiye’nin her yönüyle güçlü olması gerekiyor. Siyasetiyle, demokrasisiyle, ekonomisiyle güçlü olması gerekiyor. Ekonomi sağlam liman ister. Sağlam limanın olmazsa olmazı da adalettir. Adaletin olmadığı bir yerde de dış yatırımcı gelmez.

ADALET BİR LİMANDIR

TAKA: Adalet olmadığına dair bilginiz, belgeniz, hissiyatınız veyahut tespitiniz nedir?

EYÜP DEMİR: Adalet bir limandır. Bu herkes için lazım olan bir olgudur. Yolsuzluk yaptığı belli olan bundan önceki Ticaret Bakanımızdı yanılmıyorsam, kendi şirketinden aldığı kesin. Faturalar ortada. Bu kesin. Peki bunu sorgulayan bir yargı gördünüz mü? Yok. Türkiye’de yapanın yanına kar kalıyor bu tür işler. 2023, Recep Tayyip Erdoğan için çok zor olacak. Bu tür olaylar adaletin tıkır tıkır işlediği bir ülkede olacak şeyler değil

TRABZON, KARADENİZ’İN LOKOMOTİFİDİR

TAKA: Rize’de örgütlenmede zorlanıyor musunuz?

EYÜP DEMİR: Rize zor değil. Rize, Türkiye’de benim açımdan en kolay yer. Biz Karadeniz’de diğer illerde mesela Trabzon’dan çok daha güzel şeyler bekliyordum bugüne kadar. Ben Trabzon’un siyasi açıdan olsun spordan olsun ekonomi konusunda Rize’den en az 50 gömlek daha üstün olduğunu bilen bir kişiyim. Bunu ben inkar etmiyorum ama şimdi Doğru Parti işine geldiğimiz zaman Trabzon’a 10 ay oldu partimize başlayalı en öncü olması gereken Trabzon’u allem ediyoruz kallem ediyoruz ona söylüyoruz buna gidiyoruz gazetecilerle bir araya geliyoruz televizyona çıkıyoruz olmuyor. İşin ucundan tutmalarını bekliyoruz. Bizde bir laf vardır, güç olsun ama temiz olsun. İnşallah en güzelini yapacağız Trabzon, Karadeniz’in lokomotifidir. Trabzon, Karadeniz’in olmazsa olmazıdır.

ÇÖZÜMLERİMİZ VAR

TAKA:Ekonomi hakkında görüşleriniz nelerdir?

EYÜP DEMİR: Bizim burada Bölge Ekonomisi ve Genel Ekonomi var. Bölge ekonomisinden bölgemiz adına bahsedeyim Rize’yle alakalı. Devletle kamu bankalarının bireysel kredi kullanma açısından TMSF’nin 2020 kayıtlarında mevcut Rize 33.sırada, Trabzon 32.sırada. Peş peşe birbirlerini takip ediyorlar. Bu bölgenin ekonomisinin ne halde olduğunu herhalde açıkça belli ediyordur. İnsanlarımız o kadar darda ve zorda ki bankalardan kredi alıyorlar. Hem Rize hem de Trabzon, 81 ilin neredeyse ortasında yer alıyor. Bu bölgede emeklilik bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde olan iller. 5 kişilik bir ailenin en az 3’ünde ya emekli maaşı eve geliyor ya da çalışan maaşı. Buna rağmen çark dönmüyor. Gelelim genel ekonomiye. Genel ekonomiyi zaten anlatmaya gerek yok. Bunu herkes görüyor biliyor. Bugün tarım ya da sanayide çark dönmüyor. Buradan Erzurum’a gidiyorsunuz, yolda bir tane TIR yok. Ekonominin bir diğer işareti de yolda TIR, kamyon varsa eğer iller arası bir şey taşıyorsa üretim var demektir. Demek ki üretim yok. 2002 yılında Erzurum’dan Rusya’ya 100 ton et ihracatı yapıyorduk. Şimdi bu bölgeye kaçak et geliyor. Yediğimiz et kaçak, buğdayımız dışarıdan geliyor. Pamuk bize Yunanistan’dan geliyor. Gençlerde işsizlik oranı yüzde 20. Eğer bir ülkenin gençleri ben bu ülkede yaşamak istemiyorum, geleceğimi rızkımı dışarda bulacağım diyorsa bence o ülkede bıçağın kemiği kestiği zamandır. Doğru Parti’nin bu noktada gençler için muhalefeti de sert oluyor.  Söylemleri de sert olacak. Bunlara çözümlerimiz de vardır. TAKA Gazetesine bizlere böyle bir imkanı sunduğu için Doğru Parti ailesi adına ben teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Sahipleri ve başta Yazı İşleri Müdürü olmak üzere bütün çalışan arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. 

SALİH BIYIK