Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bafra Kızılırmak Deltası’nda yürütülen İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ile İhracata Uygun Sebze Üretimi Projesi kapsamında üreticilere sebze fideleri dağıttı. Projenin 2025 yılı uygulama döneminde beyaz lahana, karnabahar ve brokoli fideleri çiftçilere teslim edildi. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Samsun’un Türkiye’nin en verimli tarım bölgelerinden biri olduğunu belirterek, özellikle kışlık sebze üretiminde Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovalarının önemine dikkat çekti.
Kızılırmak Deltası’nda 347 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı
Bafra Sebze Üreticileri Birliği çatısı altında yürütülen proje kapsamında 13 üreticiye toplam 151 dekar alanda 347 bin 904 adet sebze fidesi dağıtıldı. Müdür Yılmaz, “Beyaz lahana, karnabahar ve brokoli fideleriyle 550 tonluk İTU sertifikalı kışlık sebze üretimi sağlanacak. Böylece Bafra Ovası’nda hem iç pazara hem de ihracata uygun sebze üretimi yapılacak” dedi.
Samsun’da Kışlık Sebze Üretimi İvme Kazanıyor
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, 2020 yılından itibaren kışlık sebze ihracatı her yıl artış gösterdi. 2020-2022 sezonlarında toplam 4 bin 250 ton ürün, 2023’te 2 bin 950 ton, 2024 yılında ise 23 parti halinde 199,6 ton sebze Rusya Federasyonu’na ihraç edildi. Karnabahar, brokoli, beyaz lahana ve kapya biber ihracat ürünleri arasında öne çıktı.
Grup Sertifikasyonu ile İhracata Katkı
2025 itibarıyla Samsun’da 1 üretici birliği ve 4 firma, açık alan ve seralarda toplam bin 138 dekar alanda üretim yapıyor. Müdür Yılmaz, grup sertifikasyonu sayesinde üretimde standartların yükseldiğini ve ihracat potansiyelinin arttığını vurguladı. Proje sayesinde bölge üreticilerinin uluslararası pazarda rekabet gücü kazandığına işaret eden Yılmaz, bol ve bereketli bir sezon dileğinde bulundu.