Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, sakatat fiyatlarındaki son artışı açıkladı. Sakatat, artan fiyatıyla kırmızı eti geçti ve bu durum bazı vatandaşları alışveriş yapmaktan vazgeçiriyor.

Anne babadan miras bekleyene iyi haber: Bunu yapmanız yeterli olacak Anne babadan miras bekleyene iyi haber: Bunu yapmanız yeterli olacak

Yardımcı, et fiyatlarında son bir haftada önemli bir yükseliş yaşandığını, ancak Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesi ile artışın kontrol altına alındığını söyledi. Canlı hayvan ithalatının, fiyat artışının önlenmesine yardımcı olduğunu belirtti ve kasapların satışlarında düşüş yaşandığını ifade etti. Spekülatörlerin piyasaya zarar verdiğini vurguladı.

Yardımcı, et ve canlı hayvan ithalatına karşı olduklarını dile getirirken, aile işletmelerinin genişletilmesi gerektiğini söyledi. Avrupa'nın neden ucuz et sattığını sorgularken, ekonominin savaşın yerini aldığını ifade etti ve besicilerin zor durumda olduğunu belirtti.

Sakatatın genellikle kış aylarında ilgi gördüğünü ve vatandaşların genellikle işkembe, kelle ve ciğer aldığını söyleyen Yardımcı, kesimlerin azaldığı bu dönemde arz-talep dengesinin bozulduğunu ve bu nedenle fiyatların arttığını açıkladı. Özellikle kuzu ciğerinin kuzu etinden daha pahalı olduğunu belirterek, fiyatların yükseldiğini dile getirdi.

Daha önce sakatatın pek ilgi görmediğini ancak son yıllarda sağlık faydalarının keşfedilmesi ile ilginin arttığını söyledi. İşkembenin kilosunun 10 lira, karaciğerin ise 30 lira olduğu dönemlerde şimdi ise işkembenin kilosunun 130 lira olduğunu ifade etti.

Kasaba kadar vatandaşın da fiyat artışından etkilendiğini belirten esnaf Alı Kıraç, fiyatlar yükseldikçe vatandaşların daha az sakatat aldığını söyledi. Talebin fazla olduğunu ancak kesimin az olduğunu ve bu nedenle piyasanın bu hale geldiğini açıkladı. Fiyatlarının hesaplı olduğunu ve bazı müşterilerin fiyatları görünce geri döndüğünü dile getirdi.

Vatandaşlardan Alper Baykara, fiyatlardaki artış nedeniyle düzenli olarak 1 kilo karaciğer aldığını ancak artık alamadığını belirtti. Sakatatın etle yarıştığını hatta etten daha pahalı olduğunu ifade etti ve fiyatların daha da artacağını düşündüğünü söyledi.
TAKA/AYŞEN KARABİNA
 

Editör: Doğukan ÖZKURT