Hak-İş Konfederasyonu Hizmet İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı İsmail Hakkı Kaplan ile bölgede yaptığı çalışmaları değerlendirdik.

Çalışmaları TAKA Gazetesine anlatan Kaplan, “Hem tarihsel köklerimizden kopmadan, aynı zamanda evrensel değerleri de içine alarak, yeni bir yaklaşımla yeni bir sendikal anlayış inşa etmeye çalışıyoruz. Yenilikçi bir sendikayız” dedi. Koronavirüs döneminde de yoğun çalıştıklarını ifade eden Kaplan, “ Hak-İş Konfederasyonu Hizmet İş Sendikası’nın süreç içerisinde ortaya koyduğu önemli katkılardan biri de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Biz bize yeteriz Türkiye’ sloganı ile başlattığı milli dayanışma kampanyasına verdiği destek olmuştur. Örnek bir dayanışma ruhu ortaya koyarak, milli dayanışma kampanyasına 3 Milyon TL olarak destek olduk” diye konuştu.

İYİ Kİ VARLAR

Dünyanın orta çağdan beri gördüğü en büyük salgınla karşı karşıya kaldık. Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkan salgın, sınırları aşarak kısa zamanda yayılmaya başladı. Salgın sebebi ile sokağa çıkma yasağında gece gündüz demeden aralıksız 7/24 çalışan, ülkemizin içinde bulunduğu bu zor günlerde koronavirüs ile mücadele eden görevini üstün gayretle yerine getiren, belediyelerde çalışan tüm emekçilerimize minnet duygularımızla teşekkür ediyoruz. İyi ki varlar.

BİZ BİZE YETERİZ

Hak-İş Konfederasyonu Hizmet İş Sendikası’nın süreç içerisinde ortaya koyduğu önemli katkılardan biri de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Biz bize yeteriz Türkiye’ sloganı ile başlattığı milli dayanışma kampanyasına verdiği destek olmuştur. Örnek bir dayanışma ruhu ortaya koyarak, milli dayanışma kampanyasına 3 Milyon TL olarak destek olmuştur. Ayrıca sendikamızın sosyal tesisleri, Emek konuk evimizi ülkemizi bu virüsten kurtarmak için gece gündüz fedakarca çalışan sağlıkçılarımızın hizmetine sunduk. Salgınla mücadele eden tüm emekçilerimizin ve devletimizin her zaman yanında olduk. olmaya da devam edeceğiz.

YENİLİKÇİ SENDİKAYIZ

Hem tarihsel köklerimizden kopmadan, aynı zamanda evrensel değerleri de içine alarak, yeni bir yaklaşımla yeni bir sendikal anlayış inşa etmeye çalışıyoruz. Küreselleşme, yeni dünya düzeni, yaşadığımız yeni gelişmeler, işçi ve işveren ilişkilerinin başka bir noktaya evrildiği, iş yeri kavramının değiştiği, işçi kavramının farklı bir noktaya taşındığı yeni dünyaya yeni sendika bakış açısı getirmemiz gerekiyor. Var olanları tüketmek, var olanlarla tatmin olmanın imkansızlaştığı bir dönemde biz çözüm üretmek zorundayız. Hak-İş olarak şehrimizin Üniversitelerimiz ,Ticaret ve Sanayi Odası, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle istişare ve karşılıklı anlayışla uyum içinde işbirliğindeyiz.

BELEDİYELERİMİZ  AĞLARI GENİŞ

Belediyelerimizin hizmet alanları çok geniş. Yeni yollar, yeni asfaltlar, alt yapı, su, kanal, kaldırım, yürüyüş yolları, imar, park bahçe, ulaşım, cenaze hizmetleri, sosyal hizmetler kısacası bunlar bazıları. Yerel yönetimlerin daha güçlü olması lazım. İlbank paylarının artırılması, sürdürürlebilir ekonomiye sahip olmaları gerekir. Trabzon’umuzun 2014’de Büyükşehir olmasından sonra, ekonomik olarak dar boğaza giren ilçe belediyelerimizin tam aksine hizmet alanları 2-3’e katlanmıştır. Bu paralel de gelirleri aşağı düştü. Bu da bizlere olumsuz yansıyor. İlbank paylarının özellikle ilçe belediyelerinde artırılması gerekiyor. Örneğin, geçen yıl bu aylarda 7 TL bandında olan motorinin litresi, bu günlerde 25 TL bantlarında. Motorin fiyatı 3 kat arttı. Bölgemizin coğrafi olarak, çok zor koşullarda olmasından dolayı, belediyelerimizin akaryakıt masrafı 3 katı artmış oluyor. Bu da ekonomik olarak, dar boğazda olmalarını gösteriyor.

EMEKÇİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN

Büyükşehir Belediyemizin iştirakleri olan TRABEL, TURKUAZ, TULAŞ, TRABİTAŞ, KENT A.Ş. ve TRABSU’da çalışan yaklaşık 2 bin 800 emekçi kardeşimizin zam oranları belli olmuş oldu. Bu da 01.07.2020 yılında yapmış olduğumuz toplu iş sözleşmesi gereğince yıllık enflasyon oranında artış yapılacağı taraflarca imza altına alınarak, kararlaştırılmıştı. Buna göre, Ağustos ayı maaşları yüzde 78,62 oranında artış yapılacaktır. Bu durumda en düşük işçi maaşı 8 bin TL’nin altına düşmemiş oluyor. Emekçilerimize hayırlı olsun.

EMEKÇİLERİMİZ MEMNUN

Ortahisar Belediyemizin kadrolu emekçileri ve ORBEL çalışanları, Büyükşehir Belediyemizin kadrolu çalışanları, TİSKİ kadrolu çalışanlarının sözleşme başlangıç tarihleri Şubat ayı olduğu için, buralarda çalışan emekçilerimiz Mart ayında zamlı maaşlarını almışlardır. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bir Hadis-i Şeriflerinde, “En hayırlı ve tatlı kazanç işçinin el emeği, göz nuru, alın teri ile kazandığı rızıktır” buyurmuşlardır.

TALPELERİMİZ VAR

Toplumsal barış, çalışma barışı ve sosyal diyaloğu her daim destekleyen öncü bir işçi sendikasıyız. İşçi ve işveren taraflarının katılımıyla sorunlarımızın çözümüne yönelik adımları birlikte atıyoruz. Enflasyon canavarına karşın, emekçilerimiz eziliyor. Özellikle, benzin, motorinin geçen yıla oranla 3 katından fazla artması, döviz kurundaki yükseliş tüm bunlar alım gücümüzü bayağı bir azalttı. Buna bir de vergi yükü binince omuzlarımız çöktü, altında kaldık. Emekçilerin, ücretleri ağır vergi yükünün altında. Bu yükün hafifletilmesini, vergi adaletsizliklerinin giderilmesini, ücretlerdeki yüksek vergi dilimlerinin düşürülmesini bizi idare eden devlet büyüklerimizden ısrarla talep ediyor ve bekliyoruz.

SÜRDÜRÜLERBİLİR EKONOMİ TALEP EDİYORUZ

Bakın ne diyor İbn-i Haldun, “İnsan davranışlarını tarih boyunca şekillendiren temel faktör, ekonomik üretim biçimidir” Yoksulluğun önlenmesi, kayıt dışı çalışanların sonlandırılması, biz ücretlilerin milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı, insanı merkeze alan daha adil ve sürdürürlebilir bir Türkiye ekonomisi istiyoruz.

BELEDİYE ŞİRKETLERİ DE DAHİL OLSUN

Bir diğer önemli sorunumuz ise 6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alan kamu işçilerinin kapsamına mutlaka ve mutlaka belediye şirketlerinde çalışanların da dahil edilmesini yüksek sesle haykırıyoruz.

BELEDİYELERİMİZ ÇALIŞIYOR

Kanuni Bulvarı Trabzon’umuzun altın gerdanlığıdır. Destekliyor ve bitmesini bekliyoruz. Bunun yanında Yalıncak Plajı, Maraş Caddesinin yayalaştırılması, Tünel Akvaryum, Ganita ki bence Trabzon’da vizyon projedir. Gülcemal, hele hele Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu’nun siyaseten çok büyük bir risk aldığı yılların sorunu alt yapı. Burada TİSKİ ve Büyükşehir Belediyemizi çok başarılı buluyorum. Özellikle gece gündüz yağmur çamur kar kış yanlarında olduğum çalışmaları yerinde takip ettiğim TİSKİ’nin bu çalışmalarını takdire şayan buluyor, yürekten kutluyorum. Belediye başkanlarımızla diyaloglarımız sadece toplu sözleşmelerle olmayıp, yapılan ve yapılmakta olan tüm projeleri birlikte konuşuyor, istişare ediyor, şehrimiz için çok olumlu buluyorum. Murat Zorluğlu başkanımızın büyükşehir amiral gemisi olması hasebiyle Trabzon’umuz için çok büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Biliyorum ki Trabzon’umuzla ilgili alacak olduğu tüm kararlar bu şehrin hak ve menfaatine olmuştur, olacaktır. Bunun yanında ilçe belediyelerimizin ciddi yatırımları ve hizmetleri var. Ortahisar’da Boztepe yürüyüş yolu ve seyir terası, Akçaabat’ta Millet Bahçesi, Çarşıbaşı’nda Üniversite, Vakfıkebir’de Ekmek Temalı Park, Beşikdüzü’nde çevre düzenlemesi ve alt yapı, Şalpazarı’nda sokak cephe sağlıklaştırması, Tonya’da Canikdere, Düzköy’de yeni yollar, Maçka’da Macerapark, Yomra’da sahil yürüyüş yolu, Arsin’de TOKİ konutları, Araklı’da Sanayi Sitesi, Sürmene’de Okullar, Köprübaşı’nda Arpalı-Bayburt yolu yapımı, Of’ta Meydan düzenlemesi, Dernekpazarı’nda yol bakım onarım çalışmaları, Çaykara’da teleferik, Hayrat’ta Hükümet Konağı ve Belediye hizmet binası projelerinin yanı sıra bir çok da vizyon proje yapılıyor. Bunlar sadece birer tane örnek. Gönül belediyeciliği ve rütin hizmetler devam ediyor.

BÖLGEDE ÖNCÜYÜZ

Sendikamız hizmet ağı olan Gümüşhane ve Bayburt illerimizde de aktifiz. Gümüşhane’mizde de Ercan başkanımız çok başarılı hizmetler yapıyor. Örneğin şehre cazibeli su verilebilmesi için Bahçecik İçme Suyu Barajı, sokak sağlıklaştırması gibi hizmetleri ile ön plana çıkıyor. Ayrıca Gümüşhene’deki ilçe ve belde belediye başkanlarımız da faaliyet alanlarında yaptığı başarılı çalışmaları ile takdir alıyorlar. Bayburt’ta da Hükmü Başkanımız nezdinde hem kentte hem de ilçelerde gözle görülür değişimler yaşanıyor.

TRABZONSPOR ORTAK SEVDAMIZ

Trabzonspor hepimizin ortak sevdası. Siyaset üstü, olmazsa olmazımız. Bunu nerden anlıyoruz. Şehir dışı ve yurt dışına çıktığımızda örneğin, geçen ay Bosna Hersek Saray Bosna’da Trabzonspor forması ile dolaştığımda inanılmaz olumlu tepkiler aldım. Beni  formamla görenler Şampiyon Trabzonspor, Şampiyon Edim Visca diye bağırdılar ve benimle fotoğraf çekildiler. Bu bizim için en büyük gururdur. Amasız, fakatsız, Trabzonspor’umzun emrinde ve yanındayız. Gözle görülür bir şekilde hissedildi ki şampiyonluk kutlamaları mükemmel üstü oldu. Bu da şunu gösteriyor. Bundan sonra ki yıllarda tabi ki biz şampiyon olacağız da. Bizim dışımızda olanlar bu çıtanın altına kolay kolay daha düşemezler. Biz kupayı aldık, daha da bırakmayız.

Bahattin BAŞTÜRK