Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun bu yıl başlatılacağını duyurduğu demiryolu projesi, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde büyük heyecan yarattı.

Köprübaşı İlçe Kaymakamlığına Elif Koz Atandı Köprübaşı İlçe Kaymakamlığına Elif Koz Atandı


Prof. Dr. Oruç, yaptığı açıklamada, demiryolu projelerinin bölgedeki ekonomik potansiyeli hayata geçireceğine dikkat çekerek, projenin 20 yıldır üzerinde çalışıldığını ifade etti. "Demiryolunda sadece boyuna eğim binde olarak ifade edilir. Binde 25’ten yani yüzde 2,5'tan fazla olmaması gerekiyor." diyen Oruç, projenin yük taşımacılığı açısından büyük fayda sağlayacağını vurguladı.


Oruç, demiryolu projesinin maliyetinin düşük olacağını belirterek, "Yaklaşık maliyeti bu demiryolunun yani Doğu Karadeniz’in güneyinden geçen demiryoluna bağlanması için yapılacak demiryolunun maliyeti yaklaşık bir buçuk milyar dolar civarında. Ama bunun sağlayacağı katkıyla kendisini amorti edebileceği süre çok kısa. Çok kısa sürede kendini amorti edecek ve bölgenin ekonomik potansiyelini hayata geçirecek." şeklinde konuştu.


Ayrıca, demiryolu projesinin bölge insanını birbiriyle entegre edeceğini ve bölgedeki limanların ve ekonomik faaliyetlerin gelişimine büyük katkı sağlayacağını dile getiren Oruç, proje için kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi iradenin bir araya gelerek hızlı adımlar atması gerektiğini vurguladı.
TAKA/BİROL SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak