Dayı, şehrin sorunlarına dikkat çekti. Her zaman yapıcı olmaya çalıştıklarını söyleyen Dayı, şehre katkı sunma amacında olduklarını kaydetti.
İYİ OLDUĞU YERDE DESTEKLEYECEĞİZ
Ömer Dayı’nın açıklamaları şu şekilde: “Şehir adına aldığımı sorumluluk neticesinde bunları paylaşıyorum. Bugün muhalefetin meclis üyesiyiz ama şehrimize ve hizmete muhalif değiliz. İyi olduğu yerde destekleyeceğiz, yanlış olduğu yerde de karşı çıkacağız, eleştirilerimizi yapacağız. Düşüncelerimizi şehrimizin menfaatleri adına dile getireceğiz.
ÇOĞU DIŞARIDAN GELDİ
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, bu belediyeyi bir başka partiden almadı, yine kendi mensubu olduğu AK Parti’den aldı. Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 10 sene başkanlık yaptı. Murat Bey, daire başkanlarını ikisi hariç hepsini değişti. Demek ki burada bir başarısızlık oldu. Getirdiği daire başkanlarının yüzde 80’i de dışarıdan geldi. Elazığ, Van, Kocaeli gibi. Trabzon’da yok muydu diye sorarlar insana soruldu da. Vatandaşlar bunu dile getiriyor. En büyük kurumlardan bir tanesi de TİSKİ. Genel Müdür de Van’da birlikte çalıştığı Ali Tekataş. Ben buna neden karşıyım. Bir kere sokağı tanımaz. Bu yönüyle de vatandaşın bir serzenişi var.
ALTYAPI ÇALIŞMALARI KISA SÜRMELİ
Şehrin altını sütüne getirdik dediği proje üç seneden beri benimde bulunduğum Beşirli Mahallesi’nde altyapı projesi. Ben bunu mecliste birçok kez dile getirdim. Hatta başlangıçta hem şahsım hem de grubumuz olarak desteklediğimizi ifade ettik. Bu olmazsa olmaz dedik. 80’li yıllarda bu altyapı yapılmış. Ondan sonraki dönemlerde kısmen bazı yerler yapılmış. Borular çok sağlıksızdı, değişmesi elzemdi. Bu çalışmayı destekleyen bir düşünceydi. Başlandıktan sonra bunu bir firmaya ihale edip verdiler. Bu çalışmalar insanları çok yordu. Tabii ki bir mağduriyet olacaktı ama bu mağduriyeti de aştı. Denetimler, planlamalar güzel yapılmadı. Bu altyapı çalışmaları insanları perişan etti. Şunu soruyorum sayın başkana.
150 MİLYON TL DÜŞÜK RAKAMDI
710 araçlık otopark. Orhan Başkan burayı vatandaşın yerini kamulaştırarak aldı. O zaman ne denildi biz burayı kamu yararına otopark yapıyoruz. Çünkü Trabzon’un ciddi anlamda ihtiyacı var. Daha başlamadan 710 araçlık otoparkı 310 araca düşürdü. Yapıldı sonra bir şahsa 150 milyona satıldı. Bugün ki enflasyon, faizlerle beraber, kurlarla beraber hesap yaptığımız aman 350 milyona mal edilen bir yeri sattılar. Kamu yararı ortadan kalkmış oldu.
GANİTA DAHA BİTMEDEN GÜZELLİĞİNİ ORTAYA KOYDU
Şehirde bir takım çalışmalar yapılıyor. Takdir ettiklerimiz de var. Ben bunu sosyal medyada da dile getirdim. Mesela Ganita daha bitmeden güzelliğini ortaya koydu. Doğruya doğru, yanlışa yanlış demeliyiz. Her şeye muhalif değiliz. Ama eksik ve yanlışları söylemek görevimiz. Maraş Caddesi örneğin ben teknik adam değilim ama kullandıkları malzeme Türkiye’nin değişik yerlerinde kullanılmış daha önce verim alınamamış. Bu da mecliste dile getirilmiş. Bu malzemenin kullanışlı olmadığı yönünde dile getirilmiş. Israrla bu malzeme kullanıldı. Hatta biz şunu dedik: bunun yazı var kışı var. Kar yağdığında araçlarla gireceksiniz. Bu yapıştırılmış bir malzeme. Bunun yarın sıkıntı yaracak olduğunu söylememize rağmen ısrarla o malzeme kullanıldı. 3-4 ay geçmeden malzeme kopmaya başladı. Her gün orada bir yamama çalışması var. Bu insanların, vatandaşların parasına yazık. Bu konuda düşünceler söylendi ama dikkate alınmadı.
MUHTARIN BİLGİSİ OLMADAN SUYU KESTİLER
TİSKİ’nin başında dışarıdan gelen bir insan var. Bundan bir ay önce mahallemde muhtarımızın da hiçbir bilgisi olmadan, mecliste de dile getirdim suyunu aboneliği olmadığından dolayı kapatıyorlar. Bende şunu sordum: kamuya hizmet eden muhtarı aramadan bilgilendirme yapmadan suyunu kapatıyorsunuz. Sonra 2 saat sonra bağladılar. Niye kesitin, niye bağladın? Aboneliği mi yapıldı yapılmadı. Böyle 15-20 muhtarlık var. Ama bu şekilde bilinçsizce bir muhtarlığın kamuya açık alanın suyunun bu şekilde kesilmesi ve bir şey yapılamadan bağlanması çelişkilerle dolu. Meclis üyesi olarak toplum adına sormak istiyorum bunları.
KADRO VE PROMOSYONDA ÇİTFE STANDART OLMAMALI
Çalışan insanlar 17 bin 500 lira promosyon aldı. Büyükşehir’de bu su sayaçlarını yazanlar sayısının bana 85 olduğunu söylediler. Bunlar belediye tarafından işe alınmışlar. Sonrasında şirkete tabi tutuldular. Bu insanlar hiçbir sosyal haklardan faydalanamadığı gibi bu promosyondan da faydalanamıyor. Bu çifte standart diye düşünüyorum. Bir taraf bu imkandan faydalanırken bu insanlar neden faydalanmıyor. Sonuçta belediyenin bünyesinde çalışan insanlara neden Başkan Murat Zorluoğlu, bir girişim yapıp da bu firma yetkilileri ile görüşerek bu insanların hakkıdır diye bir beyanatını görmedik, duymadık. Bence çok hassas bir konu. Benim düşüncem bu noktada. Geçim mücadelesi verilirken böyle bir imkan birilerine sunulurken bir takım insanların bundan faydalanamaması gerçekten çok üzücü. Trabzon’umuzun iş dünyasında, spor camiasında hepimizin tanıdığı Celil Hekimoğlu, kendi bünyesinde çalıştırdığı insanların bu haklarını vermiştir. Bu da diğer özel sektöre örnek olmasını temenni ediyorum. Yetkili kişilerin bu sorumluluğu yerine getirmesini temenni ediyorum.
OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Bir konu da trafik. Maraş Caddesi kapandıktan sonra Postanenin orda çok dar bir alan içerisinde bir depolama sistemi yapıldı. Ben başlangıcında Başkan Murat Zorluoğlu’na partiye ziyaret yaptığında söyledim. Kendisi önce şunu söyledi: sahilde batıdan gelen dolmuşlara, ticari araçlara depolama alanı yağacağız. Bende kendisine bu şehir merkezinde ki dolmuşlarında buradan faydalanması yönünde söyledim. Trafik yoğunluğunun giderilmesi noktasında öneri sundum. Hatta Postaneden Valiliğin önüne kadar fazla değil aynı otobüslerin durak harici yolcu almadığı gibi bir sistemi, üç tane durak yeri koymasını ama yolun sağında ve solunda otoparkın yapılmaması gerektiğini, bu trafiğin sadece dolmuş üzerinden şekillendirilmemesi gerektiğini ifade ettim. Bunu şimdi hepimiz görüyoruz, 3 şerit akacak olan trafik tek şerite düşüyor. Bunu hepimiz görüyoruz, bu şehirde yaşıyoruz. Yolun sağ tarafı 2 şerit otopark yapılıyor. Kesinlikle otoparkın trafiğin yoğunlaştığı alandan kaldırılması gerekiyor. Şehrimizde yapılan bir hastane tekrar ihalesi yapıldı. Biz hastaneye, hizmete karşı değiliz. Ama yerinin yanlışlığını dünde söyledik, bugün de. Ben maça gittiğim zaman statla benim evim arasında yarım saatlik bir mesafeyi ben 3-4 saatte çıkıp gelebiliyorum. Biz altyapı yapılmadan üstyapıdan başlıyoruz. Orada bir takım yol projelerinin var olduğunu ortaya koyuyorlar ama önce yol yapılır sonra hastane.
TERMİNALİN YERİ
Terminalin yerinin yanlışlığını, binasının dere yatağının üzerine yapılması orada da bir trafik yoğunluğunun olduğu gerçeğini biz ortaya koyduk. Bunlarda bu şehir adına önemlidir. Bazen küçük dokunuşlarla büyük işler yapabilirsiniz. Bize diyorlar ki siz her şeye karşısınız. Asla öyle bir düşüncemiz yok. Önerimiz, çözümümüz, alternatif proje düşüncelerimiz de var. Hatta bir tanesi mevcut terminal binasının olduğu yer. Biz burayı satmayın dedik. TİSKİ, TRABRİTAŞ ve belediye bünyesinde bulunan birçok birim kirada. Hem onları o kiradan kurtar hem de hepsi bir arada olur. Mevcut terminal binasında yeni bir bina inşa edilir. Sanayi merkezinin olduğu bir bölgedir. Altına da dükkanlar yapılır, kiraya verilir; belediyeye bir gelir kapısı açılır. Onlar ısrarla satma düşüncesinde. Kamu yararına yapılacak olan otoparkı sattıkları gibi, Çömlekçi’de ki istasyonları sattıkları gibi. Biz böyle sata sata nereye gideceğiz. Yarın bunlar bittiği zaman nasıl hizmet vereceğiz? Nereden parayı alacağız diye bunları da sormak istiyorum. Bunlar sürekli vatandaştan bize gelen şeyler.
SU ZAMMI ENFLASYONA BAĞLANMIŞ
Daha önce dile getirdim. Bu su zammı otomatiğe bağlanmış her ay enflasyon oranında zam geliyor. Ankara’da Antalya da indirim yapılmış. Ama ne hikmetse burada otomatiğe bağlanmış kimsenin sesi çıkmıyor. Herkes susmuş.
MAHALLELERİN ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Birde ulaşım ile ilgili ilçelerde de mevcut bu sorunlar. Birçok yere otobüs seferi yapılmıyor. Mağmat, Gözlan Mahalleleri, bazı yerlerde yetersiz. Muhtarlardan ve vatandaşlardan bize şikayetler geliyor. Bunlar öncelikli hizmetti. Bunlarda kar oranı hesap edilmemeli. Ulaşımda da suda da kar odaklı düşünülmemeli. Belediye insanlara hizmet etmek için vardır. Bizim seçilmiş insanlar olarak bunları dile getirme sorumluluğumuz var.”
Sonay ÇALUK