Doç. Dr. Eda Küçüktülü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, TBMM Sağlık Komisyon Üyesi Dr. Tuba Vural Çokal, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan ve Köpek Davranış Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Etkin Şafak tarafından, Sağlık Bakanlığı onayı ile hastanede kanser hastalarına vizit yapmak üzere önemli bir bilimsel çalışmaya imza atıldı.

Çalışmanın ön sonuçları, terapi köpeklerinin kanser hastalarında depresyon ve anksiyeteyi azaltırken tansiyon ve nabzı da düşürdüğünü gösterdi. Bu öncü çalışmanın sonuçları Sağlık Bakanlığı’na sunuldu ve Amerika’daki gibi hastanelere terapi köpeklerinin alınması için görüşmelere başlandı.

“Köpeklerin uyutulmasına bir çözüm olarak bu projeye destek verilmeli”

Doç. Dr. Eda Küçüktülü, Tarım Bakanlığı'na sokak köpeklerinin de bu çalışmadaki faydaları için kamu kurumları tarafından sahiplenebileceğini bildirdi. Sokaktan sahiplenilen ve eğitim verilen "Dost" isimli köpek ile oldukça başarılı sonuçlar elde edildi. Tarım Bakanlığı tarafından TBMM’ye gönderilen taslağa sokak köpeklerinin kurumlarca sahiplenilmesi maddesi de eklendi. Çocuk Esirgeme Kurumları, yaşlı bakım evleri, kreşler, oteller gibi yerlerde köpekler hem yalnızlık duygusunu giderecek hem de ortama neşe katacaklardır diyen projenin fikir sahibi Doç. Dr. Eda Küçüktülü, “Kurumlar barınaktan köpek seçtikten sonra Veteriner Hekim ve Köpek Davranış Uzmanlarından destek aldıklarında, şu an faydalarını anlayamadığımız, sokaklarda bize fazla gelen köpeklerin insanlara ne kadar iyi geldiğini, çağımızın hastalığı olan depresyon ve yalnızlık hislerinden insanları kurtardıklarını bizzat tecrübe edecekler. Accor gruba bağlı olan Trabzon Novotel bu projeden esinlenerek barınaktan ismini Güneş koydukları köpeği sahiplendiler.

Güneş, Genel Müdür Dinçer Çakmak ile sabah teftişlerini yapıyor, misafirler ile bahçe yürüyüşlerine katılıyor. Otele bu kadar faydası olan bir köpeğin çocuk esirgeme kurumlarında ve rehabilitasyon merkezlerinde çocukların iletişim ve psikolojik gelişimlerine ne kadar fayda sağlayacağı ortadadır ve bu bilimsel çalışmalarla da ispatlanmıştır. Novotel Trabzon’un bu örnek çalışması, pek çok kurum ve kuruluş tarafından takip edilirse, ülkemizde sokaklarda yaşayan 3-4 milyon kadar köpeğe bir yuva bulunabilir.

Geçici Hayvan Barınağını İncelediler, Mesaj Verdiler: Hayvanlar İtlaf Edilmeyecek Geçici Hayvan Barınağını İncelediler, Mesaj Verdiler: Hayvanlar İtlaf Edilmeyecek

Bu çözüm, şu an ülkemizde tartışmalara sebep olan, pek çok hayvanseveri üzen köpeklerin uyutulması konusunu da bertaraf edecektir. Köpekler oldukça enerji dolu, sevgi ve bağlılık konusunda tarihte de insanları bu bağlılık nedeniyle korumuş canlılardır. Bilimsel olarak kanda mutluluk hormonu olan serotonini arttırdıkları, stres hormonlarını da azalttıkları gösterilen köpeklerimize sahip çıkarak ruh sağlığımızı koruyacak ve onlarla yapmak zorunda olduğumuz yürüyüşler nedeniyle kalp ve kemik sağlığı olmak üzere beden sağlığımızı da büyük katkıları olacaktır” dedi.

“Onlara yuva sağlamak bizim ruh sağlığımızı da iyileştirecek”

Modacı ve şarkıcı Beste Korkmaz da bu anlamlı projeye destek vererek şunları söyledi:

“Köpeklerle olan bağımızın, ruh sağlığımız üzerindeki etkisini görmek gerçekten muhteşem. Bu projenin, sokak köpeklerinin hayatını değiştirmekle kalmayıp, aynı zamanda insanların da yaşam kalitesini artıracağına inanıyorum. Onlara bir yuva sağlamak, sadece onların değil, bizim de hayatımızı zenginleştirecek. Ben de bu güzel projeye tam destek veriyorum."

Kaynak: İHA