Süper Lig'de ikinci yarı Trabzonspor-Yeni Malatyaspor maçıyla başladı. Bordo-mavili takım zorlansa da Andreas Cornelius'un tek golüyle kazanmayı bildi ve zirvede hata yapmadı. Karadeniz ekibinin tek golle kazandığı müsabakayı usta yazarlar değerlendirdi.

Süper Lig'de heyecan yeniden başladı. Lider Trabzonspor, 20. hafta mücadelesinde sahasında Yeni Malatyaspor'u konuk etti. Karadeniz ekibi müsabakada zorlanmasına rağmen 3 puanı çıkarmayı bildi. Bordo-mavililerin tek golünü ise yıldız forveti Cornelius kaydetti. Sabah Gazetesi'nin deneyimli kalemleri, karşılaşmayı yorumladı...

BÜLENT TİMURLENK: ABDULLAH AVCI DA MUTLU DEĞİLDİR

Abdullah Avcı oyunlarında gereksiz şişirme orta yoktur, pas trafiği en uygun pozisyonun peşinde koşar. Ligin ilk haftasında Malatya deplasmanında 5 gol atıp kazanan Trabzon maçı 4 ortayla tamamlamış, usta ayakların pas oyunuyla sezona "fırtına" gibi girmişti.

Devre arasına girilirken Avcı'nın takımı en çok gol atan ve en az gol yiyendi ancak 19 maçta 36 gol atan takımının 2'nin altında kalan gol ortalamasından teknik direktörünün memnun olmadığına eminim...

Dün de bu istatistiklerin devamı bir maç izledik, bir farkla! Trabzonspor 25 orta üzerine çıktı ve bir o kadar hücum fırsatından üç direk arasına isabet eden top sayısı 6'da kaldı. 23. dakikada gelen gol peki kalan dakikalarda Malatya'nın oyuna ortak olmasını sağladı mı?

Bu pratikte mümkün değildi çünkü Adem ve Tetteh'in olmadığı Malatya zaten sorunlu kadrosuyla Trabzonspor'a rakip olacak bir takım değildi. Yine de oyunu yüzde 71 ile kontrol eden Avcı'nın takımının ilk yarının son anlarında Kubilay'a bir fırsat verdiğini not düşelim.

Avcı sağ bekte performansını beğendiği Dorukhan'ı orta sahaya çekip Berat'ı yedek bıraktığı oyunda değişiklik için 82 dakika bekledi. Nwakaeme'nin dönüşü ve Visca'nın gelişiyle bakalım Avcı'nın takımı gol ortalamasını 2 üzerine taşıyabilecek mi?

ALİ GÜLTİKEN: ORKESTRA ŞEFİ İŞBAŞINDA

Özel oyuncun varsa sahada futbol başka bir hâl alıyor. Nwakaeme futbol adına dün akşam hem gözümüzü hem de ruhumuzu doyurdu. Kendisinin yanında Trabzonspor'u da oynattı. Sahada büyük bir orkestra şefi gördük. Elbette bu kadar özel bir oyuncunun farkını gösterebilmesi için kendi gibi yetenekli isimlere ihtiyacı var, onlar da yanındaydı.

Bakasetas, Hamsik, Abdülkadir; Nwakaeme ile beraber oyunu hep Trabzonspor'un elinde tuttu. 'Malatyaspor bu kadar etkili bir Trabzonspor karşısında ne yaptı' diye baktığımızda yalnızca işin savunma tarafında ayakta kalmaya çalıştı.
'Bunda başarılı oldular mı' diye sorduğumuzda evet en azından bu kadar etkili bir Trabzonspor'u tek golde tutmayı başardılar. Ama hücum yapmaya çalıştıklarında yarı sahayı tek tük geçebilen bir Malatyaspor gördük. Bunda da Malatya'nın etkisizliğinden ziyade Trabzonspor'un maç boyu devam eden baskısı etkili oldu.

Rakip topu aldığında, 'Bu yalnızca benim, kimseye vermem. Ben oynayacağım, ben gol atacağım ve ben kazanacağım' mesajını hem Yeni Malatyaspor'a hem de ligdeki bütün rakiplerine verdi. Zirvedeki yalnızlığının keyfini devam ettirdi.

İSKENDER GÜNEN: 3 PUAN GÜZEL AMA EKSİKLER VAR

Oyun tek taraflı ama sorunlar büyük. Malatyaspor 5-4-1 anlayışı ile sahadaydı. Oyunun sadece savunma tarafındalardı ama top kendilerine geçtiğinde hücum girişimleri de son derece yetersizdi.

Trabzonspor, karşı alanda yaptığı baskı, rakipten kapılan toplar ve de top Nwakaeme'ye geldiğinde daha farklı bir görüntü verdi. Nwakaeme adam eksiltme özelliği ile hücumu organize eden isimdi. Cornelius'un attığı golde de büyük pay sahibiydi. Top saklama becerisi ile savunma yapan Malatyaspor'a karşı takımını rahatlatan isim oldu.

Sağ kenarda ise aynı özellikte bir oyuncunun olmadığı gerçeği var. Orta alanda Hamsik her zamanki gibi mücadele gücü yüksek ve de oyunu yönlendiren isim ama önündeki Abdülkadir Ömür ve Bakasetas istenilen düzeyde değildi.

Malatyaspor gibi kendi sahasında çok adamla savunma yapan takımlara karşı topun daha hızlı yönlendirilmesi gerekirken çok daha temposu düşük, yana ve geriye oyun yüzünden hücumda istenilen etkinliğin gösterilmesini engelledi.

Bir de savunmada bireysel hataların öne çıktığı anlar var. Önce sol bek ile başlayan sorun ve ardından savunmanın ortasındaki Hüseyin ile devam eden yetersizlikler göz önüne getirilmeli.

Hele son yaptığı harekette hakem Fırat Aydınus VAR'a gitse Trabzonspor'un başını yakabilirdi. Çünkü her rakip Malatyaspor değil... Sonuçta ikinci yarının ilk maçında alınan üç puan şampiyonluk yolunda büyük önem taşır ama eksiklerin görülmesi gerekmekte.

CEMAL ERSEN (MİLLİYET)

Hamsik ve Bakasetas’ın bir tık daha yukarı çıkmaları gerekiyordu. Oysa arkadaşlarının onların bitirici paslarına ihtiyacı vardı. Batuhan hep oyunun içinde kaldı. Abdülkadir Ömür gayretli idi ama yetmez. Visca’nın alternatifi olmak istemiyorsa, daha fazlasını vermeli. Gelelim formasına kavuşan Nwakaeme’ye. Kısa bir aradan sonra döndü ve gözümüzün pasını sildi, özlemişiz ayağına yapışan topu izlemeyi. Lakin maç eksikliğini belli etti. Bu arada karşılaşmanın tek golünde çok şık bir asist yaptı, Cornelius ise serisine devam etti.

MEHMET DEMİRKOL (FANATİK)

Trabzonspor geçtiğimiz yıllarda yarışta olduğunda fırtına gibi eserdi. Bu kez durum farklı. Büyük bir sükunetle, sabırla oynuyorlar. Zayıf oldukları yerden soru kabul etmiyorlar. Denswil, Hüseyin ve İsmail’in olduğu savunma hattıyla isabetli şut almadan maçı tamamlayışları biraz da bundan. Oyunu güçlü olduları yerde tutuyorlar. Kuşkusuz Yeni Malatya’nın içinde bulunduğu durum bunda etkili ama yine de Trabzonspor orta sahasının sağladığı pas oyununun hakkını vermek lazım.

REHA KAPSAL (FOTOMAÇ)

Her şeye rağmen Trabzonspor'un ikinci yarının başlangıç maçı olan Malatyaspor karşısında aldığı 3 puan moral ve motivasyon açısından çok önemliydi. Navigasyon nasıl bir yol kılavuzu ise Trabzonspor'un da oyun navigasyonları rakip yarı alanda problem çözen anahtar oyuncuları Nwakaeme, Cornelius, Hamşik gibi oyun akılları, hücumda ve skorun almasında fark yaratan isimler oldular. Problem çözen bu anahtar oyuncular farkının yanında, taraftarların yarattığı müthiş atmosferle Trabzonspor bir virajı daha kayıpsız döndü.

ERMAN ÖZGÜR (FANATİK)

Trabzonspor'un top rakibe geçtiği anda yaptığı baskı, topu geri kazanması, oyunu kontrol etmeye devam etmesi ve Yeni Malatyaspor'un bu duruma karşılık verememesi, 2. gol gelmemesine rağmen tedirginlik yaratmadı. Yine de Bakasetas, Nwakaeme denemeleri vardı. Ancak kontrollü oyun net fırsat sayısının az olmasına sebep oldu.

UĞUR MELEKE (HÜRRİYET)

45 dakikası tempolu, 45 dakikası nispeten durağan oynanan maçın en iyisi Nwakaeme idi. Nijeryalı sanatçı futbolu özlemiş. Yine ayağına top her değdiğinde anlam kazandı, yine meşin yuvarlak onun sihirli kramponlarıyla buluşunca tribünlerin nabzı değişti. Maçın da skorunu onun bir anlık sihri belirledi zaten.

Editör: TE Bilisim