Ordu, Altınordu İlçesi Güzelyalı Mahallesinde Yaşanan Trafik Kazası Ordu, Altınordu İlçesi Güzelyalı Mahallesinde Yaşanan Trafik Kazası

Programa Uraloğlu’nun yanı sıra Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adil Karaismailoğlu, Yılmaz Büyükaydın, Vehbi Koç, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar belediye başkanı Ahmet Metin Genç, ilçe belediye başkanları, meslek odaları başkanları ile ilgili kurumların temsilcileri katıldı. Trafik ve ulaşımda yaşanan zorluklar için önemli bir adım olacak SKUP projesinde, şehir merkezlerinde caddelerin daha sürdürülebilir şekilde düzenlenmesi hedeflenirken, meydanlarda renklenecek. Trafik sorunlarına karşı sürdürülebilir ve yenilikçi hareketlerle çevre dostu şehir planlanan projede, maksimum erişebirilliğin sağlandığı çevre dostu bir şehir hedefleniyor.

İNSANIMIZIN MUTLULUĞU İÇİN ÇALIŞIYORUZ

C911C040 7Ca2 4D60 Babc 6Ddc6E4E0C1B

Ortahisar Belediye başkanı ve büyükşehir belediye başkan adayı Ahmet Metin Genç, programda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Proje ile şehrimizde yaşayan insanların mutluluk ve refahı artacağa gibi şehrimize gelen misafirlerimiz de kolay ulaşım sağlayacaktır. Göreve geldiğimiz andan itibaren, vatandaşlarımıza eş zamanlı hizmet etmekle yükümlü olduğu temel iki konudan biri temiz içme suyuna içmek olduğu kadar, vatandaşlarımızın en temiz çevrede yaşayıp havayı soluma bilincindeyiz. Bu amacımızı gerçekleştirmeye gayret ederken, insanlarımızın erişimini, ulaşımını kolaylaştırıcı adımlar attı. Büyükşehir Beldiye başkanımız Murat Zorluoğlu ve bakanımız Abdulkadir Uraloğlu ile 2022 yılında şehrimizin ulaşım master planını tamamladık. Bizler yerel yöneticileriz. Şehrimizde yaşayan insanların mutluluğu tek derdimiz. Büyüyen şehirlerde, nüfus projeksiyonundan ziyade, ekonomik standartlardan dolayı bireysel ulaşım araçlarının arttığı şehirlerde, bireysel ulaşım değil toplu ulaşımı teşvik edecek adımlar atmalıyız. Bu proje bu anlayışı ortaya koyuyor. İşin paydaşı büyükşehir belediye başkanımız Murat Zorluoğlu, AB’nin delegasyonu ve bakanımızın destekleri ile proje şehrimize güzel bir çalışma olarak neticelendirilecek, insanımızın mutluluğu artacaktır.”

ÖNCELİĞİMİZ YAŞANABİLİR ŞEHİR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Trabzon için projemizi başlattık. Çocukların dışarıda oynayabildiği, bisiklet ve yaya olarak hareket edilen, havası kaliteli, insanların kendini güvende hissettikleri, spor ve hareket için yeterli alanları olduğu şehirler yaşanabilir şehirlerdir.  Göreve geldiğimiz 2019 yılından itibaren kentimizin daha yaşanabilir olması için var gücümüzle çalıştık. Şehirde uzun yıllar konuşulan adım atılmayan ulaşım planını tamamlayarak, 2022 yılında hayata geçirdik. Taşıtlardan ziyade yayalar önceleniyor. Kentsel ulaşıma yeni bir bakış açısı getiriyoruz. Özel araçlardan daha çok toplu taşımaya önem veriyoruz. Yeni yürüyüş ve bisiklet yolları ile kavşak düzenlemeleri yapıyoruz. Promiz yaklaşık 6 milyon Euro tutarında. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile Avrupa Birliği projesi ile hayata geçiriyoruz” dedi.

TRAFİK SORUN OLUŞTURMAYACAK

AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, “Konuyu çok önemsiyorum. Büyük şehirler için trafik sorunu önemlidir. Yerel yönetimlerin ilk vazifesi, kaliteli ve güvenli bir toplu taşıma sistemidir. Bunun yapılması gerekiyor. Herkes özel aracı ile şehir içine girmeye çalıştığından trafik sıkıntısı ile yaşam olumsuz etkileniyor. Yürüme alanlarının yaygınlaştırılması, bisikletin kullanılması çok önemli. Dünyada gelişen trend var. Evden işe veya okuldan eve 15 dakikada ulaşma konseptleri var. Toplu taşıma kullanımında güvenlik, konfor ve kalite var. Şehrin sosyal seviyelerindeki tüm vatandaşların toplu taşıma kullanmasını teşvik için çalışmalar dünya genelinde var. Yaşam kalitesi ve cazibeyi artırmaktır” ifadelerine yer verdi.

AMAÇ YAŞANABİLİR ŞEHİR

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyük dönüşümlerin yaşandığı son yüzyılda sürekli göç alan şehirlerimiz metropole dönüştü. Yaşam anlayışı şehir insanını kültürel ve çevre değerlerinden uzaklaştırmaktadır. İnsanların huzurlu ve sağlıklı bir hayat sürdürmeleri için sosyo ekonomik kalkınma öncelikli olmalıdır. Yaşanabilir şehirler için uzun vadede ihtiyacı karşılayacak, halkın kullanım amaçlarının kullandığı kentsel yaşam alanları zaruridir. SKUP şehrimizde yaşanabilir ve sürdürülebilir bir hayatı amaçlıyor. Ulaşım verimliliği artırılmakla kalmayıp, toplum refahı ve çevre de önemseniyor, trafik sıkışıklığını azaltma hedeflenmektedir.”

HIZLI İLETİŞİM AĞLARI

563C688A E7E0 476B Afa2 5Ae8C72Bb0Ae

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Trabzon’umuzun geleceğini şekillendirmek, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Trabzon inşa etmek adına hayata geçirdiğimiz; “Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı Projesi” vesilesiyle sizlerle bir araya geldik. Ulaşım, haberleşme ve şehircilik alanında gerçekleştirilen yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye’mizin gelecek vizyonunu; dünyanın nabzını tutarak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ve daima entegrasyonu merkeze koyarak şekillendiriyoruz.
Türkiye Yüzyılı’nda, insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Çünkü ulaşım ve iletişim yatırımlarını; kesintisiz kalkınmanın, rekabetçi bir ekonominin, sosyal etkileşimin, sürdürülebilir şehirciliğin ve refahın temeli olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde son 22 yıla 100 yıllık işler sığdırdık” dedi.


HAVALİMANI ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Bakan Uraloğlu, ‘Trabzon’umuzun ve Karadeniz’ imizin ulaşım ana damarı olan Karadeniz Sahil Yolunu bitirdik’ diyerek, “Zigana Tünelini, Maçka Tünellerini, Tanjant Yolunu bitirdik. Kanun Bulvarı’nın en önemli bölümlerini bitirdik. Şimdi Bzotepe-Değirmedenre bağlantısında çalışıyoruz. Aynı şekilde Maçka Yolu’nu doğrudan sahile bağlıyoruz. Kışın geçit vermez KOP’ta tünel çalışmalarımızı hızlandırdık. Trabzon’umuza yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladık. Önce mevcut havalimanımızın öncelikli olarak yapılması gereken yapılarının inşaatına başladık. Mevcut iç hatlar terminal binasına iki adet sabit yolcu köprüsü ve körük ekleyeceğiz. Özellikle yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasının aciliyeti vardı. Yıl sonuna kadar 3 bin 240 metre uzunluğundaki yeni pist ve 10 milyon yolcu kapasiteli 110 bin metrekare büyüklüğündeki yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarını tamamlayacağız. Sonrasında yeni Trabzon Havalimanı’nın yapım sürecini başlatacağız.
Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eser olacak
Yine, Akçaabat ilçesi, Meydan Bölgesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Otogarı ve Trabzon Havalimanı arasındaki yolculuk talebine cevap verecek olan Trabzon Raylı Sistem Hattımız için de çalışmalarımıza başladık. 31,9 km uzunluğunda, 56 istasyonlu olacak şekilde projemizi planlıyoruz. Etüt-proje hizmetleri ihale hazırlık çalışmalarını tamamladık.
Projemizin bitmesiyle, kent içi trafiğe yeni bir soluk aldıracağız” ifadelerine yer verdi.
 
MİLLETİMİZİN HAYAT KALİTESİNİ DEVAMLI YÜKSELTECEĞİZ

Ff256542 880B 4Cd7 Bea7 99178E266989

Bakan Uraloğlu, şu şekilde devam etti: “Artık hepimiz daha şehirliyiz, şehirlerde yaşıyoruz.
Tabi ki sadece konut yapmayla iş bitmiyor. Bu değişim yanında ulaşım ve lojistik hizmetleri, etkili sağlık hizmetleri, gelişmiş eğitim hizmetleri ve benzeri tüm konularda yeni ihtiyaçları ortaya çıkarıyor. Artan nüfus oranları da artık geleneksel yaklaşımların dışında, sürdürülebilir politika ve projelerle, ileri teknolojileri içeren çözüm arayışlarını zorunlu kılıyor. Bu projeyi hayata geçirerek Trabzon’u daha yeşil, daha çevreci, daha erişilebilir bir şehir haline getirecek ve kentimizin trafik güvenliğini arttıracak çok önemli bir adım atıyoruz. Projemiz, Trabzonlu hemşerilerimize daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamak amacıyla kent sakinlerinin ve ilgili ticari organizasyonların hareketlilik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tasarlandı. Kentin ulaşım ihtiyaçlarını ele almanın yanı sıra yerel ve üst ölçekteki çevresel, sosyal ve ekonomik hedeflere ulaşabilmeyi de sağlayacaktır. Şehirlerimizin sürdürülebilir kentsel ulaşım planları, Bakanlığımız ve yerel yönetimler arasında ortak çalışma ve dayanışma ruhuyla başarılı olacaktır. Bu planın Trabzon'un büyümesine, gelişmesine ve daha yaşanabilir bir şehir haline gelmesine katkı sağlayacağına canı gönülden inanıyorum. Belediyelerimizin kentsel hareketlilik planlarına destek vermeye devam edeceğiz.”
TAKA/BİROL SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak