Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç siyasi yaşamını ve 6 buçuk yıllık Belediye Başkanlığını Taka Gazetesine anlattı:

Av. Ahmet Metin Genç. 2001 yılından itibaren AK Parti’nin içinde. Zaman zaman çok etkili oldu, zaman, zaman da parti dışında kaldı. Son döneme ise damgasını vurdu. 6 buçuk yıldır AK Parti’nin Ortahisar Belediye Başkanı.

Genç, Başkanlığı yaparken icraatlarını sıralıyor ve gerçekleri söylemekten sakınmıyor. Trabzon için yapılacak olan yatırımlar ve Özellikle de Trabzonspor konusunda da mesajlarını ya yazılı ya da sosyal medya hesabından veriyor. Ahmet Metin Genç ile siyasi yaşamının üzerinden geçtik ve birde bugüne kadar yaptığı hizmetleri dinledik. Pandemi sürecinin herkesi yorduğunu söyleyen Genç, ‘hem genel yönetim hem de yerel olarak Türkiye müthiş işler çıkardı’ dedi. Genç sorularımızı şöyle cevapladı:

CUMHURİYETİ İLELEBET YAŞATACAĞIZ

TAKA: Başkanım 10 Kasım günü konuşuyoruz, Atatürk’ü anarken neler hissediyorsunuz?

AHMET METİN GENÇ: 82.yılında, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete uğurlayan Türk Milleti aynı o günkü hissiyatı yaşıyor. Aynı ruh ile beraber bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhu şad olsun.

Kurduğu Cumhuriyet ile beraber bu milletin önüne koyduğu hedefler doğrultusunda ülkemiz emin adımlarla yürüyor. Demokrasimizle beraber Cumhuriyet’i ilelebet yaşayacağız. Bu kararlılık ve bu inançla ve Cumhuriyetin kazanımları ile beraber bugün hamd olsun ülkemiz bölgesinde güçlü ve uluslararası arenada söz sahibi bir konuma gelebilmiştir. Bunların hepsi Cumhuriyet’in kazanımlarıdır, ruhu Şad olsun.

TARİH KOKAN TRABZON

TAKA: Çok farklı bir koltukta oturuyorsunuz, Ortahisar, tarih kokan bir yer?

AHMET METİN GENÇ: Meclis toplantımızda da ifade etmiştim, Trabzon’umuzun alametifarika diye söylediğimiz Fatih’in feth ettiği, Yavuz Sultan Selim’in yönettiği, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu ve Mustafa Kemal Atatürk’ün de 3 kez ziyaret ettiği önemli bir şehir Trabzon. Bu şehrin evlatları ve evladı olarak yerel bir yönetici sıfatımla Atatürk’ün Trabzonlulara hitap ettiği nutku var, onu güzel bir şekilde hazırladıktan sonra şehrimizin güzel bir mekânına inşa edeceğiz, yapacağız.

Atatürk’ün ülkenin ve milletin önüne koyduğu bir hedef doğrultusunda Muasır medeniyetler ile beraber komple yarışmak ve onların önüne geçmek. O kulvara girdik, 100 yıl sonra. 100 yıl önce Kurtuluş Savaşını veren canıyla beraber bu toprakları kurtaran bu millet Atatürk’ün önderliğinde 100 yıl sonra bir kez daha şaha kalkmış emin adımlarla yoluna devam ediyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bu vesile ile rahmetle ve minnetle anıyorum.

UMUT DEĞİL SOMUT KONUŞUYORUZ

TAKA: 2001’den itibaren Ak Parti’desiniz, açık sözlüsünüz, 6,5 yıldır yürüttüğünüz Başkanlık döneminizi anlatır mısınız?

AHMET METİN GENÇ: Bir kez atama, 2 defa kongre ile olmak üzere 3 kez il başkanlığı görevlerinde bulundum. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız  Recep Tayyip Erdoğan’ın takdiri ile beraber ve akabinde de 2014 yılında kurucu Ortahisar’da Belediye Başkanlığı görevinde bulundum. Vazifeyi devam ettiriyorum. Trabzon kendi şehrim olduğu için söylemiyorum dışarıdan gelenler olsun, ülke içinde sevilen ve çok önde görülen il.

Nüfusundan çok nüfuzunun etkin olduğu bir şehir, kıymetli ve tarihi, sanatçısı, kültürel kodlara sahip olan bir şehir, kendi karakteri olan bir şehir bu şehre hizmet etmek bu şehrin bir evladı olarak başlı başına büyük bir onur ve şereftir. Elbette diğer şehirlerden eksiklerimiz olabiliyor ama bunları bir an önce projelendirip bitirip şehre daha güzel dokunuşlar yapabilmeliyiz. Şehrin beklediği projeler var, Çevre Yolu gibi. Bunlar umut değil somut olarak konuşuyorum. Kısa zamanda bu adımları atacağız. Halkımızın talepleri, kadınlarımız, çocuklarımız, derneklerimiz onların talepleriyle beraber gayret ediyoruz. Bütün kesimlere ulaşmaya çalışıyoruz.

3 PROJEYİ BİTİRECEĞİZ

TAKA: Önemsediğiniz ve beklenen projeler var, yoğunlaşacak mısınız?

AHMET METİN GENÇ: Büyükşehir Belediye Başkanımızla gayet uyumlu çalışmalarımız var bununla beraber oluşturduğumuz sinerji ile beraber şehrimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Yeni dönemde şehrin değişen trendlerine uygun olarak, Boztepe Seyir Terası, Tünel Akvaryum bu dönemde tamamlayıp hizmete alacağımız projeler. Gençlik Spor Bakanlığımızdan yüzme havuzu tesislerini devraldık.

Bakanımıza teşekkür ediyorum. Engelliler adına yapacağımız birçok proje var. Sosyal belediyecilik yönetim anlayışına sahibiz. Pazarkapı ortaya çıkıyor. Yapımcı firma Türen İnşaat bizim önümüzde çalıştı ayrıca onlara teşekkür ediyorum. Halkımızın beğenisi kazandı. İnsanların bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Sahilde yapımı devam eden Camii ve Kadınlar Pazarı’nın da yapılmasıyla yeniden şekillenecek Pazarkapı’mız. Pazarkapı, şehrimizin önemli bir yaşam merkezi, ticaret merkezi aynı zamanda. En iyisini yapmak için Bakanlarımız, Milletvekillerimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla beraber devam edeceğiz.

BİR YIL SONRA VATANDAŞLARIMIZIN HİZMETİNDE

TAKA: Tünel Akvaryum ne durumda?

AHMET METİN GENÇ: Tünel Akvaryum ’un tünel kısmını açtık. Geçtiğimiz yılın Mayıs, Haziran aylarında akvaryum yapım işini hazır hale getirdik, yap işlet devret modeli ile beraber. Okyanus Akvaryumculuk ve Orbel bizim şirketimiz ile beraber müsterih şekilde ihale ile işe başladık. 22 Eylül itibariyle alınan görev 22 Eylül 2022 de teslim edilmek üzere finansının yüzde 75 belediyemiz tarafından karşılanacak.

1 yıl sonra vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak. Mağmat Boğazı Projesi ile Körfez ülkelerinden gelen turizm açısından çok önemli bir proje. Maliye eski Bakanımız Berat Albayrak ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun çok büyük katkıları oldu bu yatırımları oluşturmak için. 4 etaplı uluslararası bir proje. Şuan her şey hazır yatırımcı bekliyoruz.

İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞTIK

TAKA: Pandemi sürecinde vefa grubunuz her yere yetişti?

AHMET METİN GENÇ: Bu süreç halen devam ediyor, pandemi sürecinin başında sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalarda yaşlılarımıza yönelik çalışmalarımız vardı. Ortahisar Sosyal Vefa Gruplarını oluşturduk, kurulduğu günün 2. Günü çalışmalarımıza başladık. Olağan üstü bir çalışma ile kaymakamlığımızla eşgüdüm sağladık. 33 arkadaşlarımızla ona ilaveyle jandarma, imamlarımız, öğretmenlerimizle beraber el birliği ile çalıştık.

Pandemi sürecinde 8 bine yaklaşan yardım dağıttık. LC WAİKİKİ ile gönül seferberliği oluşturduk. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Süreç devam ediyor, aşı çalışması devam ediyor. Maske, mesafe ve hijyeni sağladığımızda ve aşı gelene kadar tedbir elimizde. Devletimiz büyük fedakârlık gösterdi. Bu süreci yönetmek bizim elimizde. Kurallara uymaya devam edelim.

DEMOKRASİ ZENGİNLİĞİ

TAKA: Of, Çarşıbaşı ve Ortahisar’ın ertelenen seçimleri hakkında düşünceniz?

AHMET METİN GENÇ: Bende bu teşkilatta uzun süre görev yaptım, siyasi partiden öte anlayış ile görev yolculuğuna devam ediyorum etmeye de devam edeceğim. Yalnız şöyle bakmamız lazım parti içinde bu süreçler yaşandı. Uzlaşmakta demokratik bir kültürün gereğidir. Ortahisar teşkilatı için diyorum eğer bu partiyi yönetmek isteyen 5-6 aday çıkıyorsa bu Parti’nin gücü olduğu içindir. 19 yıl iktidarda olan bir partinin gücü ve demokrasinin zenginliğidir. Aynı davanın insanlarıyız. Bu konuda uzlaştık demokratik yöntem sandıktır. Sandıktan kim çıkarsa başkanımız o olur. Pandemi, deprem vb. durumlar  erteledi. Delege seçimi ile dahi başkanımız seçilir.

KAYNAKLARIMIZI KULLANIYORUZ

TAKA: Pandemi süreci belediyeleri sıkıştırdı, siz nasıl dönüştürdünüz?

AHMET METİN GENÇ: Bizim öz gelirlerimiz kendi gelirlerimizdir. Birde devletten kişi başı aldığımız paylar var. Pandemi sürecinde payımız az olduğu için kendi imkânlarımızla bu açığı kapatmaya çalışıyoruz. Ben her zaman ihtiyatlı bir yönetim anlayışına sahibim. Neticede bir bütçeyi idare ediyorsunuz. Çalıştırdığınız insanlar var ve yapmak zorunda olduğunuz asgari işlemler var.

Onlar için her zaman bir hazırlığınız olması gerekiyor. Bu yıl adım atmayı düşündüğümüz iskele projemizi ötelemek zorunda kaldık, çünkü o bütçeyi yönetmek zorundaydık. Biz ayrıca Trabzon Büyükşehir Yasasının değişerek gelirlerimizin artması gerekliliği ısrarla savunduk ve savunmaya da devam edeceğiz. Büyükşehir Yasası ile istediğimiz konuma gelemedik. Ben bunu Ankara’daki toplantılarımızda öne sürdüm. Bazı adımlar atıldı. Cumhurbaşkanımızın hazırladığı yasa tasarısı ile biraz daha gelişmeler olacağını düşünüyoruz.

SPOR’DA FARK YARATACAĞIZ

TAKA: Sayın Başkanım sizin kültür, sanat ve spor ilginiz bir hayli fazla?

AHMET METİN GENÇ: Spor akla gelince Trabzonspor’dan başlıyoruz. Pozitif ayrımcılık göstererek Ampute Futbol takımını kurduk. Süper Lige çıktık artık maçlarını TRT verecek. Ona da İmperial Hastanesi sponsor oldu. İşitme engelliler takımımız dereceye girdi. Avrupa kupalarına gitme hakkı kazandı. Büyük bir aşama kaydettik. Gayemiz yarışmak inatçıyız yarışmayı seviyoruz. Niyetimiz engelli kardeşlerimizi spora sevdirerek diğer engelli kardeşlerimizi onlara örnek oluşturalım. Büyükşehir Belediyemizin desteği ile hem bireysel hem de amatör sporlarda biraz fark yaratacağımızı düşünüyorum. Spora desteğimiz devam edecek. Trabzonspor sevgimiz tartışılmaz. Geçen yıl ki yaşanan pandemi süreci ve kaçan şampiyonluk takımı yordu. Başkan Ahmet Ağaoğlu önemli işlere imza attı. Çok zor zamanda zor işleri yapıyor onu desteklememiz lazım. Trabzonspor her zaman üst sıraları hedefleyen ve bir sistem oluşturduğunda üst sıralarda yerini alacaktır. Biz desteklemeye devam edeceğiz takımımızı. Trabzonspor’a haksızlık kim yaparsa mutlaka karşısına çıkarım ve çıkmaya devam edeceğim. Bu partilim Göksel Gümüşdağ’da olsa.