Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi proje Kanal İstanbul'u başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedefinde Kanal İstanbul için para ödemeyeceğini söyleyen CHP vardı.

Kanal İstanbul Projesi için ilk tören bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yapılıyor. İlk olarak Sazlıdere’de açılacak köprü ile başlayan projede açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapıyor. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

*Bugün Türkiye'nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Ülkemizin gelişmesi yolunda atılan adımlara bir yenisini daha ekliyoruz. 


*Boğazda çok yoğun bir gemi trafiği yaşanıyor. Her büyük geminin boğaz geçişi şehir için ciddi risk anlamına geliyor.


*Boğazı gemi geçişlerine kapatamayacağımıza göre yeni bir kanal projesini hayata geçirdik. Esasında bu projeye İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz. Boğaz’ın tarihi ve kültürel dokusunu korumak için bu projeye ihtiyaç vardır.


*Petrolden organik ürüne kadar çok farklı yükler taşıyan gemilerin kaza yapmaları durumunda denizlerimizdeki doğal hayat da çok büyük tehdit altına giriyor.


*Bize sorulmadı diyenlere sesleniyorum. Unutmayın, kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola böyle çıkılmıştır. Mevcut güzergah 5 ayrı alternatif arasından bilimsel çalışmalara göre en makul ve verimli hat olarak seçildi.


*Kanalın uzunluğu 45 kilometre. Taban genişliği minimum 275 metre. Derinliği, küsuratı söylemiyorum, 21 metre olarak belirlendi.


*Gençlere sesleniyorum Z kuşağı bütün bu olan bitenler 19 yıldır biz hangi adımları attık bunları bilmeniz gerekiyor.


*Kanaldan geçecek gemi boyutları ve trafik kapasitesi Boğaz'daki mevcut trafiğin yüzde 99'unu karşılayacak şekilde tespit edildi.


*Kanal İstanbul'u yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz.


*Kanal İstanbul için para ödemeyeceğiz diyorlar. Bu ne terbiyesizlik ya devletlerde devamlılık esastır. Bunlar devlet terbiyesi de görmemişler. Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla alırlar. Bunlar tam manasıyla çaylak. Ödeme yapmazmış. Milletimiz CHP kafasına kalsa ülkenin ne bu barajlara, yollara, fabrikalara kavuşamayacağı için söylenenleri ciddiye almıyor. Hep söylüyorum insan ölür kalır eseri, eşek ölür kalır semeri.


Tarihi proje


Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Arnavutköy sınırları içerisinde yer alacak Kanal İstanbul Projesi, 45 kilometre uzunluğunda, 20,75 metre derinliğinde olacak.


Kanal İstanbul teknik özellikleri


Kanal İstanbul projesi, İstanbul Boğazı'na alternatif olarak Küçükçekmece-Durusu koridorunda planlanmıştır.


Minimum taban genişliği 275 metre olarak planlanan Kanal İstanbul 20.75 metre derinliğinde ve 45 kilometre uzunluğunda inşa edilecek.


Projenin esas amacı başlıklar altında incelendiğinde 8 önemli amaç ortaya çıkıyor.


1- İstanbul Boǧazı ve çevresindeki insanların can ve mal güvenliǧinin saǧlanması,
2- Boǧazın tarihsel ve kültürel dokusunun güvenliǧinin saǧlanması,
3- İstanbul Boǧazı’nın trafik yükünün hafifletilmesi,
4- Boǧaz giriş ve çıkışındaki beklemelerin azaltılması,
5- İstanbul Boǧazı’ndaki  keskin gemi dönüşleri, sert akıntılar, şehir içi deniz trafiği gibi seyir zorlukları,
6- Türkiye’nin küresel ticarette daha etkin rol oynaması,
7- Uluslararası ulaştırma ve lojistik koridorlarından daha fazla pay alınması,
8- Türkiye’nin denizyolu taşımacılıǧındaki rolünün güçlendirilmesi.

Editör: TE Bilisim