Sigorta şirketleri, kasko branşında riski düşük gördükleri meslek gruplarına özel indirim furyasına başladı. Avukat, mimar, mühendis gibi beyaz yakalıları, öğretmenleri, kamu çalışanlarını ve emeklileri hedefleyen bu indirimler, kaza oranının düşük olması nedeniyle seçilen meslek gruplarına uygulanıyor. Aynı zamanda, bu indirimlerden meslek sahipleri dışında aileleri de yararlanabiliyor.

Son yıllarda kasko fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle kasko yaptırma oranlarının düştüğü göz önüne alındığında, sigorta şirketleri özellikle yüksek fiyat nedeniyle kasko yaptıramayan müşterilerini kaybetmemek adına bu stratejiyi benimsemiş durumda. İndirimden yararlanan meslek grupları, kaza oranlarının düşük olması ve dolayısıyla riskin az olması nedeniyle seçiliyor.

Kasko sigortalarındaki hızlı fiyat artışları, sigorta şirketlerini harekete geçirdi. Firmalar, riski düşük olan ancak yüksek fiyatlar nedeniyle kasko yaptıramayan müşterilerini elde tutmak için belirli meslek gruplarına özel yüzde 35'e varan indirimler uyguluyor. Bu indirimler genellikle kasko sigortalarında görülse de bazı şirketler, kasko sigortasının yanı sıra ferdi kaza, konut ve sağlık poliçelerine de indirim uyguluyor.

Uygulanan indirimler genellikle ağırlıklı olarak beyaz yakalı meslek gruplarına yönelik olmakla birlikte, herhangi bir meslek grubu için belirli kriterlere dayanarak yapılıyor. Sigorta şirketleri, bu indirim stratejisiyle müşteri memnuniyetini artırmayı ve kasko sigortası yaptırma oranlarını yükseltmeyi hedefliyor.

Özellikle seçilen meslek gruplarına ve aynı zamanda bu kişilerin birinci derece yakınlarına uygulanan bu indirimler, sigortalılığı artırmayı amaçlıyor. Sigorta şirketleri, bu uygulamanın önümüzdeki dönemde diğer sigorta şirketlerine de yaygınlaşacağını ve yeni meslek gruplarının da indirim listesine eklenebileceğini vurguluyor. Örneğin, Allianz Türkiye, çok sayıda meslek grubuna özel yüzde 20'lere varan indirimler sunarak dikkat çekiyor.

Hangi sigorta şirketi hangi meslek gruplarına ne kadar indirim uyguluyor?

Anadolu Sigorta: Üniversite-akademik ve idari personel; %5-35, Noter ve emekli noterler; %10-35, Barolar Birliği’ne kayıtlı avukatlar %15-35, Sigorta Denetim Elemanları Derneği üyeleri %5-35, THY çalışanı ve emeklileri %10, TC Merkez Bankası çalışanları ve Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı çalışanı %5-30, sağlık çalışanları %5-35, mimarlar %5-35, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası üyeleri aynı zamanda eşleri ve çocukları %5-35, İşBankası “İşim Kart” ve “TİM Kart” sahipleri %5-35, Ankara Üniversitesi akademik ve idari personeli %10-35.

Allianz Türkiye: TSK mensubu ve eşlerine %20, öğretmenlere, üniversite öğretim üyelerine, polislere, eczacılara, mülki idare personeline ve yargı mensuplarına %15, memurlara %15.

Generali Sigorta: Öğretmenlere %35.

Hepiyi Sigorta: Öğretmen, akademisyen, anonim şirket çalışanları, kamu personeli, askeri personel.

Ray Sigorta: Devlet memurları %25, serbest muhasebeci ve mali müşavirler %15, anonim şirket çalışanları %25, eczacılar %15, emekliler %15, hakim ve savcılar %15, mühendisler %15, öğretmenler ve öğretim görevlileri %25, sağlık çalışanları %15, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları %25'e varan indirimlerden faydalanabiliyor.

Bu indirimler, özel otomobil ve hususi kamyonet kullanımı için geçerli olup, peşin veya kredi kartı ödeme seçeneklerinde uygulanmaktadır.
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Doğukan ÖZKURT