Son dönemde hastanelere solunum yolu viral enfeksiyon şikayeti ile başvuran hasta sayısında ciddi bir artış yaşandığı ve bu artışın yoğun bakımda takip edilen hasta sayısını artırdığı ifade edildi. Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve pandemi dönemi Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mevsim itibariyle solunum yolu hastalıklarındaki artışın beklenen bir durum olduğunu ve yaşanan grip salgınının Covid-19 ile birlikte artış gösterdiğini vurguladı.

F6C05E1A 65A2 4856 B2D2 229F6E9F3068

Doktorlar uyardı: Çocuklarda bu belirti körlüğe kadar gidiyor Doktorlar uyardı: Çocuklarda bu belirti körlüğe kadar gidiyor

Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Hastalığın artışına bağlı olarak serviste veya yoğun bakımda takip ettiğimiz hasta sayısında bir artış var" şeklinde açıklamalarda bulundu. Toplumda bu dönemde solunum yolu viral enfeksiyon vakalarının çok yaygın bir şekilde arttığına dikkat çeken Özlü, bu tür rahatsızlıkları yaşayan birçok hastanın bulunduğunu belirtti.

Ayrıca, solunum yolu viral enfeksiyonlarının özellikle çocuklar arasında hızlı bir şekilde bulaştığını ve okulların, kreşlerin ve anaokullarının bu bulaşın yayılmasına katkı sağladığını ifade eden Özlü, aynı enfeksiyonun evde yaşlı bireylere de bulaştığını ve böylece toplumda enfeksiyonun yayıldığını söyledi. Özlü, bu enfeksiyonların farklı virüslerden kaynaklandığını ve grip (İnfluenza), parainfluenza, Rhino virüs, RSV, Covid ve Covid dışı diğer korona virüsler, Adeno virüs, Human Boca virüslerinin şu anda dolaşımda olduğunu belirtti.

Sonuç olarak, solunum yolu viral enfeksiyonlarının artış gösterdiği bu dönemde, hastaların ve toplumun bu virüslere karşı dikkatli olması gerektiği vurgulanmaktadır.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Ayşe Sancak