Toplantıda konuşan İŞKUR İl Müdürü Servet Kaba, 2023 yılı içerisinde özel sektörden toplam 20,308 iş ilanı alındığını ve bunların 13,539 kişinin İŞKUR aracılığıyla istihdam edilmesiyle sonuçlandığını belirtti. Bu istatistiklerde yükseköğretim mezunlarının işe yerleştirme oranının yüzde 25.6, kadın işe yerleştirme oranının ise yüzde 44.1 olduğuna dikkat çeken Kaba, ayrıca 339 engelli iş arayan ve 29 eski hükümlü vatandaşın da özel sektörde işe yerleştirildiğini vurguladı.

Kaba, İŞKUR olarak özel sektörde faaliyet gösteren 10,691 işyerini ziyaret ettiklerini, 25,334 kişiye bireysel danışmanlık hizmeti verdiklerini ve 9,247 kişiye grup görüşmesi yöntemiyle iş arama becerileri eğitimi sağladıklarını ifade etti. Ayrıca, aktif işgücü programları çerçevesinde işgücünün deneyim kazanması ve nitelikli hale gelmesi amacıyla işbaşı eğitim programlarını yaygınlaştırdıklarını belirten Kaba, 2023 yılı içerisinde 164 program düzenlediklerini ve bu programlardan 511 katılımcının faydalandığını aktardı.

Trabzon'da yapılan toplum yararına programlar sayesinde 830 kişinin kamuda geçici süreli istihdam edildiğine de değinen Kaba, mesleki eğitim programlarının düzenlenebilmesi için ilgili mesleklerin yıllık işgücü planına dahil olması gerektiğini söyledi. Kaba, temininde güçlük çekilen meslekleri, açık iş ilanlarını ve işverenlerden gelen talepleri değerlendirerek Yıllık Eğitim Planı'nı İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nun onayına sunduklarını belirtti.

Son olarak, kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlülere yönelik hibe desteği başvuruları hakkında bilgi veren Kaba, İşgücü Piyasası Araştırması kapsamında toplanan verilere dayanarak temininde güçlük çekilen meslekler hakkında kurul üyelerini bilgilendirdi. Trabzon'da istihdamın artması ve işsizliğin azaltılması için çeşitli projelerin hayata geçirildiği görülüyor.
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Doğukan ÖZKURT