SGK, sağlık sigortası prim borcu bulunan vatandaşlar için sevindirici bir haber verdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan kararla, prim borcu olan herkesin borçları silinecek.

Bu adım, milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyerek devletin sağlık hizmetlerinden daha kolay faydalanmalarını sağlayacak.

Yeni af ile GSS prim borcu olanlar, 1 Ocak 2024 tarihinden sonra sağlanacak bu aftan yararlanabilecekler. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için gelir testine girmeyen veya prim ödemeyen kişilerin başvurması gerekecek.

Bu durumda çalışanlar, emekliler ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sosyal güvenlik kapsamında olduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.

Fakat gelir testi yapmayan veya prim ödemeyen 18 yaşını doldurup okumayan, 20 yaşından sonra lise eğitimini bitirip üniversiteye devam etmeyenler ve üniversite mezunu olup da çalışmayanlar prim borcu kapsamında değerlendirilecek.

Bu af kapsamında Bağ-Kur'a kayıtlı ve prim borcu bulunan kişiler de sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler.

Gelir testine girmeyen ve prim ödemeyen kişiler SGK tarafından prim borçlusu olarak kabul ediliyor. Bu kapsamda 2 milyon kişinin GSS borcu olduğu belirtiliyor. Prim borcu olanlar, devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar.

Özellikle özel hastanelerin durumu merak konusu olmuştu. Ancak sosyal güvenlik kapsamında olanlar, GSS primleri düzenlemeye girerek borcu olanlara devlet hastanelerine veya üniversite hastanelerine başvurabilecekler.

Prim ödemesi bulunan kişiler ise yeni yılın sonuna kadar Sağlık Bakanlığı'na ait olan kurumlardan sağlık hizmeti alabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi