Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, doku kültürünün, sağlıklı bitkilerden alınan örneklerin özel besiyerinde geliştirilen fidan üretim tekniği olduğunu söyledi.
TÜRÜN ÖZELLİKLERİ KAYBOLMUYOR
Doku kültürü yöntemiyle daha verimli fidanlar üretebilmek amacıyla Of Fidanlık Şefliği'nde yaklaşık 5 yıl önce laboratuvar kurulduğunu belirten Yılmaz, "Doku kültürü yöntemini, laboratuvar ortamlarında daha kısa sürede mevsime bağlı kalmadan ve ana türün genetik özelliklerini kaybetmeden yeni fidanlar üretebilmek için kullanıyoruz." dedi.
500-600 BİN FİDAN
Yılmaz, ilk üretime 2021'de 70 bin fidanla başladıklarını ifade ederek, "Orman Genel Müdürlüğünde ve devlete bağlı kurumlar içerisinde bu kadar büyük çapta üretim yapabilen, doku kültürü çalışabilen tek fidanlık. Yıllık ortalama 200 bin civarında fidan üretebiliyoruz. Yıllık 500-600 bin civarında fidan üretecek kapasitemiz, yeteneğimiz ve yetişmiş personelimiz var." diye konuştu.
DAYANIKLI VE VERİMLİ
Yılmaz, tohumdan veya çelikten fidan üretim tekniğinde her zaman istenilen kalitede verim alınamadığına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu: "Doku kültürü yöntemiyle anaç bitkinin sağlıklı dokularından çoğaltılan fidanlar daha verimli oluyor. Biz üstün yetenekteki türleri seçiyoruz, anacımız onlar oluyor. Daha sağlıklı, üstün özellikli, dayanıklı ve verimi yüksek fidanlar kullanıyoruz. Onlardan ürettiğimiz için de üstün kalitede, üstün verimli ürün alınabiliyor." ifadelerini kullandı.





