Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde Değişiklik: Lokanta, restoran, kafe gibi iş yerlerinde tarife ve fiyat listeleri, 1 Ocak itibarıyla giriş kapısının önüne ve masaların üstüne konulacak. Bu sayede tüketiciler, fiyatları kolaylıkla görebilecek ve mağduriyetlerin önüne geçilecek.

Ödeme Süreleriyle İlgili Yenilikler: Bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ödeme süresi, üretim tarihinden itibaren 45 gün olarak belirlendi. Bu süre, alacaklının ölçeğinin, borçlunun ölçeğinden küçük olması durumunda 30 gün olarak uygulanacak. Bozulmayan ürünlerde ise ödeme süresi 60 gün olarak belirlendi.

İkinci El Taşıtlara Yönelik Düzenlemeler: İkinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde ilan yoluyla pazarlanması yasaklandı. Bu düzenlemenin süresi 1 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Pazaryeri ve E-Ticaret Düzenlemeleri: Pazaryeri satıcıları, kendi verilerini diledikleri zaman diğer elektronik ticaret pazar yerlerine taşıyabilecek. Büyük ölçekli e-ticaret pazaryerlerine bankacılık ve ödeme hizmetlerine ilişkin sınırlamalar getirildi.

Sermaye Tutarlarında Artış: Anonim şirketlerin en az sermaye tutarı 50 bin liradan 250 bin liraya, limitet şirketlerin ise 10 bin liradan 50 bin liraya yükseltildi. Kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketlerde başlangıç sermayesi asgari 500 bin lira olarak belirlendi.

Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması için denetim faaliyetlerini 2024 yılında da sürdürecek.
TAKA/TUNCAY UÇKUN 

Editör: Ayşe Sancak