Tespit ettiklerimize göre bugüne kadar trabzon’da heyelanlardan 111 kişi yaşama veda etti:

Trabzon’da afet denilince anlaşılan iki şey vardır: Birisi heyelan diğeri sel ve taşkın olaylarıdır. Geçmişten günümüze kadar yaptığımız arşiv taramasında Trabzon’da en fazla can ve mal kaybına bu iki doğa olayının neden olduğunu görmekteyiz. Nitekim bu güne kadar Trabzon’da en az 111 kişinin heyelan ve kaya düşmesi nedeniyle hayattan koptuğunu tespit etmekteyiz. Neden en az diyoruz? Çünkü bunlar bizim şu ana kadar tespit edebildiklerimizdir. Arşiv taramalarımız devam etmekte her gün yeni bir afet kaydına ulaşmaktayız. İnşallah çalışmamız tamamlandığında Trabzon için doğruya yakın bir afet envanterini başta Trabzon Büyükşehir Belediyesi olmak üzere diğer yetkili kurumların dikkatine sunacağız.

Afet envanteri niçin önemlidir, geçen haftalar belirttik. Geçmiş bilmeden gelecek doğru bir şekilde planlanamaz. Üstelik doğal afetlerin tekrarlanabilirlik gibi bir özelliği bulunmaktadır. İnsan kusurundan kaynaklanan can ve mal kaybına neden olan hususlar, eğitim ve etkin denetimlerle kontrol altına alınabilir. Ama doğa olaylarını kontrol altına almak her zaman mümkün olmayabilir. Üstelik insanın kusurları bu doğa olaylarını afete dönüştürebilir veya etkisini arttırabilir.

O yüzden diyoruz ki bir bölgede can ve mal kaybına neden olan afet türleri detaylı incelenmeli, afete maruz kalmamak veya bir afeti tetiklememek için doğru planlama ve uygulamalar yapılmalıdır. Doğa ile uyumlu yaşamak, onun zıddına gitmekten daha makul bir yaklaşımdır.

Trabzon’da heyelanlar büyük çoğunlukla yağışlar ile tetiklenmektedir. Ancak eğimli arazilerde yol çalışmaları ve konut inşası faaliyetleri ile ormanlık alanların mesela çay tarlasına çevrilmesi heyelanları tetikleyen bir diğer önemli unsurdur. Trabzon heyelanları ile ilgili son tespitlerimiz şu şekildedir:

2012 MAÇKA/HAMSİKÖY’DE

1 KİŞİ ÖLDÜ

Maçka ilçesinde bulunan Hamsiköy Mahallesi Bekçiler mevkiinde meydana gelen olay, tüm Trabzon’u etkisi altına alan yağışların sonucunda meydana gelmiştir. Gece 02.00 sularında meydana gelen olayda, o esnada evde tek başına bulunan 16 yaşındaki Ahmet Salih Pervanlar toprak altında kalarak hayatını kaybetmiştir.

2016 OF/FINDIKOBA’DA

YAMAÇ YOLA İNDİ

8 Şubat 2016 tarihinde Trabzon-Of-Çaykara yolunda meydana gelen heyelan nedeniyle yolun 4 şeridi de trafiğe kapanmıştır.  Fındıkoba mahallesinde meydana gelen heyelanda büyük bir kitle karayolunun üzerine düşerek yolun tamamen kapanmasına neden olmuş, olayda can kaybı yaşanmamıştır.

2016 Yılında Meydana Gelen Heyelanda Büyük Bir Kütle Kayarak Of/Çaykara Karayolunu kapattı

2020 HAYRAT’DA 1 KİŞİ ÖLDÜ

14.08.2020 tarihinde Of ilçesine bağlı Kavakpınar, Sefaköy, Sugeldi, Fındıkoba, Çukurova, Sarayköy, Dumlusu ve Saraçlı mahallelerinde aşırı yağış sonrası heyelan meydana gelmiş ve 1 kişi ölmüştür.

Hayrat/Dumlusu Mahallesi’nde meydana gelen heyelan

2022 TONYA’DA KAYA HEYELANI

 4 KİŞİYİ HAYATTAN KOPARDI

25.03 2022 tarihinde Tonya Karaağaç mahallesinde yamaçtan yuvarlanan kaya parçası seyir halindeki bir aracın üzerine düşerek aynı aileden 4 kişinin ölümüne neden oldu.

Yamaçtan Kopan Kaya Seyir Halindeki Aracın Üzerine Düştü

2024 BÖLÜMLÜ’DE 1 KİŞİ ÖLDÜ

27.01.2024 tarihinde Of ilçesinin Bölümlü mahallesinde yamaçtan düşen kaya yolda seyir halinde giden bir aracın üzerine düşmüş,1 kişinin ölmesine bir kişinin de yaralanmasına neden olmuştur.


ARSİN’E DİKKAT:Bu arada Arsin Çubuklu mahallesinde  heyelan tedirgin ediyor. Bir köy 10 yıldır kayıyor. İlgilenmeyen siyasetçi kalmadı ve son olarak da Ahmet Metin Genç köye çıkarak ‘Sorunu çözeceğiz’ dedi.