KAPASİTELER DÜŞTÜ, ÜRETİM DURMA NOKTASINDA
Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden olan tekstil ve hazır giyim sektörleri alarm veriyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, kapasitenin birçok firmada yüzde 50’nin altına düştüğünü açıkladı. Özellikle Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gelen malların iç piyasaya sızması, sektörde ciddi bir rekabet bozulmasına ve vergi kaybına yol açıyor.

Şimşek Lefkoşa’da Ekonomik Yol Haritasını Açıkladı! KKTC ile Yeni Dönem Başlıyor mu?
Şimşek Lefkoşa’da Ekonomik Yol Haritasını Açıkladı! KKTC ile Yeni Dönem Başlıyor mu?
İçeriği Görüntüle

SUİSTİMAL ARTTI: “NUMUNE DEĞİL, KONTEYNER GELİYOR”
Öksüz, DİR kapsamında gelen malların ciddi şekilde denetlenmediğini ve bu ürünlerin büyük bölümünün ihracat yerine iç piyasada satıldığını belirterek, “İthalat kolaylaştıkça yerli üretici zemin kaybediyor” dedi. Özellikle polyester ve iplikte vergi muafiyetinin sektörü zora soktuğunu vurguladı.

ZARAR ÜSTÜNE ZARAR: “ÜÇ YILDIR KAR GÖRMEDİK”
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Toygar Narbay ise sektörde üç yıldır arka arkaya zarar yazıldığını söyledi. Narbay, “Devlet desteği olmadan sektör ayakta kalamaz” ifadeleriyle çağrısını yineledi. Dolar kuru %101 artarken, asgari ücretin %249, politika faizinin %258 arttığını belirtti ve bu artışların maliyetleri taşınamaz hale getirdiğini ekledi.

ÜÇ ACİL DESTEK TALEBİ MASADA

  1. Kur Desteği: Net ihracata %10 oranında kur teşviki

  2. Faiz Desteği: Reeskont faizinin yarıya çekilmesi

  3. İstihdam Teşviki: Her çalışan için aylık 2.500 TL destek

Narbay, destek olmaması halinde iflasların artacağını ve yüz binlerce kişinin işsiz kalabileceğini belirtti.

PERAKENDEDE SATIŞLAR DÜŞTÜ, GIDA HARİCİ HARCAMA AZALDI
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de tüketicilerin artık yalnızca gıda ve temel ihtiyaçlara harcama yaptığını açıkladı. Nisan ayında giyim ve ayakkabı kartlı harcamaları 135 milyardan 110 milyara düştü. Haziran ayında bayram etkisiyle geçici bir yükseliş beklense de, yaz aylarının perakende sektörü için zor geçeceği öngörülüyor.

LOKOMOTİF SEKTÖR RAYDAN ÇIKIYOR
Yerli üreticinin zemin kaybettiği, ihracat gücünün zayıfladığı ve tüketicinin alım gücünün düştüğü bu tabloda, tekstil ve perakende sektörü ciddi bir kırılma noktasında. Uzmanlar, destek paketlerinin gecikmeden açıklanması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: KARAR