Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal TAKA Gazetesini ziyaret etti ve kendisiyle güzel bir sohbeti gerçekleştirdik

Bir dönem Malatya bağımsız milletvekilliğini de yapan Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal Anadolu’yu geziyor

Ahmet Özal. Türkiye Cumhuriyeti Devletinde Başbakan Yardımcılığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmış merhum Turgut Özal’ın evladı. Her makamı tatmış, yeri gelmiş apartman dairesinde yeri gelmiş köşklerde yaşamış. Ama mütevaziliğinden asla bir şey kayetmemiş.

Ahmet Özal geçen hafta Trabzon turu yaptı. TAKA Gazetesini de ziyaret etti ve kendisiyle güzel bir  sohbeti gerçekleştirdik. Özal, Türkiye’de siyasetin çok gerginleştiğini ve bunun ülkeye hem siyasi hem de ekonomik anlamda ciddi zararlar verdiğini söyleyerek, ‘Siyasi tansiyonu eğer akil insanlar olarak düşürmez ise sonuçları daha ağır olur’ ifadelerini kullandı.

İşte o tespitlerin özeti:

TRABZONLULARI SEVİYORUM

TAKA: Sayın Özal, Trabzon’u, Trabzonspor’u nasıl buldunuz?

AHMET ÖZAL: Trabzon’a yıllar önce de gelmiştim. Yaylaya çıkmıştım. Çok güzel bir anıydı. Dostlar, arkadaşlar var. Trabzon’u Trabzonluları seviyorum. Davet ettiler yeniden geldim. Çok da iyi oldu. Maça da denk geldi. Trabzonspor puan farkını açtı inşallah şampiyon da olacak. Hak ediyor da. Trabzon güzel bir şehir daha da yatırımlar alacaktır. Devam eden yatırımlar var. Olumlu anlamda değişti Trabzon.

ANADOLU NE İSTİYOR, ONA BAKIYORUM

TAKA: Önümüz seçim, siz de Anadoluyu gezmeye başladınız, nasıl bir tercih yapacaksınız?

AHMET ÖZAL: Van, Ağrı, Hakkari, Doğubeyazıt’ı gezdim. Baba dostlarımız davet etti. Trabzon’a geldim. Dün meydandaydık. Halkımızla gayet verimli ve güzel program oldu. Sıcak kanlı insanlar Trabzonlular. Bana da Ahmet abi demeleri hoşuma gidiyor. Abi kardeş sohbet ettik. Buradan da Rize’ye uğrayıp, İstanbul’a döneceğim. Orta Anadolu, Egeyi gezeceğim. Siyasi bir oluşum olabilir. 20 seneden fazladır siyaset yapmıyorum. Ülkemizin iç ve dış sıkıntıları var. Onlara katkı vermek istiyorum.

İKTİDAR VE MUHALEFET HATA YAPTI

TAKA: Yıllarca yurtdışında kaldınız, Türkiye’de babanızla çalıştınız, şu anda nasıl bir siyasi ortam var?

AHMET ÖZAL: Son birkaç yıldır iktidarın da muhalefetin de hataları oldu. Kimseyi suçlamak mümkün değil. Siyasette zaman, zaman gergin anlar oluyor. İktidar veya muhalefetin ülkemizin aleyhine bir şeyler yapmasını, kötü niyetli olduklarını düşünmüyorum. Herkesin kendine göre iyi niyeti var. İnsan oğluyuz, hata yapabilirler. Toplumda, belli düzeyde bir kopukluk var. Kendi aralarında, insanların birbirine karşı güvensizlik ve kutuplaşmaları var. Bunları engellemek lazım. 1970’lerde sağ sol kavgasında insanlar birbirini öldürüyordu. Sonra 1980’ler de Anavatan Partisi çıktı, her eğilimden insanları bir araya getirdi. Toplumda bir huzur oldu. Toplumdaki huzuru ve ayrışmayı düzenleyip güven sağladığınız zaman başarı gelir. İktidarların başarıları güvene bağlıdır. Toplum iktidara güvendiği zaman yerli ve yabancı yatırımcı da güven ortama yatırım yapar. Güven duyarsa yatırım yapar fabrika kurar istihdam sağlar. Güveni sağlayacak en önemli konulardan biri de adalettir. Hukuk sisteminde yanlışlar olabilir bunu düzeltmek lazım.

EKONOMİ BİLGİMİ AKTARMAK İSTERİM

TAKA: Gördüğüm kadarıyla siyaseti deneyeceksiniz, en azından ben öyle hissediyorum, 2023’de aday olacak mısınız?

AHMET ÖZAL: İktisatçıyım. Amerika’da IMF’de çalıştım. Newyork ve Londra’da uluslararası bankacılık yaptım. Babamın başbakanlığı döneminde 10 yıl yanında kaldım. Birçok şeyi yakından gördüm, öğrendim. Bu saatten sonra tekrar siyaset olabilir. Bildiklerim, öğrendiklerim, tecrübelerimi ülkemin geleceği ile ilgili ne yapabilirimi düşünmek zorundayım. Siyaset olabilir.

İTTİFAKLARA EŞİT MESAFEDEYİM

TAKA: Cumhur ititfakına mı daha yakınsınız, millet ititfakına mı, şimdi böyle soruluyor?

AHMET ÖZAL: İklimi yumuşatmak lazım, siyasi partilerle yakınlığım ve uzaklığım yok. Hepsine eşit mesafedeyim. Benim için önemli olan siyasi partiler değil. Siyasi partiler hizmet etmek için bir araçtır. Toplumun kutuplaşmasını engellemek, insanların huzuru için siyasi parti olabilir. Türkiye zor bir döneme giriyor. Dünya zor bir dönemde. Burada, her zaman, tecrübe, birikim çok önemli. Önemli olan benim babamla geçirdiğim 10 senedir. Ondan öğrendiklerim 10 tane üniversite mezuniyeti eder. Ben millet ittifakında olayım da Tayyip Bey’i devirelim. Öyle bir amacım yok. Tayyip Beyi 94 seçimlerinden önce tanıyorum. O zamanlar Tayyip bey belediye başkan adayıydı. Korkut amcam aradı. ‘Ahmet, bizim bir kardeşimiz aday. Hiçbir televizyon çıkarmıyor onu’ O zaman Kanal 6’nın sahibiyim. Öyle tanıştım. Tayyip Bey’in televizyona çıkmamızın faydaları oldu. 2 puanla kazandı. Tayyip Bey’e karşı olmam söz konusu olamaz. Tayyip Bey’le siyasetin içinde olmadım. Siyasetle pek ilgilenmedim. Bu noktadan sonra parti mi olur, bağımsız mı olur bilmiyorum ama parti çalışmalarımız var.

GENEL BAŞKANLIK TEKLİFLERİ ALDIM

TAKA: Seçimin ne zaman olacağını öngörüyorsunuz, parti kursanız yetişir mi?

AHMET ÖZAL: Bazı partilerin başına geçmem için teklifler de var. Bunu zaman gösterecek. Seçimlerin zamanında olma ihtimalinden ziyade önümüzdeki sene Ekim-Kasım bekliyorum. Zamanında olursa Tayyip Bey’in adaylığı konusunda tartışma yaratırlar. Ona girmez. 4-5 ay önce yapılır diye düşünüyorum. Dövize yapılan hamle ile Haziran’a kadar piyasa rahatlatılıp, yazın rahat geçer. Ondan sonra Eylül, Ekim, Kasım gibi seçim olacağını tahmin ediyorum.

HERKES ÜLKENİN İYİLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYOR

TAKA: Türkiye’ye katkı yapmak istediğinizı anlıyorum?

AHMET ÖZAL: Millet ittifakının hangi partilerden oluşacağı henüz belli değil. Kemal Kılıçdaroğlu birkaç kez aradı. Onda da görüştüm. Herkesle görüşüyorum. Herkese kapım açıktır. Görüşür, fikirlerimi söylerim. Hiç kimse ülkemizin kötülüğü için çalışmaz. Herkes doğru veya yanlış bir şeyler yapmaya çalışır. Önemli olan orta yolu bulmak.

300 MİLYAR DOLARA İHTİYACIMIZ VAR

TAKA: Ekonomi ile ilgili atılan son adımları nasıl buldunuz?

AHMET ÖZAL: AK Parti’nin şu anda yaptığı operasyon dövize çevrili mevduattır. Demirel döneminde de 70’de yapılmıştı. Bugün daha farklı Türkiye var. Seçime kadar kur artışları aşağıda kalırsa devlete yük olmaz. Yukarı doğru çok parlarsa devlete büyük yük olur. Bunun altından bütçe olarak kalkmak zordur. 300 Milyar TL açığımız var. Daha da kötü duruma gelebiliriz. İktidar, dolar ve Euro bir sene içinde aşırı artmasın diye tedbir alacaktır. Merkez Bankasının bunu ayarladığını düşünüyorum. Bilinçsizce yaptıklarını düşünmüyorum.

KARANLIK YILLAR

TAKA: Babanızın ölümü size normal ölüm gelmedi, hala aynı görüşte misiniz?

AHMET ÖZAL: 1993’le ilgili TV’lerde söylemlerim oldu. Ülkemizin karanlık yıllarıdır 1993 ve sonrası. Uğur Mumcu’nun öldürülmesi ile  başladı. Eşref Bitlis olayı, Sivas Madımak otel yangını, Başbağlar katliamı, Bingöl’de askerlerimizin şehit edilmesi. Dışarıdan kötü ellerin ülkemize çöktüğü bir yıldır. O yılların mutlaka incelenmesi lazım. Türkiye gerçekten sıkıntılı bir dönem geçirdi. Tayyip Bey’in de 15 Temmuz’da duruşu çok önemliydi. Zorlandı ama teslim olmadı, sıkıntıyı çözmeyi başardı.