Avusturya'nın Dornbirn kentinde bu yıl 18’incisi düzenlenen Avusturya Kültür Fuarı, Türk ve İslam kültürünün Avrupa’daki önemli tanıtım etkinliklerinden biri olma özelliğini sürdürüyor. Bu yıl fuarda ilk kez Trabzon Büyükşehir Belediyesi de yer aldı.
Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, Avrupa’daki Türk diasporası için hem bir buluşma noktası hem de kültürel mirasın tanıtımı açısından önemli bir fırsat sundu. Başkan Genç, bu tür etkinliklerin hem yurtdışındaki vatandaşlarımızın birlikteliğini hem de kültürel zenginliğimizi güçlendirdiğini belirtti.
“Kültürümüzü Taşımak, Birlikteliğimizi Güçlendirmektir”
Başkan Ahmet Metin Genç, fuarda yaptığı konuşmada, Trabzon’un fuara ilk kez katıldığını ve bu katılımın geleneksel hale geleceğini vurguladı. Genç, “Kültürümüzü yurtdışında tanıtmak, sadece bir temsilden ibaret değil. Aynı zamanda yurttaşlarımızla gönül köprüleri kurmanın, aidiyeti pekiştirmenin de bir yolu. Bu fuar, hem memleket hasretini gideren hem de değerlerimizi yaşatan kıymetli bir etkinliktir” dedi.

“Avrupa’da Yaşayan Vatandaşlarımızla Dayanışma İçindeyiz”
Başkan Genç, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının hem yaşadıkları ülkeye uyum sağladığını hem de kendi kültürlerine sıkı sıkıya bağlı olduklarını belirtti. “Bu çaba, hem örnek teşkil ediyor hem de Türkiye’nin yurt dışındaki temsiline büyük katkı sunuyor” diyen Genç, farklı şehirlerden gelen katılımcıların da etkinliğe değer kattığını ifade etti.
“Sevgi ve Kardeşlik Dinini Temsil Ediyoruz”
Başkan Genç, İslam’ın barış dini olduğunu vurgulayarak fuarın, Avrupa’daki ön yargıları kırmak için büyük bir fırsat sunduğunu söyledi. “Farklı kültürler birer zenginliktir. Bu fuar da bunun en güzel örneklerinden biri. Hem dini hem kültürel değerlerimizi Avrupalı dostlarımızla paylaşmak, ortak bir geleceği birlikte kurmak için önemli bir adım” açıklamasında bulundu.
Fuarda Trabzon’a Yoğun İlgi
Trabzon Büyükşehir Belediyesi standı, yöresel el sanatları, tanıtım materyalleri ve kültürel ürünlerle ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Başkan Genç, stantları tek tek gezerek katılımcılarla sohbet etti, fuara gelen misafirlerle birebir ilgilendi. Etkinlik, Avrupa’daki Türk toplumunun köklerine olan bağlılığını ve yerel yönetimlerin uluslararası kültür diplomasisindeki rolünü bir kez daha gözler önüne serdi.