HEDEFLENEN KONUMA GELECEĞİZ
 
Yalıspor futbol dışı branşlarında da göz doldurmaya devam ediyor. Yüzme Takımı Genel Sorumlusu ve Başantrenörü Onur Mutlu, kısa zamanda kulüp içerisinde yüzme branşından giderek profesyonelleşen bir görüntü içerisinde olduklarını ve kulübün hedefleri hakkında Taka Gazetesi’ne samimi açıklamalarda bulundu. Engelli sporcuları hayata kazandırabilmek adına başta profesyonel anlamda Diyetisyen ve kondisyoner eşliğinde çalışmalara başladıklarını ifade eden Mutlu, en kısa zaman içerisinde hedefledikleri konuma geleceklerine inandıklarını dile getirdi.

 
DAHA DA GENİŞLİYORUZ
 
Yüzme branşında cumartesi pazar günleri Mehmet Akif Kapalı Yüzme Spor Salonu’nda çalışmaların devam ettiğini ifade eden Mutlu, “Özel sporcular kategorisinde sayımız, ilk etapta 3’tü şuan 6’ya yükseldi. Sadece yarışa gidecek olan 6 kişi. Ancak yarış öncesi de yaklaşık 30 üzerinde sporcumuz var. Bunların içerisinde zihinsel engelliler de var bedensel engelliler de var. Her geçen gün daha da geniş bir aile oluyoruz” ifadelerini kullandı.
 
HEDEF EN AZ 12 MADALYA
 

Kulüp hedefleri ve diğer branşlar hakkında açıklamalarda bulunan Mutlu, “Geçen sene azami madalya limitim 4-5’ti, 7 madalya kazanmıştık. Bu sezon azami limitim 12 madalya. Her ne kadar 12’yi hedeflesem de bu sayı 18-19’u bulursa da çok şaşırmam. Futbol kulübümüzün içerisinde farklı bir branş açmış durumdayız. Zamanla daha da iyiye gideceğiz. Futbolla birlikte, yüzme, basketbol kick boks, boks, kızak, hentbol gibi branşlarımız var” dedi.
 
ÖNCELİĞİMİZ TESİSLEŞMEK
 
Biraz daha kurumsallaşarak tesisleşmeyi hedeflediklerini dile getiren Mutlu, “Çoğu kulübün ihtiyacı olan bu. Trabzon’da algı şu; her kulüp birer dernektir. Derneklerin kuruluş amacı ya proje odaklıdır ya kulüp olup başarı yakalayabilmektir. Amatör spor yapanlar kendi dalından gitmeye çalışıyor ve sadece yatırımını futbol üzerinden gidiyor. Gidilsin buna itirazım yok. Ancak geleceği düşünürsek branş sayısının arttırılmasının gerekliliği yıllık olarak planlanmalı güçlenmeye çalışılmalıdır” ifadelerini kullandı.
 
Antrenman programının en alttan en üstte kadar her kulüp her antrenör kendisinin planlaması gerektiğine vurgu yapan Mutlu, “Para ver oyuncu al mantığını attık bırakmamız lazım. Önceliğimiz yetiştirmek. Özellikle de kendine amatör kulüp diyenlerin bu sisteme başvurması para harcamaktan başka bir anlama gelmiyor. Özellikle de biz bu sistemi Özel sporcularda bunu yapmaya başladık. Günden güne de sayımız artıyor. Branş kısıtlamaması olmaması gerekiyor” diye konuştu. 
 
ENDER KULÜPLERDENİZ
 
Ailelerin neden Yalıspor’u tercih etmeleri konusunda samimi açıklamalarda bulunan Onur Mutlu, “Ben biraz şuna dikkat ederim. Tüm kulüpleri baz alalım. Gözlemlediğim şu, yüzme sporundan bakarsak kendi antrenman metotlarını kendi oluşturan, gruplarını kendi oluşturan, antrenörünün birebir sporcularla yaklaşımına özen gösteren ende kulüplerdeniz. En önemli sebeplerden birisi bu” dedi.
 
PARA AMAÇ DEĞİL ARAÇ OLMALI
 

Mutlu, “Ayrıca antrenör seçerken kıstasımız; antrenörün hayat amacının var olup olmadığına bakarız. Başarı hedeflemesi bizim için önemli. Antrenörlüğe para kazanmak için mi başlamış yoksa ideal için mi bakıyor buna dikkat ediyoruz. Para kazanmak içinse bizim havaya atacak paramız yok. Ben sadece para kazanacağım derse o isimle çalışmıyoruz. Bizim antrenörlerimizin hedefi ve amacı olacak olmalı” şeklinde konuştu.
 
GELENEKSELLİK BİR YERE KADAR
 
Geleneksel antrenör sıkıntısı varlığından dert yanan Mutlu, “İki tip antrenör anlayışı hakim. Biri geleneksel diğeri tecrübesiz… Geleneksel antrenörlüğe karşı değiliz. Bazen bizler de bu sistemi kullanıyoruz. Ancak bu sistemleri revize etmemiz gerekiyor. Biz bunları yaparak sonuca gitmeye çalışıyoruz” dedi.
 
KARŞI DEĞİLİM, AMA!
 

Mutlu, “Örneğin sırt üstü yüzme öğretirken herkes tahtayla vs. uğraşıyor. Eski yönetimi, ben burada devreye sokarım. Pet bardakları yarım su doldurup sırt üstü yüzerken kafaya koyarım, bunun düşmemesi gerekir. O şekilde yüzdürürüm. Bu eski geleneksel yöntemdir. Ancak sadece bunlara bağlanarak çalışmak geleceğin önüne set çekmek demektir. Çünkü dünya değişiyor. Her alanda gelişiyor” ifadelerini kullandı. 
 
KENDİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ
 
Mutlu, “Sadece geleneksel davranan güncel gelişimleri takip etmiyoruz. Kendimizi geliştirmeye çalışmıyoruz. Biz Yalıspor olarak bu tarafı geliştirmeye çalışacağız. Bunun için Yalıspor’un tercih edilmesinden yanayız.  En iyi yüzücüler bizden çıksın mantığıyla bakılmıyoruz olaya. Biz öncü olmak istiyoruz. Ya da başta yüzme hatta futbol anlamına öncü olan kulüplere yaklaşmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
MADALYA HIRSI GÜTMÜYORUZ
 
Mutlu, “Sadece Trabzon haritasına bakarak yaşamak istemiyoruz. Dünya bu konuda nerede? Dünya ne yapıyor diye bu işe bakıyoruz. Evet, madalyalar kazanmak istiyoruz. Hedeflediğimiz sayılar ortada. Ancak bu, madalya alamazsak başarısız olacağımız anlamına da gelmesin. Sonuçta yüzme branşında ağırlıklı olarak özel sporcularla çalışıyoruz. O bireylerin yaşamlarına ince bir dokunuş bile yapmak bizim için çok büyük bir başarıdır” ifadelerini kullandı.
 
DÜNYAYI TAKİP EDİYORUZ
 
Mutlu, “Dünya haritasını önüme aldığımız zaman uzak doğudan kondisyoner arkadaşım var, onu takip ediyorum. Onlar ne yapıyor diye sürekli iletişim halindeyiz. Bizim 20 yıl önce yapmaya çalıştıklarımızın yabancı ülkeler daha birkaç sene öncesinden araştırıyor. Ancak bizlerden daha iyi konuma gelebiliyorlar. Michael Phelps’in antrenörü der ki; Türk antrenörlüklerinin çok şey bildiğini ancak spesifik çalışmıyor. Biz yıllık programlarla sistematik çalışmaya gayret ediyoruz” dedi.
 
BAŞKAN ERKAYA’YA TEŞEKKÜR
Kulüp Başkanı İsmail Erkaya’ya teşekkür eden Mutlu, “Bizden hiçbir zaman desteğini esirgemedi. Bizim diyetisyenimiz var. Büşra Dokuz Murat’la çalışıyoruz. Kendisine minnettarız. Kondisyoner olarak Mehmet Malkoç ile çalışıyoruz. En büyük yatırırım özel diye nitelendirilen sporcularımıza yapıyoruz. Uzun yıllar çalıştırdığım için altyapım var. Eski öğrencilerimle yarışmalara katılacağım” dedi.
 
ŞUAN HAZIR DEĞİLLER
 
Neden yeni katılan sporcularla yarılara katılmayacağını açıklayan Mutlu, “Çünkü, alınabilecek kötü bir sonuç morallerinin bozulması anlamına gelir. Bunu şuan ilk etapta kaldırabilecek altyapıya ve donanıma sahip değiller. Ben madalya hırsı nedeniyle bu çocukları üzemem. Ben yarışayım da görüntü olsun reklamım olsun peşinde düşmem. O çocuk sonuncu oldu ve ben daha yüzmeyeceğim dediği noktada nasıl toparlayacağım. Peki ailesi ne yapacak.  Ben bunun hesabını veremem” ifadelerini kullandı.
 
HER ŞEYİN BİR ZAMANI VARDIR
 
Ama çocuğu çalıştırdığım zaman varsın sonuncu olsun. En azından çocuğa ve ailesine rakibin daha iyi olduğunu söyler ve motivasyona devam ederim. Ben altyapıyı bu nedenle önemsiyorum. Altyapıda acele etmek kavramına karşıyım. Her şeyi bir zamanı vardır düsturuyla büyüdüm. Yıllarımı verdim yüzmeye ve Başkanımız İsmail Erkaya’nın bana “Önemli olan Yalıspor değil, çocuklardır” sözünün ne kadar doğru olduğunu defalarca şahit oldum” ifadelerini dedi.
 
BU YÜZDEN BAŞARISIZ
 
A Takımı emanet edildiği antrenör önemlidir. Branş fark etmez. İnsanlar tecrübeli adam alır. Biraz üstü körü olarak ama tecrübeli adam sabit bakar. Geçmişten gelen gelenekselliği var. Genç alalım dersin bu sefer de ekstrem durumlarda ne yapacağını bilmez tecrübesizliği var. Antrenör biraz çılgın olacak. Ama bundan kastım ideali olmasıdır. Biz ikisinden birini seçiyoruz. Bu yüzden ulusal arenada başarısız. Oysa cevap ikisinin aynı anda ilerlemesi ve sistemsel ilerlemiyoruz. Herkesin kendine has bir sistemi var ve kendi kurmalı. Bana göre kişilerin önemi yoktur. Sistem kendini döndürüyorsa kulüp başarılı olur. Yalıspor’da biz sistemi oturtmaya çalışıyoruz.
 
BEN FAROZLUYUM KAPANA KISILDIĞIMDA SIKILIRIM
 
Hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan Mutlu, “Önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde tüm Karadeniz sahiline açılmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda ilk adımımızı geçtiğimiz aylarda Giresun’da başlattık. Orada da Yalıspor ismiyle eğitimler vermeye çalışacağız. Dediğim gibi ben hiçbir zaman Trabzon haritasıyla değil dünya haritasıyla çalışırım. Ben Faroz’luyum. Ben kapana kısıldığım zaman sıkılırım. Farozlu olan herkes gibi. Özellikle Görele Belediye Başkanı Avukat Tolga Erener’e , Yelken Kulübü Başkanı Erhan Zeynel’e bu adımımızı desteklediği için çok teşekkür ederim. Bize dışardan geldim diye önyargılı yaklaşmadıkları için gerek Görele’ye gerek Giresun’a teşekkür ediyorum. Biz burada insanlara faydalı insanlar yetiştirmeyi hedefliyoruz.
 
ÇÖZÜM ODAKLI YÖNETİCİLER VAR
 
“Her şey Yalıspor için değil, her şey çocuklar için” sözünü düstur edindiklerini ifade eden Mutlu, “Bu düsturla Yalıspor’a hizmet ediyoruz. İsmail Hoca’nın da yanında olmak benim antrenörlüğüme çok şey katıyor. İsmail Hoca bana çok şey kattı. Bir beden eğitimi öğretmeni olarak da katmaya devam ediyor. O yüzden Yalıspor’da olmaktan mutluyum. Çünkü Yalıspor olarak iyi şeyler yapmak istiyor. Bakış açısılar gerçekten çok farklı ve olması gereken düzeyde. Örneğin Ferdi Sakallıoğlu, keza öğretim elemanıdır kendisi. O da bana çok şey kattı. Her insan sonuç odaklı olabilir ama çözüm odaklı olamaz. Bu isimler çözüm odaklıdır.
 
ENKA’YI ÖRNEK ALIYORUZ
 
10 yıllık hedeflerini açıklayan Mutlu, “Hayal kurmanın vergisi yok derler. Enka’yı çok taktir ediyorum. Enka’nın ayarında kulüp olup farklı branşlarda tesisleşerek ilerlemeyi hedefliyorum. 10 yıl sonra bir kompleks girip yüzme salonları ayrı basketbol salonu ayrı hentbol salonu ayrı dövüş sporlarındaki tesisleri ayrı ayrı kurumsal bir kurum olmak. Parasal gücümüz aynı olur mu bilmiyorum ama yarış anlamında Türkiye’de ilk 3’te yer alan bir kulüp olmayı hedefliyorum. 3-5 yıl sonra ben iddia ediyorum ki özel sporcular kategorisinde milli takıma sporcu vereceğim. Hatta antrenör olarak da bunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim