Yaz Aylarında Bulantı, Kusma ve İshal Vakalarında Artış Yaşanıyor

Vakalar Geçen Yıl ile Benzer Seviyede

Hakan Usta, yaptığı açıklamada, vaka sayılarının geçen yılın aynı dönemi ile benzer seviyede seyrettiğini ifade etti. Usta, "2023 yılı yaz aylarında bir haftalık ortalama vaka sayısı 408,43 iken, 2024 yılı için bu sayı 393,57 olarak gerçekleşti. Akut bağırsak enfeksiyonları, mide ve bağırsakların iltihabıdır. Bu hastalıkta ishal ana belirti olup, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı da eşlik edebilir," dedi.

Güvenli Su ve Hijyen Uyarısı

Trabzon İl Sağlık Müdürü, güvenli içme ve kullanma suyuna ulaşım sağlanamadığı takdirde birçok hastalığın kaçınılmaz olacağını belirtti. Usta, "Hastalık etkeni içeren dışkı ile bulaşmış yiyeceklerin yenilmesi, su veya diğer içeceklerin içilmesi, etkenle temas etmiş kirli ellerin ağıza götürülmesi hastalığa neden olmaktadır. Güvenli suya ulaşımın sağlanamadığı bölgelerde su içmek, yemek yapmak ve temizlik amaçlı kullanmak ishalli hastalıkların görülme olasılığını artırmaktadır," ifadelerini kullandı.

Kişisel Hijyen ve Güvenli Gıda Tüketimi Önemli

Usta, kişisel hijyen şartlarının düşük olduğu durumlarda hastalığın kişiden kişiye bulaşabileceğini ve hijyenik olmayan şartlarda hazırlanmış veya saklanmış yiyeceklerin tüketilmesinin hastalık riskini artırdığını belirtti. Ayrıca, kirli sulardan yakalanmış balık ve deniz ürünlerinin de akut bağırsak enfeksiyonlarına kaynak olabileceğini söyledi.

Günlük Takip ve Denetimler Sürdürülüyor

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, bulantı, kusma ve ishal vakalarının günlük olarak takip edildiğini açıkladı. Usta, "Sağlık Müdürlüğümüz ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü ekiplerince ilimize içme suyu dağıtımı yapan tüm su depolarının dağıtım ağından belirlenmiş odak noktalarından günlük klor ölçümü yapılmakta, belirli aralıklarla mikrobiyolojik ve kimyasal su analizleri gerçekleştirilmektedir," dedi.

Avrasya Üniversitesi’nde Beyaz Önlük Giyme Töreni Düzenlendi Avrasya Üniversitesi’nde Beyaz Önlük Giyme Töreni Düzenlendi

Vaka Dağılımları İnceleniyor

Müdürlüğün Bulaşıcı Hastalıklar Birimi tarafından sendromik sürveyans çalışmaları kapsamında ildeki sağlık kuruluşları tarafından bildirilen bulantı, kusma ve ishal vaka sayıları günlük olarak takip ediliyor. Vakaların mahalle bazında dağılımı, yaş dağılımları gibi parametreler ve kümelenme durumları inceleniyor. İshal vakalarının en önemli sebepleri arasında TİSKİ şebeke hattına bağlı olmayan, düzenli depo temizliği yapılmayan, klorlanmamış küçük müstakil su kaynaklarının kullanımı öne çıkıyor. Ayrıca, yüzme alanı olarak belirlenmemiş ve suyu enfekte yerlerde denize girmek, ani yeme alışkanlığı değişiklikleri ve uygun ortamda saklanmamış toplu ikramlar için hazırlanan yemekler de ishal vakalarının artışına neden oluyor.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN