TAKA Gazetesi Trabzon’un önemli noktalarından biri olan Taşbaşı’nda bölge esnafının sorunlarını dinledi.

Hiçbir devlet yetkilisinin esnafın sorunlarıyla ilgilenmediği vurgusunu yapan bölge esnafı dikkat çeken eleştirilerde bulundu. 

Bölge esnafına yönelttiğimiz ‘Taşbaşı kentsel dönüşüm dahilinde mi? Yoksa kaldırıldı mı?’ sorusuna cevap veren esnaflar, Taşbaşı’nın kentsel dönüşümden kaldırılıp kaldırılmadığı konusunda bir bilgilerinin olmadığını, kulaktan dolma bilgilere sahip olduklarını, birinci ağızdan hiç kimsenin esnafa bir bilgi vermediğini, fikir alışverişinde bulunmadığı ve hiçbir devlet yetkilisinin Taşbaşı’nda gezip esnafın sorunlarını dinlemediğini belirtti. Kendilerini sorunlar konusunda yalnız hissettiklerini belirten esnaf, kimsenin bölge esnafıyla ilgilenmediğini ve bu konuda da güvenlerini yitirdiklerini ifade etti.

LAMBALARIMIZ KESİLDİ

Taşbaşı’nın genel sorunlarından da bahseden esnaf, bölgenin var olan çöp kutularının kaldırıldığını, sokak lambalarının söküldüğünü belirtti. Akşam vakti Taşbaşı’nın karanlığa büründüğü belirten esnaf, bölgenin gözden çıkarıldığını ifade etti. Bölge esnafı: “Taşbaşı ile ilgilenmiyorlar. Buraya Trabzon’un arka bahçesi gözüyle bakıyorlar. Burası ile ilgilenen buraya bakan yok. Lambalarımız söküldü. Akşam vakti vatandaş Taşbaşı’ndan yürüyemiyor. Taşbaşı korkunç bir halde. Geceleri lambalarımız yanmıyor. Doğru dürüst bir ışıklandırma yok. Taşbaşı’nın çok sıkıntısı var. Temizlik yönünden sıkıntı yok fakat ışıklandırma anlamında çok büyük problemler çekiyoruz. Taşbaşı görüntü olarak da hoş bir görüntü vermiyor gözden çıkarılmış bir durumda. Müşteri olarak da eksideyiz.” dedi.

KAVŞAĞI KAPATIYORLAR

Çömlekçi kavşağının kapatılmasının kendilerine çok büyük zarar verdiğini belirten esnaf, işlerinin yarı yarıya azaldığını buna bağlı olarak da Taşbaşı’nda işsizlik oranının arttığını belirtti. Yetkili kişiler ile görüşen fakat bir sonuç alamayan bölge esnafı, kavşağın kapatılması ile iş kapasitelerinin azaldığını ifade etti. Bölge esnafı: “Kavşağı kapatıyorlar bu bizim için büyük bir sorun. Yolcular Çömlekçi’de inmeyince Taşbaşı’ndan geçmiyorlar. Bu da bizim kazancımızı etkiliyor. Kazancı olmayan esnaf işçi çalıştıramıyor. İşsizlik burada büyük bir sorun haline geldi. Bu kavşağı açıp kapatıyorlar, keyfi kapatıyorlar. Trafik hiçbir şekilde yoğun değil ama kavşağı kapatıyorlar. Giriş çıkışları kapatıyorlar. Bu bizi çok etkiledi. İlçe minibüsleri yolcularını molozda indiriyor. Vatandaş Taşbaşı’nı kullanmıyor. Bu bizi etkiliyor. Biz bir buçuk yıldır bu sorunu yaşıyoruz. Bu sorunu bir buçuk yıldır dile getiriyoruz çalmadığımız kapı kapmadı fakat kimsenin bir şey yaptığı yok. Kimse bu sorunla ilgilenmiyor.” İfadelerini kullandılar.

ÇÖZÜLEN SORUNUMUZ ÇOK AZ

Bölge esnafı, yıllardır belli başlı sorunları olduğunu fakat bunların çok azının çözüldüğünü, kentsel dönüşüm kapsamı altında esnafın elindeki dükkana verilen değerlerin çok düşük olduğunu belirtti. Verilen değerlerle esnafın tekrar bir dükkan alma şansının olmadığını belirten bölge esnafı biçilen değerlerin beklenen değerlerin çok altında olduğunu ifade etti.

Bölge esnafı: “Esnafın durumu bir buçuk senedir belli. Sıkıntılarımız var. Kentsel dönüşüm kapsamı altında esnafın elindeki dükkana biçilen değerler çok az. Değerinin çok altında ücretler teklif ediliyor. Verilen değerlerle esnafın tekrar bir dükkan alma şansı yok. Dükkana karşılık bir dükkan verilmiyor. Kentsel dönüşüm adı altında süreç çok yanlış ilerliyor.” İfadelerini kulladılar

TAŞBAŞI’NIN CAN DAMARI

Trabzon’un gündemlerinden biri olan Çömlekçi dolmuşlarının bulunduğu mevkiden kaldırılmasına Taşbaşı esnafı şiddetle karşı çıkıyor. Dolmuşların kaldırılmasıyla bölge esnafının büyük bir maddi zarara uğrayacağını belirten esnaf, dolmuşların kaldırılmamasını talep ediyor.  Durakların kaldırılıp kaldırılmaması konusunda henüz net bir bilgilerinin olmadığını ifade eden bölge esnafı kendilerine yetkili kişilerden bir bilginin verilmediğini, belediyenin Taşbaşı ile ilgilenmediğini ifade etti. Dolmuş duraklarının kaldırılmasının bölge esnafını büyük bir maddi zarara uğratacağını belirten esnaf, dolmuş duraklarının kaldırılmasına şiddetle karşı çıktıklarını belirtti.  Taşbaşı’nın dolmuş duraklarına giden vatandaşların mutlaka uğradığı yer olduğunu belirten bölge esnafı, geçimlerini bu doğrultuda sağladıklarını ve dolmuş duraklarının kaldırılmasıyla birlikte birçok esnafın dükkanlarını kapatabileceğini ifade etti. Dolmuş durağının Taşbaşı’nın can damarı olduğunu belirten esnaf, durakların kaldırılmasıyla mağdur olacaklarını belirtti.

DURUMUMUZ İYİ DEĞİL

Esnaflar, “Duraklarla ilgili sıkıntımız var. Duraklar kalkacak mı kalkmayacak mı onu pek bilmiyoruz. Esnafın durumu iyi değil. Dolmuş durağı kalkarsa zararda olan esnaf tamamıyla biter. Eski işlerde iyice düştü. Bu konuda mustaribiz, buraya bakan hiç kimse de yok. Dolmuşların buradan taşınması esnafı etkiler. Toplantı yapılmadı. Bir öneri verilmedi. Bizle kimse görüşmedi. Bize bilgi veren biri de yok. Çömlekçiden durağın kaldırılması demek Taşbaşı’nın bitmesi demektir. Burada herkes geçimini günlük sağlıyor. Buradan geçen vatandaşın yüzde 99’u dolmuş için geçiyor esnaf da kazancını buradan sağlıyor. Dolmuş kalkarsa Taşbaşı biter. Durakların kaldırılmasına karşıyız. Bizim müşteri potansiyelimiz onlar. Dolmuşlar olmazsa buradan geçen olmayacak. Müşteri sayımız gün geçtikçe düşüyor, dolmuşların kaldırılmasıyla kazanç sağlayamaz ve dükkanlarımızı kapatmak zorunda kalabiliriz.” Şeklinde konuştular.

DURAK KALDIRILMAMALI

Ahmet YILMAZ: Çömlekçi durağının kaldırılması esnafın belini büker. Projeler var, yer değişimleri söz konusu fakat birinci ağızdan hiçkimse esnafa bir bilgi vermiyor. Kulaktan dolma bilgilere sahibiz.

YETKİLİLER İLGİLENMİYOR

Hüseyin YILMAZ: Dolmuşların kaldırılması esnafı etkiler, vatandaşı da etkiler. Bir toplantı yapılmadı, bir öneri verilmedi, esnafın görüşü alınmadı. Daha doğrusu kimse bize bir şey anlatmadı. Yetkili kişilerin Taşbaşı’nı gezip esnafla ilgilendiğini görmedim.

KAZANCIMIZ YARI YARIYA DÜŞTÜ

Uğur AKYÜZ: Yıllardır var olan sorunlarımız var fakat çözülen çok az sorunumuz var. 1.5 yıldır kavşağın kapatılması konusunda mağduruz. Vatandaş Taşbaşı’na uğramadan Moloz’da iniyor Meydan’a çıkıyor. Kavşağın kapatılması ile birlikte kazancımız yarı yarıya düştü.

TAŞBAŞI İÇİN ÇÖZÜM ÜRETİLMİYOR

Adnan YAVUZ: Taşbaşı için bir çözüm üretilmiyor. İşlerimiz yarı yarıya azaldı, işçi çalıştıramıyoruz. Taşbaşı’nda işsizlik oranı arttı. Durumumuz ne olacak onu da bilmiyoruz. Herhangi bir şekilde bize bilgi verilmiyor. Kentsel dönüşüm adı altında esnafa teklif edilen değerler beklentilerin çok altında.

SALİH BIYIK