Trabzon'un insanlara enerji veren, damaklarda unutulmaz bir tat bırakan Beton Helva markasının hikayesi 1953 yılına kadar uzanıyor.

Kurucuları olan Kazım Özbak ve Mustafa Özbak'ın başlattığı bu lezzet yolculuğu, bugün markayı yaşatan Coşkun Hüseyin Özbak, Hüsnhü Özbak ve aile fertleri tarafından devam ettiriliyor. Beton Helva'nın yapılışından, müşterilere sunulmasına kadar geçen süreçteki her aşamayı büyük bir özenle yöneten Coşkun Hüseyin Özbak, bu eşsiz tadın oluşumu ile ilgili “Helvaya Aşk Katıyoruz” diyor. 

İşte Trabzon’un helvadaki değişmeyen adresi Beton Helva’nın geçmişini ve geleceğini konuştuğumuz o röportajdan kesitler: 

BABAMLA BU İŞLE BERABER BÜYÜDÜM 

TAKA: Kendinizden bahseder misiniz?Beton Helva markası nasıl doğdu?

ÖZBAK: Ben Hüseyin Coşkun Özbak, Ortahisar Soğuksu mahallesinde büyüdüm. Babam (Kazım Özbak) ve Amcam  (Mustafa Özbak) 2 kardeş 1953 yılında bu işe baş koydular. İşlerine azami itina göstererek, titiz çalışma neticesinde markalaştılar ve başarıya ulaştılar. Bende çocuk yaştan itibaren baba mesleği olan helva işiyle uğraşıyorum. Hem okulu hem işi bir arada sürdürdüm.  

GÜVEN BİZİM İÇİN KİLİT NOKTA 

TAKA: Trabzon'un geleneksel tatlı kültürüne katkıda bulunan bir işletme olarak nasıl bir yol izlediniz?

ÖZBAK: Biz helvayı hem perakende olarak, hem de toptan sektörü olarak iki şekilde ortaya koyuyoruz. Ürünümüzün değerini koruyarak, satışa sunuyoruz. Müşterilerimiz bizimle iyi bir diyalog halindedir. Güven çok mühim, bizimle güven sorunu olmadan alışveriş yapılıyor. Buda bize her anlamda katkı sağlıyor. Gelecek kuşaklara da güven ile teslim edeceğiz mesleğimizi. 

SİPARİŞLERE YETİŞEMİYORUZ

TAKA: Beton Helva'nın Trabzon'daki yerel pazarda nasıl bir etkisi oldu? 
    
ÖZBAK: Beton Helva Markamızın şehrin yerel pazarına yüzde 80 etkisi olmuştur. Özellikle helvada tabi ki de bizden farklı bir lezzet tercih edilmez. Helvamızı bizzat kendim yapıyorum. Bir ekip ile çalışmıyorum çünkü sayı arttıkça başarının ve kalitenin düştüğüne inanırım. Siparişlerin yetişmeye çalışıyoruz fakat çok fazla talep olduğu için herkese yetişemiyoruz. 

İŞİMİZE GÖNÜLDEN BAĞLIYIZ

TAKA: Beton Helva’nın başarısının ardındaki sır nedir? 

ÖZBAK: Başarımızın sırrı işimize olan bağlılığımız. Bu öyle tarifi verilecek bir şey değil. İşimize olan sevgimizin, aşkımızın emeğimize yansıması oluyor. Ben hep şöyle derim “Helvaya aşk katıyoruz.” Motivasyonda çok önemli. Püf noktamdır benim, üretimde asla yanımda biri olamaz. Aile bireylerinden dahi kimse olmaz. Bu bizim işimize olan saygımızdır. 

KALİTE ODAKLI ÇALIŞIYORUZ

TAKA: Kalite ve müşteri memnuniyeti hakkında neler söylersiniz?

ÖZBAK: Kalite bir işin esasıdır. Ben bugüne kadar hiçbir müşterimizden olumsuz bir geri dönüş aldığımızı bilmem. Aksine müşterilerimizin olumlu tepkileri sayesinde biz işimizi dahada çok sevdik. Müşterilerimiz bize işimizi daha da çok sevdirdi. Talep arttıkça bağlılıkta çoğaldı. 

ÜRÜN YELPAZEMİZ GENİŞLİYOR

TAKA: Beton Helva'nın ürün yelpazesinde son yıllarda neler değişti? Yeni ürünler ve çeşitler eklediniz mi?

ÖZBAK:  Yeni ürün yelpazemizi genişletiyoruz. Son yıllarda İrmik Helvası, Fındıklı Tahin Helvası, Kakaolu Sade Şam Helvası üretmeye başladık. Geri dönüşler olumlu oldu. Üretmeye devam ediyoruz. Lezzetlerimiz o kadar sevilip benimseniyor ki, İstanbul’da tanış bir helva firması, yemek için bizden helva istiyor. 

BETON HELVANIN TARİFİ 

TAKA: Helva üretiminde kullandığınız özel bir tarif veya yöntem var mı? Ürününüzün diğer helvalardan farkı nedir?

ÖZBAK: Helva hammadde olarak, şeker, tahin ve çöven suyundan imal edilir. Şekerin kıvamı çok önemli bir püf noktadır. Sadece bununla da kalmıyor tabi, tahinin inceliğine kadar önemsiyoruz tarifimizi. Tüm bunlar birleşince de güzel harmanlayarak yedirerek yoğuruyoruz. Sonrasında ortaya harika tat çıkartıyoruz. 

İŞİNİZİ SEVİN

TAKA: Girişimcilik yolunda bir başarıya imza atmış biri olarak, genç girişimcilere neler tavsiye edersiniz?

ÖZBAK: Öncelikle yapacak oldukları işi sevmelidirler ki orada başarıyı yakalaya bilsinler. Sanatlarını mesleklerini doğru düzgün bir şekilde yerine getirmeliler. En önemlisi de ticari amaç ikinci planda olmalıdır. Ürün kalitesi ön planda tutulmalıdır. 

TRABZON’UN MARKA DEĞERİYİZ 

TAKA: Beton Helva'nın sahibi olarak sizin için en gurur verici an ne oldu?

ÖZBAK: Ürün alışverişi yapılırken bir defasında Trabzon’da görev yapan bir Valimiz, “Siz Trabzon’un marka değerisiniz. Trabzon’un gülen yüzüsünüz. Bu ticaretinizden asla vazgeçmeyin” demişti. Yine bir gün alışveriş sırasında Karadeniz Teknik Üniversitesinde görev yapan bir Öğretim Görevlisi, “Bize Beton Helvayı Türkiye’nin en iyi lezzeti olarak anlattılar” demişti. Bu tarz olayları sayısız kez yaşamışızdır bunlar bizi mutlu eden durumlardır.


MARKANIN ÖNCÜLERİ: Beton helva markasını ortaya çıkaran iki kardeş Kazım ve Mustafa Özbak, onların Türkiye’de tanıttığı lezzet markasını şimdi evlatları devam ettiriyorlar.