Günümüzde, emeklilik yaşını beklemek yerine kısmi emeklilik gibi alternatif yolları değerlendirmek giderek daha popüler hale geliyor. Kısmi emeklilik, çalışanların emeklilik yaşı gelmeden önce kısmi zamanlı olarak çalışmaya devam etmelerini ve aynı zamanda emekli maaşı alabilmelerini sağlayan bir sistemdir. Bu sayede, hem çalışma hayatına devam edebilir hem de emeklilik dönemine daha rahat bir geçiş yapabilirler.

Takvim Gazetesi'nden Çığıl Ön Yener'in haberine göre, kısmi emeklilik denilen imkanla 10 yıl prim ödeyenlere emeklilik yolu açılıyor. Bunun için ilk şart 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olmak. İkincisi de SSK'lı olmak. Ayrıca 3600 prim gününü (10 yıl), 15 yılı (bu süre doldu) ve kadın ise 50, erkek ise 55 yaşı da tamamlamak gerekiyor.

Emekli aylığı ise bu üç şarttan hangisi en son gerçekleşmişse, o tarihe göre belirlenen emeklilik yaşı doldurulduğunda verilmeye başlanıyor. 3 şartı tamamlama tarihine göre emekli aylığı yaşı kadınlarda 58'e ve erkeklerde 60'a kadar çıkıyor. Burada yaş şartı EYT düzenlemesi ile kaldırılmadı.

Kredi kartı kullananlar aman dikkat: Bu paranın altında çalışmayacak Kredi kartı kullananlar aman dikkat: Bu paranın altında çalışmayacak

Bu imkandan EYT düzenlemesi kapsamında tarım işçileri yararlanabiliyor. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan tarım işçileri (2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi), 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün koşulunu yerine getirmeleri şartıyla EYT'den emekli olabiliyor.

12.5-15 yıl arası emeklilik için ise SSK'lılarda prim gün şartı 4500'e çıkıyor. 25 yıldan beri sigortalı bulunmak, kadın için 58, erkek için 60 yaşını doldurmak da gerekiyor.

Bağ-Kur'lularda kısmi emeklilik için işe giriş tarihi ne olursa olsun 5400 gün gerekiyor. Fakat yaş şartı değişiyor. 8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı olanlarda yaş şartı kadınlarda 56'ya, erkeklerde 58'e kadar çıkıyor.

Borçlanma imkanı bulunanlar ihtiyaçları kadar günü bu yolla tamamlayabilirler.

Muhabir: AYTEKİN AKAY