Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Aralık 2023 verilerine göre aylık artış yüzde 1.15, yıllık artış ise 75.5 olarak gerçekleşti.

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa'nın araştırmasına göre, büyük şehirlerdeki fiyat artış hızı gerilerken, Anadolu illeri öne çıkıyor. Özellikle İstanbul, Antalya ve İzmir gibi büyük şehirlerde fiyat artışlarının hız kestiği gözlemleniyor.

İstanbul, Antalya ve İzmir'de fiyat artışı sıralamasında gerileme yaşanıyor. İstanbul, Ocak 2022'de 7. sıradayken 2024'te 70. sıraya geriledi. Aynı şekilde Antalya ve İzmir de listenin sonlarında yer alıyor.

Fiyat artışındaki yavaşlama, azalan talep, krediye erişim sorunu ve yüksek faiz oranlarından kaynaklanıyor. Ayrıca, büyük şehirlerde satışların durağanlaşması ve uygun fiyatlı konutların Anadolu kentlerine olan talebinin artması etkili oluyor.

Anadolu illeri fiyat artışı sıralamasında öne çıkarken, fiyat artışının en yavaş olduğu iller arasında Antalya, Bursa, Gaziantep ve Düzce yer alıyor.

Faizde parası olana şok karar: Gece yarısı bu karar açıklandı Faizde parası olana şok karar: Gece yarısı bu karar açıklandı

Ortalama metrekare fiyatı en yüksek il Muğla iken, en düşük il ise Ağrı olarak belirlenmiş durumda. Bu değişimler, konut piyasasında büyük şehirlerden Anadolu'ya doğru bir kayma olduğunu gösteriyor.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA