Trabzon Akçaabat Ziraat Odası'nın Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, mart ayında fındık bahçelerinde yapılması gerekenleri fındık üreticilerine duyurdu.

Eyüpoğlu, yazlık gübrelemenin zamanının geldiğini belirterek, gübrelerin mümkünse 2 veya 3 turda bitkiye verilmesini tavsiye etti. Toprak analizi sonuçlarına göre mühendislerin önerileri ışığında, mart ayında yazlık gübrelerin ilk turunun atılmasının önemine vurgu yaptı. Kompoze gübrelerin ve azotlu gübrelerin yanı sıra yanmış hayvan gübresi ve pelet tavuk gübrelerinin de belirtilen miktarlarda fındık ocaklarına verilmesi gerektiğini ifade etti.

Trabzon'dan TÜBİTAK Erzurum Bölge Finallerine Damga Vurdu Trabzon'dan TÜBİTAK Erzurum Bölge Finallerine Damga Vurdu

Ayrıca, mart ayında dalkıran zararlılarının erken çıkış yaptığını ve bu zararlılarla mücadele için feromon tuzaklarının araziye asılması gerektiğini bildirdi. Budama ve dip sürgün kesimi sırasında yapılan yanlışlıklara dikkat çeken Eyüpoğlu, böcek zararı olan dalların kesilmesi ve dip sürgün temizliğinin yapılması gerektiğini vurguladı. Yüksek kesim yapılan dalların ve dip sürgünlerin toprak seviyesinden kesilmesi gerektiğini belirten Eyüpoğlu, virgül kabuklu biti ve fındık yaprak deleni ile kimyasal mücadelenin de mart ayında gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Trabzon Akçaabat Ziraat Odası, fındık üreticilerinin bu önerilere dikkat etmelerini ve bahçelerinin sağlıklı bir şekilde bakımını yapmalarını tavsiye ediyor.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU